Mehedinţi: Doi primari şi doi foşti funcţionari publici, condamnaţi pentru fapte de corupţie

Primarul suspendat al unei comune mehedinţene a fost condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare cu executare, iar alt primar şi doi foşti funcţionari publici au fost condamnaţi la închisoare cu suspendare într-un dosar vizând retrocedări ilegale de terenuri, sentinţele nefiind însă definitive.

Urmărește
583 afișări
Imaginea articolului Mehedinţi: Doi primari şi doi foşti funcţionari publici, condamnaţi pentru fapte de corupţie

Mehedinţi: Doi primari şi doi foşti funcţionari publici, condamnaţi pentru fapte de corupţie (Imagine: Shutterstock)

Primarul suspendat al comunei Brezniţa de Ocol, din judeţul Mehedinţi, Dumitru Drăghici (PSD) a fost condamnat la doi ani şi şase luni de închisoare cu executare şi doi ani interzicerea drepturilor pentru fals intelectual şi uz de fals, potrivit portalului Curţii de Apel Craiova, sentinţa putând fi atacată cu recurs, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Dumitru Drăghici a fost suspendat din funcţie în aprilie 2012 prin ordinul prefectului de Mehedinţi, Nicolae Drăghiea, după ce Drăghici a fost trimis în judecată în stare de arest preventiv în dosarul privind retrocedări ilegale de terenuri.

Totodată, Curtea de Apel Craiova a stabilit o condamnare de un an cu suspendare pentru infracţiuni de abuzz în serviciu contra intereselor publice şi interzicerea unor drepturi în cazul primarului comunei Izvoru Bîrzii, Horia Balica (PNL), o pedeapsă de patru luni de închisoare cu suspendare în cazul secretarei Primăriei Brezniţa de Ocol, Finareta Bengulescu, şi o pedeapsă de doi ani şi şase luni de închisoare cu suspendare în cazul unui fost consilier juridic al Prefecturii Mehedinţi, Irina Bărbulescu.

Totodată, instanţa a dispus confiscarea sumei de 960.042 euro de la Dumitru Drăghici, iar Primăriei Turnu Severin, care s-a constituit parte civilă în acest dosar, urmează să-i restituie suma de 493.652 lei, cu titlu de despăgubiri pentru prejudiciul material.

În acelaşi timp, instanţa a dispus, în cadrul primarului Drăghici, menţinerea măsurii sechestrului asigurător instituit pe mai multe terenuri, case, apartamente şi autoturisme, dispusă la începutul urmăririi penale.

Deciziile în cazul celor patru nu sunt definitive, putând fi atacate cu recurs.

În acelaşi dosar, inginerul agricol Elena Daea, de la Primăria Drobeta Turnu Severin, fosta soţie a deputatului PSD de Mehedinţi Petre Daea, inculpată în acelaşi dosar pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice, a fost achitată de către instanţă.

Dosarul în care au fost condamnaţi cei patru a fost trimis în judecată la sfârşitul anului 2012.

Potrivit rechizitoriului Drăghici, în calitate de primar şi de preşedinte al Comisiei Locale de Fond Funciar, şi-a atribuit, în perioada 2004-2005, posesia unui teren în suprafaţă de două hectare, situat în intravilanul municipiului Drobeta Turnu Severin, acesta neavând niciodată terenul în proprietate şi nefiind nici moştenit.

În instanţă, procurorii au arătat că, în anul 2004, Dumitru Drăghici, primar al comunei Brezniţa de Ocol, a dat în judecată Comisia locală de aplicare a Legii Fondului Funciar a primăriei pe care o conducea pentru că refuza să-i reconstituie dreptul de proprietate pentru suprafaţa de două hectare teren arabil situat în punctul "Roşiori", pe motiv că nu este înscris în registrul agricol al Primăriei Brezniţa de Ocol. În motivarea plângerii, Drăghici a arătat că terenul provine de la tatăl său, Drăghici Constantin, pe care l-a muncit înainte de cooperativizare şi că la apariţia Legii 18/1991 acest teren era deţinut de Poliţia de Frontieră.

Din adresa nr. 571/2005 a Primăriei Brezniţa Ocol, instanţa a reţinut că terenul solicitat de primar a fost identificat de către Comisia locală de fond funciar ca făcând parte din suprafaţa de 22 de hectare preluată de la Poliţia de Frontieră în baza protocolului de predare-primire din anul 2004.

În anul 2005, prin sentinţa civilă nr. 1790, pronunţată de Judecătoria Drobeta Turnu Severin în şedinţa publică din 12.04.2005, aceasta a admis plângerea formulată de Dumitru Drăghici în contradictoriu cu intimatele Comisia Judeţeană de Fond Funciar de pe lângă Prefectura Mehedinţi şi Comisia Locală de Fond Funciar de pe lângă Primăria Brezniţa Ocol şi a dispus reconstituirea dreptului de proprietate al petentului pentru suprafaţa de două hectare teren arabil.

Doi ani mai târziu, Drăghici a vândut acest teren unei terţe persoane pentru suma de 1.800.000 de euro, iar aceasta, la rândul său, a vândut acest teren, pe care, în prezent, se află un hipermaket din Turnu Severin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici