- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Membru CSM: A existat un protocol între INM şi SRI privind aspecte de siguranţă cibernetică
Victor Alistar, reprezentant în CSM al Societăţii Civile, a declarat, miercuri, că există un protocol între Institutul Naţional al Magistraturii şi SRI. Precizările, în contextul dezbaterilor din ultima perioada privind protocoalele dintre instituţii din sistemul judiciar şi SRI.
"S-a prezentat, printr-o notă (n.r. la CSM) situaţia protocoalelor. S-a confirmat faptul că există protocol între Parchetul General şi SRI, cel pe care l-am văzut, şi un alt protocol care l-a înlocuit pe acesta. (..) A existat un protocul între CSM şi SRI încheiat, cred, în 2014 şi denunţat în martie 2017, în continuare secret dar în proces de desecretizare, un protocol între IJ şi SRI, care este în procedură de desecretizare. (..)Tot astăzi s-a comunicat că a existat un protocol între Institutul Naţional al Magistraturii şi SRI, care priveşte aspecte de siguranţă cibernetică şi de servere, care sunt uzuale. Nu este cauzul să băgăm la comun toate subiectele. Ne interesează dacă din perspectiva independenţei justitţiei (..) protocoalele secrete au adăugat, modificat, alterat conţinutul stabilit de Parlament prin lege organică", a declarat Victor Alistar la Tvr.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Alegerile prezidenţiale au fost contestate la CCR. Se cere anularea primului tur
-
Trupele israeliene au deschis focul în Liban la câteva ore după începerea armistiţiului
-
Fostul ministru de externe din Ucraina: nicio speranţă că Trump va obţine un acord de pace
-
Ghinea, apel către alegătorii PSD: Nu o veţi duce mai bine cu un ţăcănit care aruncă ţara în haos
Serviciul Român de Informaţii (SRI) a publicat, vineri, protocolul din 2009 încheiat între SRI şi Parchetul General, în baza căruia Serviciul Român de Informaţii a acordat asistenţă procurorilor, timp de 7 ani.
Protocolul dintre Parchetul General şi SRI a fost semnat în 4 februarie 2009 de Tiberiu Nițu (prim-adjunct al Procurorului general) și Florian Coldea (prim adjunct al directorului SRI) și aprobat de Laura Codruța Kovesi (procuror general la acea dată) și George Maior (director SRI la data încheierii protocolului).
Printre obiectivele cooperării se află "constituirea de echipe operative comune care să acţioneze în baza unor planuri de acţiune pentru exercitarea competenţelor specifice ale părtilor, în vederea documentării faptelor prevazute la art.2". Articolul 2 prevede ca părţile, respectiv SRI şi Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, cooperează, potrivit competentelor şi atribuţiilor prevăzute de lege, în activitatea de valorificare a informaţiilor din domeniul prevenirii şi combaterii infracţiunilor împotriva securităţii naţionale, a actelor de terorism, infracţiunilor ce au corespondent în ameninţările la adresa securităţii naţionale şi a altor infracţiuni grave, potrivit legii.
Protocolul mai prevede că SRI acordă, cu titlu gratuit, "asistenţă în domeniul protecţiei informaţiilor clasificate detinute şi utilizate de Parchet, pentru prevenirea scurgerii de date şi informaţii cu acest caracter, colectarea, transportul şi distribuirea în tară a corespondenţei oficiale".
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO