MEN demarează selecţia cadrelor didactice care vor evalua noile manuale pentru clasele I şi a II-a

Ministerul Educaţiei Naţionale (MEN) a lansat, joi, prin Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare, un apel pentru selecţia cadrelor didactice care vor evalua proiectele de manuale şcolare pentru clasele I şi a II-a pentru anul şcolar 2014 - 2015.

Urmărește
354 afișări
Imaginea articolului MEN demarează selecţia cadrelor didactice care vor evalua noile manuale pentru clasele I şi a II-a

MEN demarează selecţia cadrelor didactice care vor evalua noile manuale pentru clasele I şi a II-a (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)

Evaluarea proiectelor se va face în baza prevederilor Ordinului ministrului Educaţiei Naţionale (OMEN) 5559/2013 privind regimul manualelor şcolare şi a specificaţiilor tehnice aprobate în 2014, arată un comunicat al Ministerului Educaţiei.

Din grupurile de evaluare pot face parte cadre didactice din sistemul de învăţământ preuniversitar care activează la catedră. Au prioritate cadrele didactice cu gradul I sau II, care au absolvit cursuri sau module specifice activităţilor de evaluare a proiectelor de manuale şcolare sau de abilitare curriculară, ori de evaluare de proces şi care au titlul ştiinţific de doctor în domeniul precizat sau au absolvit un masterat ori un curs postuniversitar în domeniul ştiinţelor educaţiei.

Fiecare persoană îşi va putea depune candidatura doar pentru o singură disciplină dintre cele menţionate de MEN, având obligaţia de a menţiona explicit care este aceasta.

Disciplinele pentru care se organizează sesiunea de evaluare a proiectelor de manuale şcolare pentru învăţământul primar sunt cele cuprinse în planurile-cadru pentru clasele I şi a II-a, respectiv:: Comunicare în limba română, Comunicare în limba maternă, Matematică şi explorarea mediului, Comunicare în limba modernă 1 şi Religie.

Procesul de selecţie a candidaţilor se va desfăşura în perioada 28 martie - 6 mai. În 6 mai va fi anunţat rezultatul selecţiei, individual, doar pentru candidaţii selectaţi. Alegerea componenţilor grupurilor de lucru şi comunicarea rezultatelor se vor desfăşura exclusiv online, pe platforma dedicată de pe site-ul Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare - www.rocnee.eu.

Potrivit MEN, la încheierea sesiunii de evaluare, evaluatorii de proiecte de manuale şcolare, care au demonstrat competenţă şi eficienţă/performanţă în activitatea desfăşurată, vor fi încadraţi în Corpul evaluatorilor de proiecte de manuale şcolare, principala bază de selecţie pentru cadrele didactice incluse în comisii la sesiunile următoare.

MEN a publicat pe site-ul său, în 14 martie, Ordinul de ministru nr. 5559/22.11.2013 privind manualele tipărite şi digitale de la clasele I şi a II-a, care ar urma să ajungă la unităţile de învăţământ până la 15 septembrie.

Reprezentanţii Uniunii Editorilor din România (UER) au susţinut, miercuri, într-o conferinţă că MEN ar trebui să explice public de ce nu a făcut până acum public ordinul de ministru din 22 noiembrie 2013, de ce a modificat din mers regulile jocului fără anunţarea sau consultarea celor interesaţi şi de ce a întârziat atât de mult anunţarea proiectului de achiziţie încât să se ajungă la "un calendar absurd", în care cadrele didactice au doar câteva zile la dispoziţie pentru a consulta oferta de muanuale aprobate, iar editurile va trebui să le distribuie în cinci zile în toată ţara.

Totodată, ei reclamă faptul că au doar 47 de zile la dispoziţie pentru elaborarea noilor manuale şi, chiar dacă ar reuşi să facă varianta print, va fi imposibil de realizat şi varianta digitală.

În 19 martie ministrul Remus Pricopie declara că, "întrucât au apărut unele reacţii ale editurilor privind ordinul care face referire la demararea procedurilor de licitaţie pentru noile manuale din învăţământul primar", vrea să precizeze că "planurile cadru, programa şi specificaţia tehnică au fost aprobate încă din luna octombrie", astfel că editurile nu ar avea la dispoziţie doar şase săptămâni pentru a redacta noile manuale, ci un an şi trei-patru luni.

Potrivit ordinului de ministru citat, pentru clasa I şi a II-a vor fi asigurate manuale noi la materiile Comunicare în limba română, Comunicare în limba maternă, Matematică şi explorarea mediului, Limba modernă şi Religie.

Manualele şcolare vor avea atât o variantă tipărită, cât şi una digitală, iar elevii vor primi ambele formate. Acestea vor fi realizate în două volume, structurate astfel încât să acopere întreaga programă şcolară, fiecare însoţit de un CD/DVD cu formatul digital.

"Vechiul Abecedar, de pildă, avea 128 de pagini. Noul manual ar putea avea chiar şi 160 de pagini, ca să includă toată programa, şi va fi în două volume, pentru ca elevii, luând cu ei un singur volum, să aibă ghiozdanul mai uşor", au explicat, pentru MEDIAFAX, reprezentanţii ministerului.

Conform calendarului licitaţiei, la 15 aprilie va fi postată pe SEAP documentaţia de atribuire pentru achiziţia manualelor. Data de 2 iunie este termenul limită pentru depunerea de către ofertanţi, la CNEE, a documentelor necesare procedurii de achiziţie. Ulterior, până în 20 iunie, este programată sesiunea de evaluare a ofertelor de proiecte de manuale. În 23 iunie vor fi comunicate rezultatele evaluării ofertelor de proiecte de manuale.

La 28 iulie, vor fi anunţate rezultatele finale în urma procedurii de licitaţie pentru proiectele de manuale şcolare, iar acestea vor fi aprobate prin ordin al ministrului Educaţiei.

În perioada 4-15 august, vor fi încheiate acordurile cadru cu câştigătorii licitaţiei de manuale şcolare şi, de asemenea, va avea loc procesul de consultare, de către cadrele didactice, a manualelor aprobate şi comunicarea către inspectoratele şcolare a listei manualelor şcolare selectate pentru a fi utilizate în clasele I şi a II-a. Între 18 şi 22 august, inspectoratele şcolare vor centraliza comenzile şi vor fi încheiate contractele subsecvente de furnizare a manualelor.

Tirajul de manuale ar urma să fie realizat între 22 august şi 10 septembrie.

În perioada 11 - 15 septembrie, inspectoratele şcolare vor livra manualele către unităţile de învăţământ.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici