Meseria de coafor ar putea fi cancerigenă
Coaforii prezintă un risc crescut de cancer din cauza coloranţilor şi a altor produse chimice pe care le utilizează, potrivit Centrului internaţional de cercetări asupra cancerului (CIRC), agenţia specializată din cadrul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).
Meseria de coafor ar putea fi cancerigenă (Imagine: Mediafax Foto)
CIRC, cu sediul la Lyon, Franţa, "confirmă" astfel că cele câteva milioane de coafori, coafeze şi frizeri din lume au o meserie catalogată drept "posibil" cancerigenă, potrivit studiului publicat în ediţia de pe luna aprilie a revistei specializate britanice The Lancet Oncology.
Bărbaţii care practică această meserie prezintă o probabilitate scăzută, dar reală, de cancer al vezicii urinare, un risc care este mai puţin marcat în cazul coafezelor.
În schimb, experţii care s-au reunit la Lyon în februarie nu au găsit argumente epidemiologice în privinţa unui posibil risc de cancer la persoanele care îşi vopsesc singure părul. Aproximativ 35% dintre femei şi 10% dintre bărbaţi, din Europa, Japonia şi SUA, îşi vopsesc părul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Este în interesul TĂU ca Guvernul României să fie format din manageri independenți de partide, consacrați în companii private și corporații? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Burduja afirmă că preluarea E.ON România de către compania maghiară MVM ar putea fi blocată din motive de securitate: „Nu vom permite gazului rusesc să intre în ţară”
-
Bursă. Statul român ia în considerare posibilitatea de a reveni ca acţionar majoritar al grupului Electrica
-
Vicepremierul Poloniei anunţă că a identificat un grup rus care ar fi urmărit să influenţeze alegerile prezidenţiale
O "monografie" despre meseria de coafor, detaliind produsele pe care aceştia le utilizează, a fost publicată online alături de studiul din The Lancet Oncology, pe site-ul http://monographs.iarc.fr/ENG/Monographs/vol57/volume57.pdfri/.
17 experţi din şapte ţări s-au reunit în februarie la Lyon şi au trecut în revistă datele colectate despre mai multe produse chimice. Cercetătorii au catalogat drept cancerigene câteva noi substanţe chimice - amine aromatice.
Orto-toluidinul utilizat în producerea de pigmenţi şi "MOCA" (metilen-bis-2-clor-anilină) utilizat în industria plasticului sunt, astfel, clasate drept cancerigene.
În cazul coaforilor, anumite studii au scos la iveală un risc crescut de cancer ovarian şi de limfom non-Hodgkinian, însă alte studii contrazic aceste idei.
În noiembrie 2007, CIRC a clasat drept cancerigenă munca în ture de noapte.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO
GANDUL.RO