Mediul de afaceri nu simte că o mare problemă a României s-a ameliorat în ultimii opt ani. Indicele de percepţie a corupţiei, similar cu cel din 2012

Indicele de percepţie a corupţiei în România este similar cu cel din 2012, ţara noastră poziţionându-se pe penultimul loc la nivelul UE, la egalitate cu Ungaria şi cu un punct în plus faţă de Bulgaria, arată rezultatele unui studiu realizat de Transparency International (TI), publicat joi.

Urmărește
152 afișări
Imaginea articolului Mediul de afaceri nu simte că o mare problemă a României s-a ameliorat în ultimii opt ani. Indicele de percepţie a corupţiei, similar cu cel din 2012

Mediul de afaceri nu simte că o mare problemă a României s-a ameliorat în ultimii opt ani. Indicele de percepţie a corupţiei, similar cu cel din 2012

Indicele de Percepţie a Corupţiei reflectă percepţia pe care mediul de afaceri o are cu privire la corupţia existentă în sectorul public.

„La nivelul Uniunii Europene nu se înregistrează schimbări semnificative faţă de anul precedent. Media scade de la 66 la 64 de puncte, în top trei rămân aceleaşi state: Danemarca (87 puncte, în scădere cu un punct faţă de 2018), Finlanda (86 puncte, în creştere cu un punct faţă de 2018) şi Suedia (85 puncte, la fel ca în 2018). Cu 44 de puncte, România se află pe penultimul loc la nivelul UE, la egalitate cu Ungaria şi cu un punct în plus faţă de Bulgaria (43)”, arată sudiul.

Comparativ cu anul 2018, România înregistrează o scădere de trei puncte în 2019, ajungând la acelaşi scor ca în anul 2012.

Din analiza Transparency International reiese că lipsa de integritate la nivel politic contribuie la menţinerea gradului mare de corupţie în instituţiile publice.

„În vederea reducerii corupţiei şi îmbunătăţirea încrederii în politic, TI recomandă guvernelor să ia o serie de măsuri imediate. Multe dintre aceste recomandări sunt aplicabile şi la nivelul României. Printre acestea se numără: - Consolidarea independenţei faţă de factorul politic pentru sistemele de control şi echilibru, precum şi promovarea separării puterilor în stat; - Elaborarea de mecanisme care să respingă orice tratament preferenţial în alocarea resurselor şi prestarea serviciilor publice; - Măsuri de control asupra finanţărilor politice, pentru a preveni influenţa excesivă în politică; - Măsuri de gestionare a conflictelor de interese, astfel încât să se reducă riscul de influenţă nejustificată în elaborarea de politici publice, precum şi aplicarea de reguli clare privind pantouflage-ul; - Consolidarea integrităţii în procesele electorale, prevenirea şi sancţionarea campaniilor de dezinformare – măsuri esenţiale prin care cetăţenii pot înţelege că îşi pot folosi votul pentru a pedepsi politicienii corupţi”, se recomandă în documentul citat.

Totodată, Transparency International recomandă guvernanţilor să implice societatea civilă în monitorizarea şi expunerea faptelor de corupţie, inclusiv prin asigurarea unei mai bune protecţii a avertizorilor de integritate şi a jurnaliştilor.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
studiu,
ti,

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici