Prima pagină » Social » Medicii francezi recomandă camere reci pentru primul ajutor pe caniculă, în loc de cort

Medicii francezi recomandă camere reci pentru primul ajutor pe caniculă, în loc de cort

Experienţa medicilor francezi după valul de decese din timpul caniculei de acum doi ani este binevenită pentru români, un prim sfat vizând transportatrea celor care suferă din cauza căldurii în spaţii reci şi mai puţin în corturi, unde temperatura este aproape la fel de ridicată ca afară.
Medicii francezi recomandă camere reci pentru primul ajutor pe caniculă, în loc de cort
03 iul. 2007, 10:18, Social

Declaraţia aparţine medicului Raed Arafat, coordonator SMURD, prezent, marţi, la o primă discuţie cu medicii francezi, la care au participat şi reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii Publice.

Potrivit medicului Arafat, prima măsură în cazul temperaturilor ridicate ar fi prevenirea efectelor acestora. Altfel spus, populaţia, respectiv bătrânii, cei cu suferinţe cronice şi copii să evite plimbările la orele caniculare. Pe lângă informarea populaţiei cu privire la riscuri, medicii francezi au spus că ar fi nevoie de ”monitorizare preventivă de lungă durată". Asta înseamnă că fiecare primărie trebuie să cunoască situaţia persoanelor la risc din zona pe care o reprezintă şi, în zilele caniculare, să vină în ajutorul acestora.

"Nu este suficient să spui nu ieşiţi din casă, întrucât sunt locuinţe unde este la fel de cald ca afară. Autorităţile franceze i-au luat, acum doi ani, când s-au confruntat cu un val de căldură fără precedent, pe cei care locuiau în case călduroase şi, pentru câteva ore, i-au dus în magazinele cu aer condiţionat sau în orice spaţiu public cu sistem de climatizare", a mai explicat coordonatorul SMURD.

”Ideea corturilor nu este tocmai cea mai bună soluţie. Întrucât este destul de cald în cort. În plus, multă lume s-a aşezat la coadă ca să-şi măsoare tensiunea, în timp ce afară erau peste 35 de grade. Este un risc destul de mare. De aceea, în opinia francezilor ar fi mai bine ca persoanele cărora li se face rău să poată fi duse în spaţii răcoroase. La fel şi bolnavii sau bătrânii care locuiesc în case cu multă căldură. Întrucât cea mai bună medicaţie împotriva căldurii este frigul", a adăugat Arafat.