Metodă de război. Ce le fac ruşii primarilor pe care îi răpesc

Primarii şi alţi oficiali ucraineni care au fost capturaţi de forţele invadatoare susţin că au fost torturaţi, apoi au fost „utilizaţi ca monedă de schimb” în război.

Urmărește
39306 afișări
Imaginea articolului Metodă de război. Ce le fac ruşii primarilor pe care îi răpesc

Administratorii locali ucraineni capturaţi de armata rusă au atras atenţia asupra metodelor de război folosite de Rusia.

Unii sunt eliberaţi şi povestesc despre violenţa suferită. „Este suficient să gestionezi o comunitate mică şi vei ajunge o miză”. Guvernul încearcă să-i salveze cu un schimb de prizonieri.

Unii i-au luat din birourile lor municipale, alţii i-au luat în timp ce mergeau pe stradă. Sunt primari, viceprimari, preşedinţi ai comunităţilor mici. De când a început războiul şi, în special, în ultimele două săptămâni, zeci dintre ei au dispărut. Începând cu un cunoscut primar din Melitopolului, Ivan Fedorov, care a fost luat cu forţa de un comando de 9 ruşi, cu o pungă de plastic pe cap, apoi eliberat în zilele următoare de o operaţiune a forţelor speciale.

„În acest moment, 14 oficiali locali au fost răpiţi de armata rusă”, a anunţat vicepremierul Irina Vereşciuk, în urmă cu 3 zile. Între anunţ şi ziua de astăzi, alte nume au fost adăugate pe listă.

„Capturarea civililor este o încălcare a dreptului internaţional umanitar şi solicităm eliberarea imediată a acestora”, cere Ucraina. Dar pentru ruşi, aceşti oameni sunt o „marfă preţioasă”, pentru orice schimb de prizonieri şi de aceea există o teamă tot mai mare că răpirile se vor înmulţi.

Un primar le-a cerut oficialilor să nu răspundă la telefon

Atât de mult încât primarul din Enerhodar, anunţând răpirea la un punct de control a adjunctului său, Ivan Samoidiuc, a cerut tuturor „operatorilor de activităţi publice” să „fie extrem de atenţi”, „să nu răspundă la numere de telefon necunoscute”.

Centrul pentru Apărare Strategică, într-un raport dat publicităţii cu două zile în urmă, a numărat 14 administratori locali răpiţi de ruşi şi anunţa că „Ucraina încearcă să-i elibereze printr-un schimb”.

Eistă şi o femeie răpită, Tetiana Bezliudna, şef adjunct al comunităţii locale Andriivka, din regiunea Cernihiv. Fără sarcini importante, fără vizibilitate asupra activităţilor locale de care se ocupă.

A fost suficientă să fie numărul 2 al unei comunităţi foarte mici, pentru a ajunge în vizorul ruşilor.

Irina Vereşciuk susţine că unii dintre cei eliberaţi au raportat că au fost torturaţi. „Să ştiţi că vă vom găsi şi vă vom aduce în faţa justiţiei”, le-a jurat ea răpitorilor, menţionând: „Nu vom permite nimănui să scape de pedeapsă”. 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici