MESERIE NOUĂ: evaluatorul de risc la efracţie. Cum arată profilul unui candidat

Toate societăţile comerciale care deţin bunuri ce ar putea deveni ţinta hoţilor sunt obligate, până în decembrie 2013, să-şi facă o aşa numită analiză de risc, care va fi realizată de o categorie de experţi complet nouă, ce vor purta numele de evaluatori de efracţie, informează surse din Poliţie.

Urmărește
9537 afișări
Imaginea articolului MESERIE NOUĂ: evaluatorul de risc la efracţie. Cum arată profilul unui candidat

MESERIE NOUĂ: evaluatorul de risc la efracţie. Cum arată profilul unui candidat (Imagine: Arhiva Mediafax Foto)

Potrivit comisarului şef Aurel Catrinoiu, şeful Serviciului Sisteme de Securitate din cadrul Poliţiei Române, în luna iunie a intrat în vigoare Hotărârea de Guvern 301/2012, care adoptă măsurile de securitate a obiectivelor realizate pe baza unor analize de risc. De aici a apărut necesitatea apariţiei unor oameni specializaţi în realizarea acesor analize, în condiţiile în care evaluările de risc trebuie să fie gata pentru o largă paletă de agenţi economici, până în luna decembrie 2013.

"Această analiză de risc este, de fapt, documentul prin care un specialist analizează şi stabileşte de ce anume este nevoie pentru ca paza unui obiectiv să acopere toate vulnerabilităţile acestuia în faţa hoţilor. Este vorba despre un standard impus de Uniunea Europeană prin care fiecare societate comercială are obligaţia să-şi identifice ameninţările care pot pune în pericol viaţa sau integritatea persoanelor sau a valorilor deţinute şi a stabili măsurile necesare", a declarat pentru MEDIAFAX comisarul şef Aurel Catrinoiu.

În momentul de faţă însă, pe piaţa românească nu există şi evaluatori autorizaţi să realizeze aceste expertize de risc. Drept urmare, Autoritatea Naţională pentru Calificări, împreună cu reprezentanţi ai Poliţiei şi ai firmelor de securitate, lucrează la elaborarea unuei documentaţii care va face obiectul unui curs pentru viitorii "evaluatori de risc la efracţie".

"Candidaţii la statutul de evaluatori trebuie neapărat să fie absolvenţi de studii superioare şi, la finalul cursului, să promoveze un examen", a explicat Catrinoiu.

Şeful Serviciului Sisteme de Securitate susţine că evaluatorii de risc la efracţie vor socoti riscurile obiectivelor analizate după ce vor lua în considerare, printre altele, statisticile poliţiei cu privire la criminalitatea în zonă, dacă în apropiere există vreun gang ori altă cale prin care posibilii infractori să poată să dispară imediat după comiterea unui jaf şi eventualele instituţii din zonă, care beneficiază de pază asigurată de stat.

La finalul analizei, evaluatorii vor întocmi rapoarte din care să reiasă atât numărul de paznici, cât şi alte măsuri necesare pentru ca obiectivul evaluat să nu poată fi prădat de răufăcători.

Comisarul şef Aurel Catrinoiu a subliniat că viitoarea meserie de evaluator implică o mare responsabilitate. În cazul producerii unui un incident despre care se va dovedi că a fost posibil ca urmare a unei evaluări greşite a riscurilor, expertul care a semnat raportul va fi luat în evidenţă, la a treia abatere urmând ca acestuia să i se ridice dreptul de a mai practica această profesie.

Conform autorităţilor, preţul unei expertize de risc nu a fost reglementat legal, fiind o piaţă liberă.

Pe de altă parte, preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turism şi Servicii (FPTS), Dan matei Agaton, afirmă că textul legislativ supus spre dezbatere publică de Ministerul Administraţiei şi Internelor va iniţia o nouă formă de taxă care va apăsa pe bugetul firmelor privare.

"Este vorba de elaborarea analizelor de risc la securitatea fizică a unităţilor ce fac obiectul Legii 333/2003, prevedere care va obliga o gamă foarte largă de companii să plătească experţi în evaluare şi să cheltuiască sume importante de bani în vederea respectării noilor instrucţiuni. Mai mult, în urma acestei evaluări de risc, toate firmele private, de la pensiuni la buticuri, se pot trezi cu obligaţia de a contracta servicii de pază şi protecţie, ceea ce înseamnă costuri suplimentare, nejustificate în multe dintre cazuri sau care ar trebui să rămână la latitudinea companiei, nu să fie obligatorii prin lege", explică Agaton.

În opinia sa, "nu pot fi transformate firmele private în buncăre, după cum nu poate fi angajată o armată de bodyguarzi ca să păzească la fiecare colţ al restaurantelor".

"Până la urmă, cu excepţia situaţiilor speciale, ordinea publică ar trebui să fie apanajul instituţiilor statului. Obligaţia pentru firme să contracteze servicii private de pază aruncă o lumină nefavorabilă asupra Ministerului Administraţiei şi Internelor, câtă vreme contribuabilii se aşteaptă ca siguranţa publică să fie asigurată de stat, iar nu să fie privatizată şi externalizată către companii de pază. În plus, în situaţia de fapt în care firmele sunt oricum încărcate de taxe şi de impozite mai mult decât în orice alt stat european, apariţia unei noi forme de impunere şi a unor cheltuieli suplimentare obligatorii este de prost augur şi va avea consecinţe economice nedorite", susţine Dan Mihai Agaton.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici