- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Meleşcanu: Vom respecta data fixată pentru prezenţa noastră în Irak
Teodor Meleşcanu, a declarat, miercuri, că armata română "nu este o armată de ocupaţie" în Irak, dar este pregătită să ofere sprijinul pe care Guvernul irakian îl va solicita şi să respecte data fixată de Bagdad ca termen pentru prezenţa trupelor româneşti.
Meleşcanu: Vom respecta data fixată pentru prezenţa noastră în Irak (Imagine: Mediafax Foto)
"Potrivit unui proiect de lege care probabil va fi adoptat zilele acestea în Irak, cele cinci ţări care au fost în principiu invitate să rămână împreună cu Statele Unite în Irak în perioada următoare vor avea un calendar foarte bine stabilit care se duce pe undeva pe la sfârşitul lunii mai şi cu posibilitatea ca după aceea, până în iulie să se retragă complet forţele din Irak", a spus Meleşcanu.
"Se prevede în proiectul pe care l-am primit şi noi să fie data de 31 mai şi 31 iulie data retragerii noastre definitive", a mai precizat Meleşcanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Human Rights Watch: Israelul foloseşte apa ca armă în Gaza, într-un act de genocid
-
Judecătorii din Franţa dau verdicte în procesul istoric de viol al lui Gisèle Pelicot
-
Incendiu la Spitalul Colentina: opt pacienţi evacuaţi după ce un boiler a luat foc
El a ţinut să arate că din punctul său de vedere, armata ţării noastre nu este una de ocupaţie în Irak.
"Din punctul nostru de vedere, noi nu suntem o armată de ocupaţie în Irak şi în mod evident ceea ce îşi doreşte Guvernul irakian ca sprijin pentru o anumită perioadă suntem gata să-i oferim. Data pe care o va fixa, ca termen, pentru prezenţa trupelor noastre va fi data pe care o vom respecta, bineînţeles", a menţionat Meleşcanu.
Ministrul Apărării a afirmat că problema României este că pe data de 31 decembrie expiră valabilitatea rezoluţiei Consiliului de Securitate care reprezenta baza juridică a prezenţei ţării noastre în Irak.
"De aceea, în aceste ultime zile, va trebui să înlocuim această bază juridică cu o înţelegere bilaterală româno-irakiană şi în acest sens avem în vedere să demarăm rapid nişte negocieri care se vor concentra nu pe durata şederii - repet, calendarul va fi stabilit de Guvernul irakian - ci pe tipul de misiune pe care forţele armate române îl vor avea după 31 decembrie în Irak şi până la data retragerii.
Ministrul declarase anterior, pentru MEDIAFAX, că o delegaţie MAp şi MAE, la nivel de experţi, să plece la Bagdad într-o săptămână pentru a negocia pe tema prezenţei trupelor româneşti în Irak.
Ulterior, ministrul a spus că, din punctul de vedere al MAp este vorba despre "o problemă politică deci va fi o delegaţie condusă de un reprezentant al MAE, şi sigur vor face parte şi reprezentanţi ai MAp pentru problemele de specialitate".
Citeşte şi:
Băsescu: România îşi menţine acţiunile în Irak până când aliaţii părăsesc acest stat
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 08:03
Human Rights Watch: Israelul foloseşte apa ca armă în Gaza, într-un act de genocid
-
astăzi, 08:00
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1030. Întâlnire Zelenski-Rutte la Bruxelles: agenda discuţiilor / Una dintre cele mai mari uzine chimice din Rusia ar fi fost atacată în regiunea Rostov