Membrii Federaţiei Sanitas ameninţă cu miting şi marş în Capitală pe 22 septembrie

Membrii Federaţiei Sanitas ameninţă cu miting şi marş în Capitală, pe 22 septembrie, la care ar putea să participe peste 10.000 de persoane, din cauza diminuărilor salariale ale personalului din sănătate, urmând ca cei 120.000 de membri ai organizaţiei sindicale să dea statul în judecată.

Urmărește
22 afișări
Imaginea articolului Membrii Federaţiei Sanitas ameninţă cu miting şi marş în Capitală pe 22 septembrie

Membrii Federaţiei Sanitas ameninţă cu miting şi marş în Capitală pe 22 septembrie (Imagine: Ovidiu Micsik/Mediafax Foto)

Preşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Petcu, a declarat, miercuri, pentru MEDIAFAX, că membrii sindicatului au decis să organizeze pe 22 septembrie un protest în Bucureşti, nemulţumiţi că le-au scăzut salariile.

"Noi avem probleme cu trei ministere, Ministerul Muncii, Ministerul de Interne şi Ministerul Sănătăţii. Astfel, vrem să înconjurăm fostul sediu al CC (în prezent sediul Ministerului Administraţiei şi Internelor, n.r.), unde se află cele trei ministere şi să plecăm apoi în marş către Guvern", a precizat Petcu.

Liderul sindical a subliniat că personalul din sănătate este hotărât să dea statul în judecată pentru scăderea salariilor. Petcu a precizat că, în cadrul Federaţiei Sanitas, fiecare dintre cei 120.000 de membri completează un formular pentru a acţiona statul în instanţă.

Totodată, Petcu a spus că face demersuri pentru a fi scoşi angajaţii din sănătate de sub incidenţa legii de diminuare a salariilor bugetarilor, deoarece aceştia "nu funcţionează cu banii statului".

În privinţa planului de restructurare a Ministerului Sănătăţii şi instituţiilor subordonate, anunţat miercuri de ministrul Cseke Attila, Petcu a spus că a primit asigurări că nu va fi disponibilizat personal medico-sanitar, ci doar personal TESA, iar cei din spitalele care se desfiinţează vor fi redistribuiţi în instituţiile sanitare din acelaşi oraş sau judeţ.

Un număr de 1.621 de posturi au fost reduse prin reorganizarea Ministerului Sănătăţii şi a instituţiilor subordonate, dintre care 638 sunt posturi ocupate, iar din septembrie, după intrarea în vigoare a normativelor de personal, ar urma restructurarea a câtorva mii de angajaţi TESA din spitale.

Salariile din sectorul bugetar au scăzut, la 1 iulie, cu 25%, Guvernul vizând astfel reducerea cheltuielilor bugetare, în încercarea de a se încadra în ţinta de deficit bugetar de 6,8% convenită cu FMI.

Preşedintele Camerei Federative a Medicilor, Dan Pereţianu, declara, în 13 iulie, că medicii din instituţiile publice sunt discriminaţi prin scăderea salariilor cu 25% faţă de colegii lor din mediul privat, deoarece spitalele, policlinicile, cabinetele medicale publice sau private nu sunt plătite de la buget.

Pereţianu preciza că medicii nu sunt bugetari, deoarece spitalele, policlinicile, laboratoarele sau cabinetele medicale publice, la fel ca şi cele private, nu primesc bani prin sau de la buget, ci printr-un contract de servicii semnat cu casele de asigurări de sănătate, astfel că medicii nu ar trebui incluşi la categoria bugetarilor cărora le scad salariile cu 25 de procente de la 1 iulie.

Pereţianu sublinia că, în perioada următoare, vor exista din ce în ce mai multe procese ale medicilor cu salariile diminuate, iar pe de altă parte vor pleca din ce în ce mai mulţi angajaţi din sistemul public de sănătate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici