Metodă modernă de diagnosticare a cancerului, în 2 ore, fără spitalizare. Medic: Rezultate sunt complete, complexe

  • Pet CT-ul oferă informaţii complete despre o tumoră
  • Procedura prevede scanarea întregului corp şi are avantaje numeroase pentru pacient
  • Investigaţia nu necesită spitalizare şi nu durează mai mult de două ore
  • Imunoterapia este un tratament oncologic mai puţin agresiv decât chimioterapia
  • Anticorpii monoclonali ţintesc celulele tumorale, nu şi pe cele sănătoase
Urmărește
13286 afișări
Imaginea articolului Metodă modernă de diagnosticare a cancerului, în 2 ore, fără spitalizare. Medic: Rezultate sunt complete, complexe

În lupta cu tumorile, diagnosticarea rapidă este esenţială. De cele mai multe ori, o biopsie îţi poate spune care este natura unei tumori. În completare, un Pet CT dă mai multe informaţii despre tumoră, localizarea ei, activitatea metabolică, dimensiunea şi extinderea ei.

„Este o mare economie de timp pentru pacientul respectiv. Gândiţi-vă că se adresează pacienţilor oncologici în primul rând şi informaţiile care sunt rezultate în urma acestui examen sunt deosebite. Sunt complete, complexe”, spune Ruxandra Vlădescu, medic primar radiologie, imagistică şi medicină nucleară.

Iată la ce trebuie să te aştepţi dacă faci un PET-CT. Întreaga procedură durează aproximativ două ore. Pacientului i se injectează o substanţă radioactivă, are parte de o oră de repaus, după care urmează scanarea propriu-zisă.

„Pacientului i se face un examen în urma căruia se precizează existenţa şi localizarea unei formatiuni patologice, unei tumori primare sau unei tumori secundare şi funcţia acestei tumori”, adaugă Ruxandra Vlădescu. 

Nu trebuie să stai la spital, după examinare. După aproximativ 100 de minute, jumătate din substanţa radioactivă este eliminată din corp iar la 3 ore după scanare este eliminată complet. Dacă eşti diagnosticat cu o formă de cancer, există noi tratamente, mai puţin agresive decât chimioterapia. Imunoterapia acţionează asupra celulelor sistemului imunitar, pentru a le ajuta să atace celulele canceroase. 

„Din punctul de vedere al evoluţiei tratamentul lui imunoterapic, acesta a evoluat extrem de rapid, iar în momentul de faţă majoritatea localizărilor tumorale beneficiază de aportul acestei modalităţi”, explică medicul oncolog Mircea Dediu.

Ai tot auzit de anticorpi monoclonali, cel mai complex tratament pentru Covid-19. Trebuie să ştii că acest tip de tratament a fost conceput pentru tratamentul cancerului şi este folosit cu succes în oncologie.

„Sunt medicamente care au în componenţa lor două părţi, ca sa spunem active. Un anticorp, cum se cheamă, monoclonal, se fixează în mod particular de un receptor al celulei tumorale cuplat cu un produs chimioterapic. În felul acesta chimioterapicul se distribuie în mod preferenţial celor tumorale şi mai putin celor normale”, mai spune Mircea Dediu.

 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici