- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mehedinţi: Protest spontan a peste 400 de angajaţi ai RAAN, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile
Peste 400 de angajaţi ai platformei Romag Prod din cadrul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare din Drobeta Turnu Severin au refuzat să intre la lucru, miercuri, rămânând în faţa unităţii, supăraţi că nu au primit salariile şi acuzând conducerea că nu comunică date privind închiderea companiei. Angajaţii au reluat lucrul după ce directorul de producţie a stat de vorbă cu ei.
Mehedinţi: Protest spontan a peste 400 de angajaţi ai RAAN, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile (Imagine: Justin Stavaru/Mediafax Foto)
UPDATE Mehedinţi: Cei peste 400 de angajaţi ai RAAN care au protestat în faţa unităţii au reluat lucrul
Cei peste 400 de angajaţi ai RAAN care au protestat, miercuri dimineaţă, în faţa platformei Romag Prod, din Drobeta Turnu Severin, au reluat lucrul în jurul orei 9.00, după ce directorul de producţie a stat de vorbă cu ei şi le-a spus că va transmite conducerii companiei nemulţumirile lor.
Directorul de producţie al Romag Prod, Mihai Pătraşcu, a stat de vorbă cu oamenii strânşi în faţa unităţii, care au refuzat să intre la lucru, în tura I, începând cu ora 7.00, iar după ce a ascultat nemulţumirile salariaţilor, le-a spus că “le va transmite managerului”.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Totodată, Mihai Pătraşcu s-a arătat solidar cu nemulţumirile oamenilor, cerând, la rândul său, urgentarea aprobării memorandumului care vizează închiderea controlată a Romag Prod.
"Oamenii sunt supăraţi pe bună dreptate. Nu s-a primit ultima plată, ne îngrijorează viitorul acestei unităţi, este o unitate strategică ce vehiculează mari cantităţi de gaz toxic, iar oamenii îşi fac treaba aşa cum trebuie. Noi suntem responsabili să nu punem în pericol viaţa nimănui dar îşi cer drepturile. Este o adunare spontană. Guvernul rebuie să grăbească întocmirea documentelor şi aprobarea memorandumului în ceea ce priveşte această unitate. Să se ia o decizie, asta nu poate fi închisă peste noapte, noxele trebuie deteriorate şi distruse în timp", a declarat directorul de producţie al Romag Prod din cadrul Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare (RAAN).
În urma discuţiei cu directorul de producţie, salariaţii au renunţat la protest şi au intrat la lucru, în jurul orei 9.00.
Mehedinţi: Protest spontan a peste 400 de angajaţi ai RAAN, nemulţumiţi că nu şi-au primit salariile
Angajaţii care ar fi trebuit să intre în tura I, la Romag Prod, au venit, miercuri dimineaţă, cu puţin înainte de ora 7.00, cu autobuzele care îi transportă din oraş la Halânga, unde se află platforma RAAN, dar au refuzat să intre la lucru.
Aceştia au organizat un protest spontan în faţa unităţii, huiduind si fluierând în momentul în care angajaţii de la birouri intrau în sediu, care nu li s-au alăturat.
Oamenii au declarat că sunt nemulţumiţi, pe de o parte, de faptul că nu au primit salariile care ar fi trebuit să le intre în conturi în data de 25 februarie, iar pe de altă parte, de faptul că nu li se spune nimic cu privire la viitorul lor ca angajaţi, în contextul în care se vorbeşte despre închiderea platformei.
"Totul ne nemulţumeşte, salariile, nu se ştie nimic de situaţia noastră. Ne este teamă că rămânem fără locuri de muncă, avem copii acasă mici, suntem tineri, exact la vârsta când nu ne mai angajează nimeni, nici la pensie nu putem să ieşim. Şi nu se spune nimic concret, că sunt actele în lucru, că nu s-au aprobat, că sunt trimise la Bucureşti şi aşteptăm.”, a declarat o femeie.
"Nu ne-au dat banii de mai multe zile, nu ni s-a spus de ce se întârzie, spun că o să ni dea, dar nu se face nimic. De aceea, acum am luat hotărârea să rămânem la poartă să ne anunţe oficial, să ne spună tuturor o dată, că aşa ne tot mint, că se dau marţi, că se dau joi. Este posibil să rămânem şi fără locurile de muncă”, a spus un alt salariat al RAAN.
Un alt angajat al companiei s-a declarat convins că vor rămâne fără locuri de muncă şi s-a arătat nemulţumit că reprezentanţii companiei nu le spun, ci află doar prin zvonuri.
"E clar că nu va mai funcţiona, că nu mai au nevoie de apă grea. Problema e că plecăm fără niciun ajutor, fără nimic, asta se aude neoficial, dar să spună clar dacă plecăm în şomaj. Acum se aşteaptă declararea falimentului ca să plecăm acasă fără salarii compensatorii. Banii nu ni se dau, avem rate la bănci, copii la şcoală, ca toată lumea”, a declarat un alt angajat participant la protestul spontan.
"Dacă veneau şi ne spuneau şi nouă, ne anunţau oficial ce s-a vorbit la Bucureşti era bine, cinci minute erau de ajuns, dar nu vine nmeni să ne spună ceva. Avem datorii, greutăţi, facturi, suntem în cădere liberă.”, a mai spus un alt barbat.
În timp ce angajaţii care ar fi trebuit să intre la serviciu au rămas în faţa sediului unităţii, cei care ar fi trebuit să iasă din tura a III-a au fost nevoiţi să rămână peste program, întrucât specificul companiei nu permite părăsirea locului de muncă până ce nu este înlocuit fiecare angajat de la sectorul de producţie.
La protestul spontan, care continuă şi la ora transmiterii acestei ştiri, nu au participat liderii de sindicat, aceştia aflându-se în Capitală, unde urmează să se discut, în şedinţă de Guvern, memorandumul privind închiderea controlată a Combinatului de apă grea, care ar reduce problemele de mediu şi ar asigura, totodată, plăţi compensatorii şi salarii de compleare pentru cei aproximativ 1.800 de salariaţi care ar urma să fie disponibilizaţi până la jumătatea anului.
Contactat telefonic, liderul Sindicatului Romag Prod, Florin Rogobete, a declarat că, în şedinţa de Guvern de miercuri, este posibil să se ia în discuţie problema acestei unităţi economice, a memorandumului care cuprinde paşii privind oprirea controlată a instalaţiilor, dar şi asigurarea finanţării acestei operaţiuni.
"Guvernul trebuie să ia o hotărâre, ori e albă, ori e neagră fiindcă e de neînţeles indiferenţa acestuia. Dacă nu asigură finanţarea, nu putem spune altceva decât că este un Guvern criminal. Vorbim de un gaz foarte periculos, care ucide într-un minut, iar dacă nu este asigurată materia primă pentru aburul tehnologic există pericolul ca acest gaz mortal (n.r. - hidrogen sulfurat - gaz emanat de instalatiile Romag Prod) să se cristalizeze, să se solidifice pe instalaţie”, spune liderul de sindicat Florin Rogobete.
Sursa citată a mai arătat că, în urma unei discuţii cu reprezentanţii conducererii Regiei Autonome pentru Activităţi Nucleare, i s-a comunicat că întârzirea de salariu este cauzată de faptul că pe primul plan stă asigurarea materiei prime, adică a cărbunelui necesar pentru furnizarea aburului tehnologic, deocamdată nefiind avansată o dată clară la care anajaţii ar putea să primească salariile.
În memorandumul adoptat de către reprezentanţii Ministerului Energiei şi sindicate se arată că închiderea paltformelor Romag Prod şi Romag Termo ar urma să se facă etapizat, astfel încât să nu existe riscul poluării mediului cu hidrogen sulfurat sau cel al producerii unei explozii. Cu privire la disponibilizări, acelaşi document precizează ca acestea să se facă în trei etape. Astfel, 400 de angajaţi ar urma să plece acasă în luna martie, 600 în luna aprilie, iar alte 800 de persoane să fie disponibilizate cel mai târziu la sfârşitul lunii iunie. În urma disponibilizărilor colective, angajaţii ar urma să primească, potrivit memorandumului, un venit de completare în valoare de 1.700 de lei şi plăţi compensatorii de până la şapte salarii, în funcţie de vechimea fiecăruia.
Problema ridicată de sindicate este că memorandumul Ministerului Energiei nu a fost aprobat de Guvern.
La ora actuală, Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare are 2.300 de salariaţi.
RAAN a intrat în insolvenţă în septembrie 2013, având datorii de 680 de milioane de lei. În perioada insolvenţei, compania a mai acumulat datorii de peste 70 de milioane de lei.
Pe lista creditorilor întocmită de administratorul judiciar al RAAN la momentul declanşării procedurii de insolvenţă se aflau peste 300 societăţi comerciale, dar şi instituţii publice şi administraţii locale şi bănci care au avut relaţii contractuale cu RAAN.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO
GANDUL.RO