Miercuri are loc un exerciţiu de alarmare publică în toate judeţele

  • IGSU anunţă că miercuri un exerciţiu de alarmare publică.
  • Astfel, la ora 10.00, sirenele de alarmare publică vor fi acţionate din nou în toate judeţele ţării.
Urmărește
2785 afișări
Imaginea articolului Miercuri are loc un exerciţiu de alarmare publică în toate judeţele

„Mâine, 28 februarie a.c, de Ziua Protecţiei Civile se desfăşoară un exerciţiu de alarmare publică din seria Miercurea sirenelor, conform unui anunţ recent al Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Astfel, miercuri, la ora 10.00, sirenele de alarmare publică vor fi acţionate din nou în toate judeţele ţării. În aceste condiţii, cetăţenii ar trebui să ştie, pentru orice eventualitate, ce înseamnă alertele şi unde ar trebui să se adăpostească în caz de pericol iminent”, conform unui comunicat de presă.

În toate judeţele ţării se vor desfăşura miercuri exerciţii pentru verificarea funcţionării mijloacelor de alarmare a populaţiei, potrivit unui comunicat de presă al IGSU.

„Astfel, în intervalul orar 10:00 - 11:00, se vor testa şi verifica din nou echipamentele din componenţa sistemului de înştiinţare, avertizare şi alarmare în situaţii de protecţie civilă, adică vor fi acţionate sirenele de alarmare publică existente la nivel naţional. Primul astfel de exerciţiu a avut loc în august 2017. Deşi există posibilitatea de a se crea un disconfort în spaţiul public prin modul de acţionare a mijloacelor tehnice de alarmare, dorim să aducem la cunoştinţa cetăţenilor că astfel de exerciţii sunt necesare şi benefice. Înştiinţarea, avertizarea, prealarmarea şi alarmarea se realizează în scopul dispunerii măsurilor de protecţie a populaţiei şi bunurilor materiale, precum şi pentru limitarea efectelor dezastrelor. În acest sens, vă solicităm să nu intraţi în panică, fiind vorba doar de un exerciţiu prin care se doreşte răspândirea semnificaţiei semnalelor acustice care pot fi transmise prin intermediul sirenelor”, se precizează în comunicat.

Tipurile de alarme folosite de autorităţi în situaţiile ce pun în pericol siguranţa cetăţenilor sunt reglementate, în momentul de faţă, prin Ordinul Ministerului Administraţiei şi Internelor nr. 1.259/2006. Este vorba despre alarma aeriană, alarma la dezastre, prealarma aeriană şi încetarea alarmei.

Durata fiecărui semnal de alarmare este de două minute pentru toate mijloacele de alarmare, cu excepţia sirenelor cu aer comprimat la care durata este de un minut.

Alarma aeriană este compusă din 15 sunete a patru secunde fiecare, cu pauză de patru secunde între ele. În cazul sirenelor cu aer comprimat, semnalul se compune din 15 sunete a două secunde fiecare, cu pauză de două secunde între ele.

Alarma la dezastre, aceasta este compusă din 5 sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de zece secunde între ele. În cazul sirenelor cu aer comprimat, semnalul se compune din cinci sunete a opt secunde fiecare, cu pauză de cinci secunde între ele. Practic, acesta este semnalul ce va fi auzit de cetăţeni în cadrul exerciţiului naţional de săptămâna aceasta.

Prealarma aeriană este compusă din trei sunete a 32 secunde fiecare, cu pauză de 12 secunde între ele. În cazul sirenelor cu aer comprimat, semnalul se compune din trei sunete a 16 secunde fiecare, cu pauză de şase secunde între ele.

Încetarea alarmei este compusă dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de două minute. Dacă este vorba de sirene cu aer comprimat, semnalul se compune dintr-un sunet continuu, de aceeaşi intensitate, cu durata de un minut.

„În orice situaţie de pericol, cetăţenii se pot adăposti în mai multe categorii de clădiri. În acest sens, Hotărârea Guvernului nr. 862/2016 stabileşte la ce construcţii este obligatorie existenţa adăposturilor de protecţie civilă. Printre altele, cetăţenii se pot adăposti în subsolurile sediilor autorităţilor şi instituţiilor publice locale, clădirilor de comerţ, clădirilor de birouri, clădirilor de învăţământ sau clădirilor pentru îngrijirea sănătăţii. Totodată, adăposturi de protecţie civilă mai pot fi găsite în subsolurile clădirilor culturale, clădirilor hoteliere, clădirilor de locuit sau în staţiile de metrou”, se menţionează în finalul comunicatului.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici