Arheologii din Mexic au descoperit o piatră sculptată cu simboluri complicate, despre care se crede că a fost folosită ca tabelă de marcaj pentru pelota, un joc cu mingea practicat de mayaşi. Piatra circulară, cu greutatea de 40 de kilograme, a fost găsită în situl arheologic Chichen Itza şi se crede că are cel puţin 1.200 de ani vechime.
În centrul ei se află doi jucători cu pălării elaborate, înconjuraţi de o scriere hieroglifică. Experţii analizează scrisul pentru a-i descifra mesajul care ar putea conţine indicii despre viaţa mayaşilor.
Institutul Naţional de Antropologie şi Istorie din Mexic (INAH) a declarat că piatra constituie o descoperire preţioasă şi neobişnuită.
„Este rar să găseşti o scriere hieroglifică în acest sit mayaş şi chiar mai rar să găseşti un text complet. Acest lucru nu s-a mai întâmplat în ultimii 11 ani”, a explicat arheologul Francisco Pérez Ruiz.
O echipă de experţi, condusă de Santiago Sobrino Fernández, a identificat cele două figuri centrale ca fiind jucători de pelota. Unul poartă o coafură din pene, iar celălalt, probabil adversarul său, are ceea ce se numeşte un „turban de şarpe”.
Pelota este un joc de echipă la care se foloseşte o minge grea. Se crede că are o vechime de 3.000 de ani şi a fost jucat în toată Mesoamerica.