MEN: Executivul a aprobat programele de master pentru anul universitar 2018 - 2019

Ministerul Educaţiei a anunţat că Executivul a aprobat, în şedinţa de guvern de miercuri, programele de master şi numărul maxim de studenţi ce pot fi şcolarizaţi în anul universitar 2018 - 2019.

Urmărește
217 afișări
Imaginea articolului MEN: Executivul a aprobat programele de master pentru anul universitar 2018 - 2019

MEN: Executivul a aprobat programele de master pentru anul universitar 2018 - 2019

Potrivit actului normativ, este vorba despre 27 programe de studii universitare de master acreditate de Agenţia Română pentru Asigurarea Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS), care intră în structura a 15 instituţii de învăţământ superior acreditate în perioada noiembrie 2017 - martie 2018, dintre care: 19 programe de studii universitare de master încadrate într-un domeniu existent acreditat; 7 programe de studii universitare de master cu rezoluţia încredere - acreditare (înfiinţare de domenii noi prin acreditare de programe) şi un program de studii universitare de master, prin care este mărită capacitatea de şcolarizare.

De asemenea, MEN precizează că sunt 78 programe de studii universitare de master intrate în lichidare, la solicitarea expresă a instituţiilor de învăţământ superior, în sensul în care acestea nu se mai regăsesc în structura instituţiilor de învăţământ superior aferente.

Prin Hotărârea de Guvern adoptată miercuri, sunt reglementate domeniile de studii universitare de masterat, programele de studii universitare de masterat şi numărul maxim de studenţi masteranzi care pot fi şcolarizaţi în cadrul instituţiilor de învăţământ superior de stat şi particulare acreditate pentru anul universitar 2018 - 2019.

Domeniile şi programele de studii universitare de masterat cuprinse în noul act normativ se dezvoltă în baza următoarelor principii: asigurarea unui echilibru corespunzător între studiile universitare de licenţă, studiile universitare de masterat şi studiile universitare de doctorat; implicarea comunităţii academice în prospectarea cererilor sociale şi economice de calificări universitare, în organizarea fluxurilor studenţeşti şi a programelor de studii în funcţie de aceste cereri, astfel încât să dezvolte în mod notabil contribuţia învăţământului superior la orientarea şi accelerarea schimbărilor din societatea noastră; asumarea, de către instituţiile de învăţământ superior, a responsabilităţii publice cu privire la cheltuirea eficientă a fondurilor bugetare ce le sunt alocate.

Proiectul de act normativ, iniţiat de Ministerul Educaţiei Naţionale, a fost discutat cu instituţiile de învăţământ superior şi a fost înaintat, spre analiză şi avizare, ministerelor şi instituţiilor implicate - Ministerul Muncii şi Justiţiei Sociale şi Ministerul Justiţiei -, precum şi la Consiliul Naţional al Rectorilor şi ARACIS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici