Membrii echipajului SMURD care s-a prăbuşit acum 14 ani, comemoraţi la troiţa de la aeroportul din Iaşi

Membrii echipajului SMURD Iaşi care s-a prăbuşit acum 14 ani în apropierea Aeroportului Iaşi au fost comemoraţi joi, la troiţa de la aeroport. „Îşi continuă zborul nu cu aripi de oţel, ci cu aripi de îngeri", a spus comandantul Unităţii Speciale de Aviaţie Iaşi.

Urmărește
574 afișări
Imaginea articolului Membrii echipajului SMURD care s-a prăbuşit acum 14 ani, comemoraţi la troiţa de la aeroportul din Iaşi

Sursa: Profimedia

Cei patru membri ai echipajului de pe elicopterul SMURD Iaşi prăbuşit pe 9 ianuarie 2014 în apropierea Aeroportului Iaşi au fost comemoraţi joi. La fel ca în fiecare an, la troiţa ridicată în memoria lor a fost făcută o slujbă de pomenire.

La troiţa ridicată în memoria primului echipaj SMURD Iaşi a avut loc o slujbă religioasă şi au fost depuse coroane de flori de către prefectul judeţului Iaşi Marian Grigoraş, echipa SMURD Iaşi şi de către reprezentanţii Unităţii Speciale de Aviaţie de la Iaşi.

 

„Acum ne aducem aminte cu pioşenie de jertfa celor care au căzut în anul 2006 şi bineînţeles recunoaştem jertfa lor deosebită în slujba semenilor. Ne dorim cu toţii ca amintirea lor să rămână veşnic vie şi ne vom aduce de fiecare dată aminte de acest sacrificiu suprem pe care ei l-au făcut în împlinirea datoriei pe care o au zi de zi", a spus Marian Grigoraş.

„Am reuşit împreună să aducem un omagiu eroilor noştri, acei eroi care au făcut sacrificiul suprem pentru semenii lor şi care acum zboară şi îmi place mult să cred că îşi continuă zborul nu cu aripi de oţel, ci cu aripi de îngeri", a declarat, la rândul său, cdor. Ionuţ Şonea, comandantul Unităţii Speciale de Aviaţie Iaşi.

La comemorare au participat cei care duc mai departe munca celor două echipaje care au murit pe 9 ianuarie 2006 şi pe 6 iunie 2016, pentru ca alţii să trăiască.

Echipa de la Iaşi, formată din cadre medicale a SMURD şi piloţi ai Unităţii Speciale de Aviaţie, este singura din ţară care a pierdut două echipaje în accidente aviatice.

„Puterea o regăsim încredinţă în Dumnezeu, în credinţa că munca lor, a medicilor, asistenţilor şi piloţilor care s-au jertfit pentru SMURD Iaşi trebuie continuată şi în semn de respect pentru toţi pacienţii noştri, care consţient sau inconştient ajung să aibă nevoie de intervenţia noastră, terestră sau aeriană sau în Unitatea de Primiri Urgenţe. Puterea ne-o regăsim atunci când ne gândim la cum lucra Mioara ( n.r. asistenta Mioara Haută) , la cum vorbea Lala ( n.r. Liliana Popa), la cât de curajoşi şi plin de tenacitate erau cei doi piloţi cu care şi eu am zburat chiar în ziua dinaintea accidentului. Credinţa că încercările grele care ne-au fost date sunt încercări pe care trebuia să le ducem şi care ne-au întărit şi care ne-au pregătit să facem faţă multor altor încercări din viaţa noastră profesională", a declarat Diana Cimpoeşu, medic şef UPU SMURD Iaşi

Cât despre zborurile de noapte la care a făcut referire ministrul de Interne, la Iaşi deocamdată, Echipajul de Salvare Aeriană nu va zbura şi după asfinţit, din cauza lipsei de personal.

„O parte dintre piloţii care zboară la Iaşi au pregătirea necesară pentru a face zboruri de noapte, dar nefiind la nivelul ţării suficiente echipaje de piloţi care să asigure 24 de ore din 24, am decis aici la Iaşi să existe deocamdată doar echipaj pe timp de zi. Când Unitatea Specială de Aviaţie, Detaşamentul SMURD va avea multe echipaje de piloţi, astfel încât vor putea trimite şi la Iaşi, vom asigura zboruri 24 de ore din 24", a declarat, pentru MEDIAFAX, medicul şef UPU SMURD Iaşi, Diana Cimpoeşu.

Medicul a reamintit că zborurile de noapte se vor putea face numai de pe aeroportului. Astfel, echipajul de la Iaşi va putea decola şi ateriza, pe timp de noapte, doar de pe aeroporturile din Iaşi, Suceava, Bacău şi Chişinău, pentru că elicopterul SMURD Iaşi deserveşte şi Republica Moldova.

„Din punct de vedere al echipei medicale suntem pregătiţi să facem asta. Dacă am fost pregătiţi să reluăm zborurile după accidentul din 2006, dacă am putut să le reluăm după 2016, e adevărat că ne-a fost greu, am depăşit o barieră psihologică şi o barieră umană greu de depăşit după durerea suferită, vom reuşi, evident, să facem misiuni pe timp de noapte, atunci când toate condiţiile umane şi tehnice vor fi îndeplinite", a declarat Diana Cimpoeşu.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici