Citeşte aici Raportul interimar al Comisiei Europene
Predoiu a remarcat că, în pofida faptului că anul 2009 a fost unul destul de complex din punct de vededere economic şi politic, au existat realizări a tuturor actorilor implicaţi în justiţie, Executiv, Legislativ şi, mai ales, a puterii judecătoreşti.
Totodată, ministrul a subliniat mesajul important transmis: necesitatea sprijinirii modernizării justiţiei de către toate forţele politice.
Astfel, Predoiu a reluat propunerea Ministerului Justiţiei, lansată în 2008 şi reluată în 2009, privind constituirea unei agende minimale comune a tututor forţelor implicate în reforma justiţiei.
Ministrul a explicat că aceasta ar fi soluţia rezolvării acoperirii deficitului de resurse umane şi pregătirea pentru implementarea noilor coduri.
Raportul CE cere accelerarea vitezei de implementare rapidă a reformei şi de adoptare a noilor coduri, a arătat Predoiu.
Potrivit demnitarului, aceasta ar fi „cheia de boltă” a reuşitei modernizării sistemului judiciar.
Cătălin Predoiu a arătat că raportul CE remarcă pozitiv activitatea Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi a Agenţiei Naţionale de Integritate, demnitarul apreciind că acest lucru însemnă că aceste instituţii au ajuns la maturitate instituţională.