Metoda prin care sunt înşelaţi românii care muncesc în Germania. De ce unii lucrători nu beneficiază de asigurare medicală

  • Cazul unui muncitor român omorât pe 4 mai în accident de muncă pe un şantier din Germania scoate la iveală o practică păguboasă pentru lucrători.
  • Firmele străine îi pun pe oameni să semneze contracte ”româneşti”, deşi sunt duşi la muncă afară.
  • Acolo, află că nu au dreptul la asigurare de sănătate, deoarece contribuţiile se plătesc în România.
Urmărește
7412 afișări
Imaginea articolului Metoda prin care sunt înşelaţi românii care muncesc în Germania. De ce unii lucrători nu beneficiază de asigurare medicală

Românii pleacă în număr mare în străinătate

Sunt pline site-urile cu anunţuri care conţin oferte de muncă în străinătate pentru cetăţenii români. De multe ori, informaţiile sunt fie incomplete, fie mizează pe neştiinţa şi pe disperarea celor dornici să plece afară pentru un trai mai bun.

Străinii îşi fac firme în România şi le bagă sub nas lucrătorilor contracte valabile pe teritoriul ţării noastre. Iar în afară sunt doar ”detaşaţi”. Ajunşi în străinătate, românii constată că nu pot beneficia de sistemul asigurărilor de sănătate din ţara respective sau de alte drepturi.

Tragedia recentă a unui muncitor român scoate la iveală o practică des folosită de angajatori şi dezveleşte un sistem putred.

Bărbatul, originar din Bistriţa, şi-a pierdut viaţa pe un şantier din Germania, după ce un perete a căzut peste corpul lui.

Erich Mocanu, fondatorul AEBS Germania, organizaţie care luptă pentru drepturile românilor din Germania şi din Austria, a explicat în detaliu cazul, pentru stiridiaspora.ro.

”În data de 4 mai, pe un şantier de lângă Frankfurt lucrau mai mulţi români. La un moment dat, un perete al construcţiei s-a prăbuşit peste unul din muncitori şi l-a ucis pe loc. Unul din copiii bărbatului, care lucra alături de tatăl său, a fost rănit şi el, fiindu-i zdrobit piciorul. În urma cercetărilor pe care le-am făcut, am observat că toţi lucrează pentru o firmă de construcţii din Bucureşti care trimite muncitori în străinătate”.

Potrivit lui Mocanu, patronul companiei la care lucrează românii are o firmă cu sediul în Offenbach, dar a ales să ”fenteze” sistemul angajând muncitorii prin firma din România. Astfel, lucrătorii nu beneficiază de asigurări după legea germană.

”Asigurările şi contribuţiile se plătesc în România, iar în cazul unor astfel de accidente statul german nu este dator cu nimic. Asiguratorii din Germania nu au nicio răspundere, iar muncitorul nu e protejat după legea germană", spune fondatorul asociaţiei AEBS Germania, pentru sursa citată.

În 2019, autorităţile au informat oficial că în străinătate trăiesc şi muncesc un număr de 9,7 milioane de români, după cum a informat Mediafax la momentul respectiv.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici