Mehedinţi:Autorităţile se opun deciziei de transformare în azile de bătrâni a două spitale din judeţ
Autorităţile din Mehedinţi susţin transformarea în centre de diagnostic şi tratament a spitalelor din localităţile Vânju Mare şi Strehaia, aflate pe lista unităţilor medicale care vor fi transformate în cămine de bătrâni, prin decizia Ministerului Sănătăţii, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Spitalul Orăşenesc Vânju Mare şi Spitalul Orăşenesc Strehaia, din judeţul Mehedinţi, au fost trecute de Ministerul Sănătăţii pe lista unităţilor medicale propuse pentru reprofilare în cămine de bătrâni, în urma procesului de reorganizare a sistemului spitalicesc.
Autorităţile din Mehedinţi se declară împotriva acestei decizii şi propun transformarea acestor două spitale în centre de diagnostic şi tratament.
Preşedintele Consiliului Judeţean Mehedinţi, Marius Bălu, a declarat, marţi, că în cursul zilei va merge la Bucureşti pentru a-i prezenta ministrului Sănătăţii propunerile de transformare a acestor spitale în centre de diagnostic şi tratament sau în secţii externe ale Spitalului Judeţean din Drobeta Turnu Severin.
La rândul său, directorul Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate Mehedinţi, Doina Borugă, a declarat, marţi, că centrele de diagnostic şi tratament care ar urma să fie înfiinţate în locul spitalelor ar trebui să aibă şi o cameră de primiri urgenţe.
"Ne-am hotărât să facem un demers comun al autorităţii publice locale, Consiliul Judeţean, Direcţia de Sănătate Publică şi Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate privind susţinerea acreditării în judeţul nostru a două centre de diagnostic şi tratament plus o cameră de primiri urgenţe în Strehaia şi Vânju Mare", a spus Borugă.
O altă problemă semnalată de autorităţile sanitare din Mehedinţi cu privire la desfiinţarea spitalelor din Vânju Mare şi Strehaia se referă la asistenţa medicală pentru femeile însărcinate din zona de adresabilitate a celor două unităţi.
"Distanţele sunt foarte mari şi dorim să asigurăm pentru aceste zone servicii de specialitate. Sarcina trebuie urmărită şi populaţia nu este cea mai bogată în aceste zone, iar situaţia lor ar fi îngreunată trimiţându-le către ginecologi din Drobeta Turnu Severin”, a declarat, la rândul său, directorul executiv al DSP Mehedinţi, Miruna Constantin.
Spitalele din Vânju Mare şi Strehaia deservesc peste 100.000 de locuitori.
În judeţul Mehedinţi există patru spitale orăşeneşti şi un spital judeţean de urgenţă. În cazul în care spitalele din Vânju Mare şi Strehaia ar fi transformate în centre de bătrâni, în judeţ ar rămâne spitalele orăşeneşti din Orşova şi Baia de Aramă şi Spitalul Judeţean de Urgenţă din Drobeta Turnu Severin.
Ministrul Sănătăţii, Cseke Attila, afirma, într-un interviu pentru MEDIAFAX, că economiile realizate prin comasări şi reprofilări de spitale nu rezolvă problemele de finanţare din sistem şi acuză mentalitatea conform căreia sunt dorite servicii medicale ca în Occident, dar cu regulile noastre.
Ministrul spunea că, în actuala organizare este finanţat, de două ori, câteodată, acelaşi serviciu, pentru că în aceeaşi clădire sunt două instituţii medicale.
Potrivit ministrului, cele 71 de unităţi sanitare care vor fi reprofilate au 794 de medici şi 2.533 de asistenţi medicali. Cseke mai spunea că bugetul pe 2010 al celor 71 de unităţi se ridica la 203 milioane de lei, din care, scăzând cheltuielile de personal, care rămân ale sistemului, ar rezulta o economie de 81 de milioane de lei pe an.
El avertiza autorităţile locale care refuză reprofilarea spitalelor din subordine că de la 1 aprilie nu vor mai primi finanţare pe actuala structură.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO