Membrii CSAT au discutat despre consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova

  • Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) au discutat despre consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova.
  • De asemenea, membrii CSAT au analizat evoluţiile recente privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.
  • Şedinţa CSAT a avut loc joi.
Urmărește
87 afișări
Imaginea articolului Membrii CSAT au discutat despre consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova

Sursă foto: Administraţia Prezidenţială

În cadrul CSAT „o primă temă abordată a fost cea referitoare la evoluţiile recente privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv ultimele escaladări, care constituie noi încălcări flagrante ale dreptului internaţional de către Federaţia Rusă”, a anunţat Administraţia Prezidenţială.

„A fost analizat impactul acestora asupra securităţii regionale la Marea Neagră, cu implicaţii semnificative în plan european şi euroatlantic, şi s-au discutat măsuri suplimentare de descurajare şi combatere a ameninţărilor de securitate, care să fie implementate la nivel naţional, precum şi cu sprijinul Aliaţilor în cadrul NATO”, a transmis sursa menţionată.

Totodată, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării „a analizat opţiunile pentru consolidarea Parteneriatului Strategic cu Republica Moldova, fiind subliniate riscurile în vederea gestionării eficiente şi consecvente a procesului de integrare europeană a Republicii Moldova.”

„În cadrul discuţiilor, au fost evidenţiate oportunităţile majore care decurg din procesul de aderare a Republicii Moldova la Uniunea Europeană, dar şi provocările cu care se confruntă în contextul acţiunilor hibride ale Federaţiei Ruse şi al războiului de agresiune dus împotriva Ucrainei. Sunt provocări care necesită o gestionare atentă, coordonată din partea României şi a partenerilor Chişinăului, inclusiv prin acordarea de sprijin adecvat. Aceste ameninţări şi riscuri determină, în aproape toate cazurile, implicaţii şi pentru România. De aceea, obiectivul principal de politică externă al ţării noastre în raport cu Republica Moldova este susţinerea şi asigurarea ireversibilităţii parcursului european, prin sprijinirea implementării reformelor şi a politicilor publice necesare, pe baza Parteneriatului Strategic bilateral, consolidat. Revalidarea constantă, în mod amplificat în ultimii ani, a poziţiei României de susţinător principal al Republicii Moldova, de furnizor de asistenţă şi soluţii concrete (de la gaze la energie electrică, păcură, resurse umane, consultanţă) şi de principală voce care promovează agenda europeană a Moldovei creează cele mai favorabile premise pentru întărirea Parteneriatului Strategic”, a precizat Administraţia Prezidenţială.

Şedinţa Consiliului Suprem de Apărare a Ţării a avut loc joi la Palatul Cotroceni şi a fost condusă de Preşedintele României, Klaus Iohannis.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici