Memorandumul privind înfiinţarea unui centru de cercetare IBM la Tg. Mureş va fi semnat în februarie

Un memorandum de înţelegere între Primăria Târgu Mureş şi IBM privind înfiinţarea unui centru de excelenţă în cercetare în municipiu este prevăzut să fie semnat în cursul lunii februarie, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Urmărește
21 afișări

Potrivit unui comunicat de presă transmis, luni, de Primăria Târgu Mureş, reprezentanţi din divizia de cercetare şi dezvoltare IBM au fost prezenţi la Târgu Mureş, la sfârşitul săptămânii trecute, pentru a avansa discuţiile cu Primăria municipiului, în vederea înfiinţării în România a unui centru de excelenţă în cercetare.

"Prezenţi la Târgu Mureş, Spiros Teleoglou, director executiv IBM, Christos J. Georgiou, director executiv în cadrul IBM Research, au discutat detalii despre colaborarea cu municipalitatea Târgu Mureş. Reprezentanţii IBM au subliniat că selectarea amplasamentului este foarte riguroasă, iar alegerea României, respectiv a municipiului Târgu Mureş, s-a făcut ţinându-se cont de tradiţia în medicină şi farmacie, rezultate deosebite în cercetare, calitatea învăţământului superior, a proiectelor importante începute la nivel local şi, ulterior extinse, în principal cele în parteneriat cu SMURD şi Ministerul Sănătăţii. (...) În acest sens, un memorandum de înţelegere este prevăzut a fi semnat în cursul lunii februarie", se arată în comunicat.

Potrivit sursei citate, memorandumul de înţelegere care urmează să fie semnat de către IBM Research şi Primăria Târgu Mureş va stabili următoarele măsuri de implementare, respectiv evaluarea de către reprezentanţii IBM, ai mediului universitar din Transilvania şi ai autorităţilor române a liniilor majore de cercetare în viitorul centru, dar şi a investiţiilor necesare.

În perioada următoare, echipa Primăriei va planifica un calendar al întâlnirilor cu alţi lideri ai sectorului privat, la nivel internaţional, european, naţional şi local în vederea identificării posibilităţilor de dezvoltare a oraşului ştiinţific pentru cercetare şi informatică medicală, se mai arată în comunicat.

Negocierile privind oportunitatea deschiderii la Târgu Mureş a centrului de excelenţă în cercetare IBM - care ar fi al 11-lea din lume - au început în luna noiembrie a anului trecut la Palatul Victoria, în prezenţa premierului Emil Boc, a primarului oraşului, Dorin Florea, şi a lui Thomas Reeves, vicepreşedinte global al IBM Research.

Potrivit sursei citate, iniţiativa este susţinută de către Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, domeniul de cercetare şi dezvoltare reprezentând o prioritate a mandatului ministrului Valerian Vreme.

"Oportunitatea deschiderii la Târgu Mureş a celui de-al 11-lea centru mondial IBM de excelenţă în cercetare coincide cu strategia DigitalMureş prin care municipiul îşi propune să devină un oraş ştiinţific de cercetare şi informatică medicală recunoscut la nivel naţional şi internaţional. Primarul Dorin Florea intenţionează să coaguleze spaţiul universitar transilvănean, reprezentat de principalele oraşe din această arie geografică, pentru a crea un pol de cercetare şi inovaţie capabil să deservească nu doar România, ci şi întreaga zonă balcanică. Mai mult, este prevăzut un amplu proces de instruire şi pregătire în laboratoarele IBM din lume cum ar fi cel din Zürich sau alte centre internaţionale pentru specialiştii români. În viitor, acest centru va deveni un punct de atracţie pentru cercetătorii români din străinătate, dar şi pentru specialiştii prezenţi în ţară, datorită numeroaselor locuri de muncă care vor fi create", se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici