„Cine se frige cu ciorbă, suflă şi-n iaurt. Când va fi, din punct de vedere tehnic, posibil de pus în circulaţie, va fi pus în circulaţie. Acest termen va fi cel mai rapid termen posibil”, a declarat premierul Ludovic Orban, după vizita de lucru la şantierul Magistralei M5 de metrou, împreună cu ministrul Transporturilor, Lucian Bode.
„Nu dau pronosticuri”, a spus Orban care a ţinut să precizeze totuşi că nu există riscul ca magistrala M5 să nu fie inaugurată în acest an.
„Eu zic că nu există acest risc. Nu există cu siguranţă. Va fi gata din punct de vedere tehnic. Am evaluat, am analizat care sunt problemele… de fapt sunt două probleme tehnice care pot fi realizate. Din păcate nu se poate aplica o tehnologie mecanică de săpare pentru gura de ventilare. După părerea se poate realiza într-o lună şi jumătate, maxim două”, a mai spus Orban.
La rândul său, ministrul Transporturilor, Lucian Bode, a spus că, „din păcate, termenul asumat neforţat, darea în folosint pentru 30 iunie, nu poate fi respectat”.
„Suntem în iunie 2020 şi constatăm următoarele – structurile şi finisajele pentru M5 sunt finalizate. Eventual putem vorbi de mici retuşuri. Din păcate, termenul asumat, neforţat, de către antreprenori, consultanţi şi beneficiari, anume darea în folosinţă cu călători la 30 iunie 2020 nu poate fi respectat. Vreau să-mi cer scuze în numele celor 17 miniştri şi opt directori generali care au condus MT şi Metrorex din 2011 până în prezent”, a spus Bode.
Musteţea:
-Trebuie sa lasam apa sa se depresioneze sa curga de pe lentila de argila, in asa fel incat nisipul sa nu fie antrenat de apa, sa nu patim vreun accident. Totul va fi pentru siguranta constructiilor si a calatorilor. Am avut o intarziere de peste doua saptamani din cauza unui caz de COVID.
– Problemel tehnologice sunt foarte complexe, de la escalatoare, probe functionare, continuand cu instalatiile vazute in statia Favorit, care sunt testate separat, au parte de probe tehnologice, instalatii sanitare, tot ce inseamna componente ale retelei de metrou. Cea mai importanta proba se realizeaza cu trenul, cu sistmeul de automatizare si siguranta a traficului.
Declaraţii de presă susţinute de Ludovic Orban LIVE TEXT:
– Dezvoltarea metroului reprezinta o prioritate pentru mine. Ca ministru al transporturilor am reluat lucrarile la tronsunul 1 mai- Laromet. Instalatiile au fost aproape gata in scurtul meu mandat.
– Acest proiect al magistralei 5, spre Drumul Taberei, e pornit din perioada respectiva, desi nu am apucat sa lansam licitatia. A durat mult pana la faza de executie. magistrala va fi data in folosinta cat de repede e posibil.
Investitiile facute aici au utilitate, lucrarea este foarte complexa, cu multe elemente de noutate. Numarul de scari rulante este cu aproape 50% mai mare decat cel din restul de statii. Sistemele autopmatice, de comunicatii, de comanda, sunt ultramoderne. Sunt detalii tehnice care reprezinta o noutate pe aceasta magistrala, care cresc siguranta de exploatare si asigura confort si vitreza de deplasare superioara. Intentionam sa investim in continuare in metrou.
– Tronsonul spre Otopeni trebuie sa intre in linie dreapta, sa gaseasca proiectanti si constructori. Reteaua de metrou e foarte importanta pentru asigurarea unei infrastructuri urbane rapide si nepoluante. Va multumesc.
– Referitor la metroul din Drumul Taberei, acesta va fi pus in circulatie cand se poate, nu dau pronosticuri. Am analizat problemele tehnice, pentru care nu se poate aplica o tehnologie mecanica de sapare, ci e nevoie de sapare manuala. Tehnic se poate realiza in maxim doua luni. Important e ca metroul sa fie pus in functiune cat mai repede posibil, cand va fi finalizat tehnic, fara riscuri pentru deplasare.