- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Membrii Federaţiei "Spiru Haret" ies în stradă, nemulţumiţi de Pactul naţional pentru educaţie
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ (FSLI) şi Federaţia Alma Mater infirmă participarea lor la mitingul şi marşul de vineri al sindicaliştilor afiliaţi la Spiru Haret, considerând că acest protest are "o tentă politică".
Sindicaliştii din învăţământ ies în stradă, nemulţumiţi de Pactul naţional pentru educaţie (Imagine: Mediafax Foto)
"FSLI consideră că manifestaţia anunţată pentru vineri are o conotaţie politică", a spus Cornea.
El a reafirmat poziţia FSLI faţă de Pactul naţional pentru educaţie, arătând că federaţia se opune plăţii per capita în învăţământul preuniversitar.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
"Plata per capita nu este bună pentru învăţământul preuniversitar, mai ales că ea a fost desfiinţată pentru cei din universitar chiar prin acest pact", a mai spus el, adăugând că, deşi nu a semnat pactul, organizaţia sindicală rămâne deschisă discuţiilor pe tema strategiilor din învăţământ.
Preşedintele executiv al Federaţiei Spiru Haret, Marius Nistor, a declarat, marţi, pentru MEDIAFAX, că sindicaliştii din educaţie se vor aduna vineri, la ora 11.00, în faţa Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului, unde vor picheta aproximativ 30 de minute, după care vor pleca în marş spre sediul Parlamentului.
"Tot ceea ce se întâmplă cu sistemul educaţional, constatăm cu surprindere că a devenit un simplu instrument politic pentru câştigarea de electorat, iar noi ne-am săturat de acest lucru, ne-am săturat de schimbări de directori şi de inspectori. În acest Pact naţional pentru educaţie nu se ţine cont de resursa umană, de legea salarizării, este foarte posibilă pierderea titularizării", a precizat Nistor.
Reprezentantul Spiru Haret a mai spus că cele trei federaţii urmează să declanşeze la nivel naţional un sondaj referitor la problemele actuale din sistem, iar datele acestui sondaj vor fi înaintate partidelor politice pentru ca "atunci când discută de pacte, să ţină cont de acestea".
Totodată, liderul sindical a mai spus că cele trei federaţii din învăţământ vor stabili şi formele de protest viitoare.
Federaţia Sindicatelor Libere din Învăţământ, Spiru Haret şi Alma Mater nu au semnat, marţi, Pactul naţional pentru educaţie, apreciind că acesta enunţă doar principii generale, iar sindicaliştii nu au fost consultaţi în elaborarea lui.
Federaţiile sindicale consideră că acest pact enunţă doar principii generale, susţinute de sindicalişti de ani de zile, fără a lua în considerare unele revendicări majore ale personalului din învăţământ, ca de exemplu alocarea unui buget minim de şase la sută pentru educaţie, "în care să nu mai fie incluse veniturile proprii", finanţarea direct pe unitate de învăţământ, o lege a salarizării întregului personal din sistem, menţinerea titularizării în acest domeniu.
Sindicaliştii sunt nemulţumiţi că nu au fost consultaţi la redactarea textului acestui pact, deşi, ca parteneri sociali, şi-au arătat interesul şi disponibilitatea pentru îmbunătăţirea procesului educaţional, fapt dovedit şi de participarea la lucrările Comisiei Prezidenţiale şi la elaborarea pachetului de legi ale educaţiei, a cărui amânare o consideră inoportună.Pactul naţional pentru educaţie a fost semnat, luni, la Cotroceni, de către preşedintele Academiei, Ion Haiduc, precum şi de reprezentanţii Federaţiei Educaţiei Naţionale, Uniunii Studenţilor din România, Alianţei Naţionale a Organizaţiilor Studenţeşti din România, Federaţiei Naţionale a Asociaţiilor de Părinţi, Consiliului Naţional al Elevilor, Centrului Educaţia 2000+, Parlamentului Tinerilor, AIESEC România, Uniunii Naţionale pentru Dezvoltarea Învăţământului Particular Preuniversitar, Federaţiei pentru Dezvoltarea Societăţii Civile, Asociaţiei Ad Astra, ai Asociaţiei Amare Rromentza, Asociaţiei Generale a Învăţătorilor din România, Asociaţiei Universităţilor Particulare, Agenţiei de Evaluare şi Asigurare a Calităţii Educaţiei.
După ce toţi semnatarii şi-au terminat discursurile, Băsescu a ţinut să precizeze că iniţial a fost de părere că ar trebui să fie semnat doar de reprezentanţii partidelor, dar după aceea şi-a dat seama că trebuie semnat de către toţi cei implicaţi în sistemul de învăţământ, aceasta fiind o garanţie a realizării celor prevăzute în document.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO