Medierea, alternativă la soluţionarea conflictelor în justiţie

Ministerul Justiţiei a publicat pe site-ul instituţiei tabloul mediatorilor din România, medierea fiind o nouă profesie liberală reglementată de Comisia Europeană.

Urmărește
213 afișări
Imaginea articolului Medierea, alternativă la soluţionarea conflictelor în justiţie

Medierea, alternativă la soluţionarea conflictelor în justiţie

Într-un comunicat remis, luni, agenţiei MEDIAFAX, Centrul Avocaţilor Mediatori "Cristian Iordănescu" salută publicarea pe site-ul Ministerului Justiţiei a tabloului mediatorilor din România, conform Legii 192/2006, art. 12, alin. 3.

În opinia sursei citate, acest fapt reprezintă un prim pas pentru popularizarea instituţiei medierii în România, ca alternativă pentru soluţionarea conflictelor din justiţie.

"Sperăm ca publicarea unui tablou al mediatorilor pe pagina oficială a ministerului Justiţiei să fie doar începutul unei campanii de informare şi de popularizare a avantajelor pe care le aduce sistemului judiciar această profesie liberală, încă insuficient cunoscută în România", consideră directorul executiv al Centrului Avocaţilor Mediatori "Cristian Iordănescu", Alina Gorghiu.

Directorul executiv al Centrului susţine că introducerea în Codul de procedură civilă a medierii va conduce atât la creşterea credibilităţii acestui instrument, cât şi la o mai bună cunoaştere a acestuia, fapt ce ar putea produce rezultate semnificative în ce priveşte presiunea care este în prezent pusă pe instanţele din România, incapabile să facă faţă valului de procese.

Potrivit legislaţiei în vigoare, medierea reprezintă o modalitate alternativă, facultativă, de soluţionare a conflictelor pe cale amiabilă, părţile fiind asistate de o terţă persoană specializată în mediere, în condiţii de neutralitate, imparţialitate şi confidenţialitate.

Medierea, o nouă profesie liberală reglementată de Comisia Europeană, a determinat constituirea Centrului Avocaţilor Mediatori (CAM), care poartă numele lui Cristian Iordănescu, fost decan al Baroului Bucureşti, decedat în decembrie anul trecut.

Centrul este deschis avocaţilor din Baroul Bucureşti, din celelalte 42 de barouri din România şi din barourile membre ale Black Sea Countries Bar Association, care vor dori să profeseze şi ca mediatori.

Alina Gorghiu a făcut apel la mediatizarea acestei profesii, care implică negociere în afara sălii de judecată, fiind o alternativă la procesul clasic de soluţionare a litigiilor.

"Numărul dosarelor nesoluţionate în instanţe a crescut în ultimii trei ani. Stocul de dosare, rămase în instanţe de la un an la altul, a fost de peste 300 de mii în 2007. Este deja o realitate faptul că aglomerarea instanţelor de judecată din România afectează întreg sistemul judiciar, că procesele aparent simple sunt întârziate din cauza birocraţiei, că deciziile instanţei vin după repetate înfăţisări şi termene prescrise", a mai spus Gorghiu.

Sursa citată a adăugat că s-a ajuns la situaţia în care cea mai banală neînţelegere se trimite spre soluţionare instanţei, fapt ce determină ca demersul să devină greoi şi costisitor.

"Se pot negocia obţinerea unor soluţii convenabile pentru toţi cei implicaţi, dreptatea nefiind acordată doar unei singure părţi, aşa cum se întâmplă în instanţe", a explicat Gorghiu.

 

 

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici