Mencinicopschi: Nu mă simt vinovat, privatizarea a fost făcută de ADS. Voi ataca decizia instanţei

Gheorghe Mencinocopschi va ataca decizia de joi a Tribunalului Bucureşti prin care a fost condamnat la 6 ani de închisoare cu executare în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, el precizând că demersurile au fost realizate de Agenţia Domeniilor Statului, potrivit legii.

Urmărește
984 afișări
Imaginea articolului Mencinicopschi: Nu mă simt vinovat, privatizarea a fost făcută de ADS. Voi ataca decizia instanţei

Fostul director al ICA, Gheorghe Mencinocopschi (Imagine: Mihai Barbu/Mediafax Foto)

"Nu mă simt vinovat cu nimic. Mă aşteptam la o astfel de decizie, după reacţia pe care au avut-o procurorii de-a lungul procesului. În cele scrise (de către anchetatori - n.r.) sunt erori grosolane. Procedura de privatizare a fost aceeaşi pentru sute de societăţi şi institute şi a fost făcută, în baza unei hotărâri de guvern, de către Agenţia Domeniilor Statului. Apoi, nu se vând terenuri şi clădiri, ci se vând acţiuni, iar preţul acţiunilor a fost calculat conform legislaţiei. Nu eu am stabilit acele tarife", a spus Mencinicopschi.

Fostul director al Institutului de Cercetări Alimentare (ICA) a mai spus că titul de proprietate şi valoarea terenului sunt înscrise în actele Agenţiei Domeniilor Statului. În plus, susţine Mencinicopschi, suprafaţa despre care "se vorbeşte eronat că ar fi de 32 de hectare este, în fapt, de 3,2 hectare".

"Nu am pus eu nimic din capul meu. Toate documentele de privatizare sunt la ADS. Privatizările s-au făcut clar după aceleaşi standarde, după aceleşi proceduri, şi nu diferit de la o instituţie la alta", a mai spus Mencinicopschi.

Tribunalul Bucureşti a dispus condamnarea lui Dan Voiculescu la cinci ani de închisoare cu executare şi interzicerea unor drepturi civile.

Gheorghe Mencinocopschi a primit o pedeapsă de şase ani de închisoare cu executare.

Tot la şase ani de închisoare cu executare au fost condamnaţi şi fostul ministru Sorin Pantiş, Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Vlad Săvulescu şi Flavius Adrian Pop.

Instanţa a mai dispus condamnarea la câte cinci ani de închisoare cu executare a lui Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Grigore Marinescu şi Vica Ene.

Totodată, judecătorul le-a interzis tuturor inculpaţilor exercitarea mai multor drepturi civile, între care şi interdicţia de a deţine funcţia avută la momentul comiterii faptelor.

Decizia Tribunalului Bucureşti nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.

La începutul lunii decembrie 2008, preşedintele fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, a fost trimis în judecată, alături de alte 12 persoane, în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare.

Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie susţin că privatizarea frauduloasă a ICA ar fi fost făcută în folosul lui Dan Voiculescu, fiind realizată prin subevaluarea bunurilor institutului cu peste 7,7 milioane de euro

Dan Voiculescu, acţionar majoritar al SC Grupul Industrial Voiculescu şi Compania (Grivco) SA Bucureşti, membru al Adunării Generale a Acţionarilor (AGA) şi al Consiliului de Administraţie (CA) al Institutului de Chimie Alimentară, membru al AGA şi director general al SC Bioprod SA Bucureşti, a fost acuzat de procurori de "folosire, de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid, a influenţei şi autorităţii date de această calitate în scopul de a obţine, pentru sine sau pentru altul, bani, bunuri, sau alte foloase necuvenite şi spălare de bani, ambele în formă continuată".

Potrivit procurorilor, prejudiciul produs în urma acestei privatizări se ridică la peste 60 de milioane de euro.

Alături de Voiculescu, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe Corneliu Popa, Cătălin Sandu Jean, Gheorghe Mencinicopschi, Sorin Pantiş, Vlad Nicolae Săvulescu, Marian Gheorghe Domnişoru, Gheorghe Sin, Constantin Baciu, Alexandru Petre, Marinescu Grigore, Vica Ene şi Flavius Adrian Pop. Toţi aceştia sunt acuzaţi de complicitate la stabilirea, cu intenţie, a unei valori diminuate faţă de cea reală a bunurilor aparţinând agenţilor economici la care statul este acţionar, comisă în acţiunea de privatizare în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite, în formă continuată.

Gheorghe Mencinicopschi a fost membru al PC, director general şi membru al AGA şi, ulterior, al CA al ICA SA Bucureşti. Acesta a fost acuzat şi de abuz în serviciu contra intereselor publice, precum şi de fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici