Meleşcanu: La Cugir ar putea fi produs un nou pistol mitralieră pentru înzestrarea Armatei

Fostul ministru al Apărării Naţionale Teodor Meleşcanu a declarat, miercuri, la Alba Iulia, că uzina de armament de la Cugir ar putea fi relansată printr-un proiect de fabricare a unui pistol mitralieră românesc cu care ar urma să fie dotată Armata, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
32 afișări

Meleşcanu a spus, într-o conferinţă depresă, că a făcut, miercuri, o vizită la Cugir împreună cu mai mulţi membri ai Comisiei de Apărare din Senat, la care a discutat despre proiectul pe care uzina militară îl are pentru fabricarea unui pistol mitralieră românesc.

Fostul ministru al Apărării a adăugat că discuţiile s-au axat chiar şi pe înfiinţarea unui centru de testare, de verificare, de certificare a calităţii pentru tot ceea ce reprezintă armament românesc.

El a afirmat că membrii delegaţiei care au vizitat Cugirul au decis ca, imediat după începerea sesiunii Parlamentului, conducerea celor două societăţi de armament din Cugir, UM Cugir şi Fabrica de Arme, să aibă o întrevedere la nivelul comisiei de Apărare din Senat, în care să prezinte un plan de afaceri concret pentru producerea acestui nou pistol mitralieră românesc.

"Am convenit după toate aceste discuţii ca, imediat după începerea sesiunii Parlamentului, o delegaţie a celor două societăţi din Cugir să aibă o întrevedere la nivelul comisiei de Apărare din Senat, în care să ne prezinte un plan de afaceri concret pentru producerea acestei piese importante din arsenalul României şi în acelaşi timp un ansamblu de măsuri care să asigure asanarea financiară.Ambele societăţi sunt practic în faliment, sunt confruntate şi cu datorii istorice foarte mari şi cu probleme mari financiare. Le-am spus foarte clar că e nevoie de un produs foarte bun, care să fie competitiv, pe care armata să-l considere important şi necesar, dar că şi în acelaşi timp este nevoie de un produs care, din punct de vedere financiar, să se susţină”, a spus Meleşcanu.

Fostul ministru al Apărării a adăugat că proiectul de dotare a Armatei cu o nouă armă de infanterie nu implică bani anul acesta.

"Am înţeles că spre vară, cel târziu spre toamnă, fabrica din Cugir va fi în măsură să pună la dispoziţia celor de la Armată pentru testare primul lot pilot de asemenea arme. Am văzut un model, e un prototip, dar dacă acest lucru se va realiza în cursul acestui an şi dacă testele vor fi satisfăcătoare pentru Armată, acest lucru crează baza pentru includerea pe bugetul pe anul viitor şi mai ales asumarea unui angajament ferm al Ministerului Apărării pentru lansarea acestui program de dotare a Armatei, ceea ce ne va permite şi o bugetare corectă anul viitor”, a mai spus Meleşcanu.

Întrebat ce ar însemna valoric acest contract pentru Cugir, Teodor Meleşcanu a răspuns că, estimativ, Armata ar avea nevoie de aproximativ 100.000 de arme ceea ce ar reprezintă câteva sute milioane de euro.

"Depinde de cât va comanda Ministerul Apărării. Estimările noastre sunt legate de faptul că la ora actuală Armata Română, vorbesc de militari, este undeva pe la 70 – 75.000 de oameni. Deci dotarea fiecărui militar inclusiv cu stocurile necesare pentru situaţii deosebite înseamnă un volum de aproximativ 100.000 de asemenea arme. Chiar la un preţ foarte mic, pe care nu vreau să-l pronunţ, la care cei din Cugir ar putea să scoate aceste arme vorbim de câteva sute de milioane de euro”, a conchis Meleşcanu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici