Un studiu recent publicat în
Science Direct arată că şi o mică fisură pe o tigaie cu înveliş de teflon poate elibera până la 9.100 de particule.
Studiul a fost realizat de Universitatea Flinders şi Universitatea din Newcastle. Acesta a fost publicat şi în Science of The Total Environment.
Oalele şi tigăile antiaderente din teflon încep să îşi piardă stratul de acoperire pe măsură ce le folosim şi le spălăm continuu.
Cercetătorii au adăugat, de asemenea, că Teflonul este, în general, un membru al familiei PFAS (substanţe perfluoroalchilate şi polifluoroalchilice), care sunt în mare parte substanţe chimice fabricate în laborator.
Prin aplicarea tehnicii de imagistică Raman, cercetătorii au urmărit să examineze microplasticele şi nanoplasticele de pe un strat de Teflon la nivel molecular prin împrăştierea fotonilor.
De asemenea, ei au aplicat algoritmi pentru a calcula cât de mult din acest înveliş s-ar putea desprinde şi ajunge în mâncare. De asemenea, s-a raportat că studiul a dezvoltat o abordare a spectrului molecular pentru a vizualiza şi identifica direct microplasticele şi nanoplasticele din Teflon. Trebuie remarcat faptul că microplasticele (mai mici de cinci milimetri) şi nanoplasticele (care măsoară mai puţin de un micrometru) sunt mai dificil de monitorizat decât alte materiale plastice.
Dr. Cheng Fang, cercetător de la Universitatea din Newcastle, a declarat, într-un comunicat de presă că: „având în vedere că PFAS reprezintă o mare preocupare, aceste microparticule de teflon din alimentele noastre ar putea fi o problemă de sănătate, aşa că trebuie investigat, deoarece nu ştim prea multe despre aceşti contaminanţi emergenţi”.
La scară micro, imagistica Raman şi un model de algoritm au identificat eliberarea a 2,3 milioane de microplastice şi nanoplastice eliberate din fisuri.
Cercetarea adaugă însă că este dificil, practic, să se măsoare cât de mult plastic este cu adevărat „eliberat”.
„Ne oferă un avertisment puternic că trebuie să fim atenţi la selectarea şi utilizarea vaselot de gătit pentru a evita contaminarea alimentelor”, conchide profesorul Tang, de la Colegiul de Ştiinţă şi Inginerie de la Universitatea Flinders.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.