- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.08.2014, 21:06)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Medicii spun că nu mai pot face 2 consultaţii pe lună la cronici, CNAS spune că nu s-a schimbat nimic
Unii medici din policlinici susţin că, pentru luna iulie, nu li se mai decontează două consultaţii pentru asiguraţii cu boli cronice, aşa cum s-a procedat pînă acum, ci numai una, în schimb Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) spune că nu s-a modificat legislaţia în acest sens.
Urmărește
909 afișări
Medicii spun că nu mai pot face 2 consultaţii pe lună la cronici, CNAS spune că nu s-a schimbat nimic (Imagine: Shutterstock)
Camera Medicilor din Bucureşti, afiliată la Camera Federativă a Medicilor, şi Sindicatul Medicilor din Bucureşti şi judeţul Ilfov au transmis, duminică, un comunicat în care îşi exprimă nemulţumirea faţă de contractul-cadru privind acordarea asistenţei medicale, în vigore din 1 iulie 2014.
"Conform modificărilor efectuate în sistemul informaţional unic integrat (SIUI), medicilor de policlinici, nu li se mai decontează pentru luna iulie 2014 două consultaţii pe lună pentru asiguraţii cu boli cronice (aşa cum s-a procedat pînă acum), ci numai una. Evident, în primă instanţă vor suferi medicii, care vor avea un venit diminuat cu circa 30%. Căci atât reprezintă cunatumul consultaţiilor respective. Luna următoare, vor avea de suferit pacienţii, căci medicii, care pînă acum erau plătiţi pentru că au efectuat o a doua consultaţie (vom reveni asupra importanţei acesteia a doua consultaţii), nu o vor mai efectua", se spune în comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
În aceste condiţii, pacienţii nu ar avea alte opţiuni să beneficieze gratuit de această consultaţie.
"Ce vor face pacienţii? Vor asalta spitalele, deja depăşite ca număr de internări? Se vor duce la camerele de gardă? Vor asalta cabinetele medicilor de familie (care nici ei nu au posibilitatea de a efectua mai mult de 20 de consultaţii pe zi)? Sau se vor întoarce la consultaţia a doua, contra cost?", se mai spune în comunicat.
În ceea ce priveşte importanţa celei de-a doua consultaţii, sursele citate arată că medicul trebuie să revadă pacientul după ce i-a recomandat nişte investigaţii sau după ce i-a modificat tratamentul.
"Este evident că atunci cînd te duci la medic, o faci pentru a fi diagnosticat, tratat, evaluat. Prima consultaţie reprezintă de obicei analiza strict clinică (anamneză, consult clinic). În urma ei, medicul recomandă fie mijloace pentru diagnostic biologic-biochimic, pentru dignostic propriu zis, dar şi, în cazul unei boli cunoscute, pentru etapizare, stratificare, gradualizare, fie mijloace de terapie, care pot fi noi, sau vechi cu doze modificate. De cele mai multe ori, se apelează la laborator sau la teste dinamice (de exemplu, ecg, ecografii etc). Este evident pentru oricine că medicul trebuie să revadă pacientul după ce i-a recomandat efectuarea probelor cerute. Este evident că medicul trebuie să evalueze dacă modificarea dozelor a fost eficace, dacă noile medicamente sau proceduri au fost corect folosite etc. Este evident pentru oricine că pacientul cu o boală cronică are dreptul la consultaţia ulterioară unor astfel de investigaţii (la fel cum pacientul are dreptul şi la o a doua opinie - vezi legea drepturilor pacientului)", spun sursele citate.
În replică, reprezentanţii Casei Naţionale de Asigurări de Săinătate critică protestul medicilor, la o lună de la intrarea în vigoare a contractului-cadru, pus în dezbatere publică mai multe luni.
"Facem precizarea că şi vechile norme de aplicare ale contractului-cadru prevedeau o consultaţie pe lună sau pe trimestru în cazul pacienţilor cu afecţiuni cronice, în funcţie de decizia medicului specialist. De asemenea, atât vechile norme, cât şi noile norme de aplicare ale contractului-cadru prevăd că asiguraţilor cu diagnostic deja confirmat, la externarea din spital, li se mai pot acorda maxim două consultaţii în ambulatoriu în cadrul aceleiaşi luni în care au fost internaţi în spital. În cazul în care afecţiunea se acutizează, pacientul se poate prezenta la medicul din ambulatoriul de specialitate, la recomandarea medicului de familie, chiar dacă a beneficiat de o consultaţie în acea lună ca pacient cronic cu schema terapeutică bine stabilită", arată un comunicat al CNAS remis agenţiei MEDIAFAX.
Potrivit CNAS, o modificare foarte importantă adusa de noile norme este faptul că, din iulie 2014, şi medicii de specialitate pot să prescrie reţete fracţionate, pentru o perioada mai mare de 30 de zile, pentru afecţiunile cronice.
Totodată, înainte de stabilirea unui diagnostic de boală cronică, pacientul merge la medicul de familie sau în ambulatoriul de specialitate pentru o boală acută sau subacuta, beneficiind de un număr mai mare de consultaţii pe lună pentru a se stabili diagnosticul unei boli pentru o afecţiune cronică.
"Consultaţia lunară sau trimestrială se acordă bolnavilor cu diagnosticul unei boli cronice deja stabilit. De altfel, în toate ţările din lume există reglementări legate de numărul de consultaţii şi prescrieri de tratamente", a precizat CNAS.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe