Memorialul Revoluţiei: E o ruşine ca Iaşiul să fie numit oraş iniţiator al Revoluţiei
Preşedintele organizaţiei nonguvernamentale "Memorialul Revoluţiei" din Timişoara, Traian Orban, a declarat, vineri că este "o ruşine” ca Iaşiul să fie numit "oraş iniţiator al Revoluţiei din decembrie 1989”.
Cladirea Operei din Timişoara, 20 decembrie 1989
Traian Orban a spus că şi la Timişoara au fost oameni arestaţi în zilele de 14 şi 15 decembrie 1989, ca şi la Iaşi, dar sunt evenimente despre care nu se vorbeşte. El consideră "o ruşine" ca Iaşiul să fie numit "oraş iniţiator al Revoluţiei din decembrie 1989”.
"Acolo a existat o intenţie, dar aici s-a pus în practică o idee, un protest, la care a participat nu un grup, ci un oraş întreg, şi cei care propun aşa ceva habar nu au despre Revoluţie, este o ruşine. Şi la Timişoara cel puţin tot atâţia au fost în stradă ca şi la Iaşi, în 14 şi 15 au fost oameni arestaţi în Timişoara, dar despre care nu se vorbeşte, se vorbeşte despre Iaşi, se poate merge până în pânzele albe, cum a scris istoria Ceauşescu aşa se face acum, când ăştia scriu propria lor istorie”, a spus Traian Orban.
Iaşiul ar putea obţine titlul de "oraş iniţiator al Revoluţiei din decembrie 1989”, prin ordonanţă guvernamentală, în 14 decembrie '89 mai mulţi ieşeni fiind arestaţi de securitate pentru că organizaseră o manifestaţie împotriva regimului comunist. Anunţul a fost făcut, vineri, la Iaşi, de Puiu Nicolae Fesan, secretar de stat pentru problemele revoluţionarilor, cu prilejul comemorării evenimentelor din 14 decembrie 1989. Atunci, mai mulţi ieşeni au fost arestaţi de securitate deoarece organizaseră o manifestaţie împotriva regimului comunist.
ULTIMELE ȘTIRI
-
TU l-ai vota pe Donald Trump, dacă ar candida la Președinția României? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Şeful gigantului grup austriac de construcţii Strabag, prezent şi în România, „a murit brusc şi neaşteptat” la vârsta de 44 de ani
-
Gigantul francez al produselor de lux LVMH a redevenit cea mai valoroasă companiei din Europa după ce a depăşit Novo Nordisk
-
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja: încă 150 de milioane de euro investiţi în sectorul energetic românesc
"Trebuie să punem Iaşul la locul său în istorie şi pe revoluţionarii săi în drepturi. Voi avea mai multe întâlniri cu asociaţiile de revoluţionari şi cu premierul Călin Popescu Tăriceanu şi le voi expune acest proiect. Iaşul ar putea primi titlul de «oraş iniţiator al Revoluţiei», printr-o ordonanţă de urgenţă sau prin ordonanţă simplă”, a declarat Puiu Nicolae Fesan.
Totodată, şase dintre participanţii la evenimentele din 14 decembrie au primit, vineri, titlul de cetăţeni de onoare ai municipiului Iaşi, într-o şedinţă extraordinară a Consiliului Local.
În cadru festiv, primarul Gheorghe Nichita le-a înmânat diplomele revoluţionarilor Ştefan Prutianu, Cassian Maria Spiridon, Vasile Vicol, Aurel Ştefanachi, Valentin Odobescu şi Ionel Săcăleanu. Cei şase au fost nucleul unui grup intitulat Frontul Popular Român, care a răspândit peste 1.000 de manifeste, chemându-i pe ieşeni în Piaţa Unirii, la 14 decembrie 1989.
Semnalul revoltei trebuiau să fie dat de clopotele Mitropoliei. Planul revoluţionarilor a fost însă aflat de Securitate. La momentul fixat, Piaţa Unirii era strict supravegheată de miliţieni, care au împiedicat orice manifestaţie, iar membrii Frontului Popular au fost arestaţi. Ei au fost eliberaţi câteva zile mai târziu, în 22 decembrie 1989.
"Aceşti şase bărbaţi sunt cetăţeni de onoare ai Iaşului de 18 ani. Regimul comunist opresiv i-a arestat, închis şi torturat în beciurile Securităţii, pentru că au avut curajul de a-şi striga durerea, în decembrie 1989. Manifestarea lor nu a mai avut loc, dar mesajul lor a ajuns la toţi ieşenii”, a subliniat primarul Nichita.
Aurel Ştefanachi a spus, la rândul său, că mişcarea de la Iaşi a fost mai amplă şi că mai există revoluţionari care îşi aşteaptă încă recunoaşterea oficială. Printre cei distinşi vineri s-a aflat şi primarul Nichita, care a primit două diplome „de excelenţă” pentru iniţiativa sa de a-i premia pe cei şase revoluţionari: una din partea Secretariatului de Stat pentru Revoluţionari şi alta din partea Federaţiei Naţionale a Revoluţionarilor din România.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 20:03
-
astăzi, 19:39
Mii de persoane protestează la Washington înainte de învestirea lui Trump