Membrii societăţii civile din CSM îşi exprimă "profunda indignare": Protocolul Inspecţia judiciară - SRI, suspiciuni privind supravegherea magistraţilor

Reprezentanţii societăţii civile în CSM şi-au exprimat, miercuri, profunda indignare privind prevederile protocolului încheiat între SRI şi Inspecţia judiciară, precizând că există suspiciuni privind supravegherea magistraţilor de către serviciile de informaţii şi după desfiinţarea SIPA.

Urmărește
769 afișări
Imaginea articolului Membrii societăţii civile din CSM îşi exprimă "profunda indignare": Protocolul Inspecţia judiciară - SRI, suspiciuni privind supravegherea magistraţilor

Membrii societăţii civile din CSM îşi exprimă "profunda indignare": Protocolul Inspecţia judiciară - SRI, suspiciuni privind supravegherea magistraţilor

Reprezentanţii societăţii civile în CSM se declară îngrijoraţi cu privire la existenţa acestui protocol, nepublic - clasificat ca fiind strict secret, al cărui conţinut relevă "suspiciuni multiple privind supravegherea magistraţilor de către serviciile de informaţii şi după desfiinţarea SIPA, chiar dacă acestea nu au fost valorificate de Inspecţia Judiciară".

"În ceea ce priveşte protocolul de cooperare între Inspecţia Judiciară şi Serviciul Român de Informaţii acesta nu interferează în mod direct activitatea de înfăptuire a justiţiei şi derulare a procedurilor judiciare ca în cazul protocoalelor semnate de Parchetul General sau Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu serviciul de informaţii, însă are rolul de a releva aspecte îngrijorătoare privind supravegherea şi controlul asupra judecătorilor şi procurorilor", avertizează reprezentanţii societăţii civile în CSM.

Iar considerentele aduse de aceştia fac referire la obiectul protocolului, care prevedea cooperarea pentru „asigurarea independenţei şi înfăptuirii justiţiei, al prevenirii şi combaterii abaterii disciplinare în rândul magistraţilor (…)”.

Potrivit reprezentanţilor societăţii civile în CSM, acest scop declarat al protocolului trebuie analizat din perspectiva atribuţiilor trasate părţilor prin protocol de „valorificare eficientă a posibilităţilor pentru identificarea anticipată, prevenirea şi combaterea abaterilor disciplinare în rândul magistraţilor (…)” prin furnizarea „din oficiu a informaţiilor în legătură cu acte sau fapte susceptibile a fi încadrate ca fiind abateri disciplinare săvârşite de magistraţi” precum şi obligaţia nedivulgării „faptului că acestea provin de la Serviciul Român de Informaţii”, dacă Inspecţia Judiciară intenţionează realizarea competenţelor proprii.

"II. Conform principiilor stabilite la art. 1 şi a prevederii de la art. 3 din protocol care stabileşte că activităţile se desfăşoară conform atribuţiilor şi competenţelor pârţilor. Astfel, raportat la prevederile Legii nr.14/1992 privind organizarea şi funcţionarea Serviciului Român de Informaţii, rezultă aparente neconcordanţe între obligaţia de limitare a culegerii de informaţii la aria reglementată de competenţa S.R.I. stabilită la art. 6, art. 7, art. 8 coroborate cu prima teză a art. 9 din legea S.R.I. (care autorizează culegerea şi prelucrarea de informaţii în vederea transmiterii către beneficiari legali numai în limitele art. 3 din Legea nr.51/1991 privind securitatea naţională a României) şi obligaţiei stabilită prin protocol de culegere de informaţii privind abaterile disciplinare ale magistraţilor", arată reprezentanţii societăţii civile în Consiliu.

În concluzie, aceştia consideră că unele aspecte trebuie clarificate urgent şi aduse la cunoştinţa opiniei publice, respectiv dacă intră în competenţa SRI culegerea şi prelucrarea de informaţii privind identificarea anticipată şi prevenirea abaterilor disciplinare ale magistraţilor; în ce condiţii şi modalităţi s-a realizat supravegherea prudenţială a magistraţilor pentru identificarea abaterilor disciplinare sau deontologice pe care SRI se angaja la art. 3 alin.(2) lit. b) din Protocol să le pună la dispoziţie din oficiu şi, dacă, în realizarea competenţelor sale ,SRI a preluat supravegherea executată anterior de SIPA cu privire la comportamentul magistraţilor cu referire la aspectele ce constituie abateri disciplinare.

"Dat fiind că în acest moment au fost desecretizate principalele protocoale de cooperare între Serviciul Român de Informaţii şi structuri din cadrul autorităţii judecătoreşti, se impune analizarea şi exprimarea unui punct de vedere instituţional al Consiliului Superior al Magistraturii cu privire la protocoalele care au fost încheiate cu instituţiile judiciare, respectiv PÎCCJ şi ÎCCJ pentru a duce la îndeplinire angajamentele asumate prin hotărârea Plenului CSM din luna aprilie 2018", concluzionează reprezentanţii societăţii civile în CSM.

Reprezentanţii societăţii civile în Consiliul Superior al Magistraturii sunt Victor Alistar şi Romeu Chelariu.

Inspecţia Judiciară a publicat, marţi, protocolul încheiat cu Serviciul Român de Informaţii, precizând că a cerut, în martie 2018, declasificarea acestuia. Instituţia anunţă că nu a solicitat şi nu a transmis SRI-ului date şi informaţii în baza acestuia.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici