Prima pagină » Social » Migraţia agită spiritele în UE: relocarea obligatorie nu este în pactul european. Polonia a făcut scandal

Migraţia agită spiritele în UE: relocarea obligatorie nu este în pactul european. Polonia a făcut scandal

Afirmaţia îi aparţine ministrului suedez Maria Malmer Stenegard, clarificând conţinutul propunerii de mediere a preşedinţiei Consiliului UE privind Pactul european privind migraţia şi azilul.
Migraţia agită spiritele în UE: relocarea obligatorie nu este în pactul european. Polonia a făcut scandal
Daniel Contescu
26 mai 2023, 16:28, Social

Propunerea de mediere a preşedinţiei suedeze a Consiliului UE cu privire la noul pact european privind migraţia şi azilul nu prevede nicio ipoteză de relocare obligatorie a migranţilor din ţările de prima sosire în alte state europene.

Acest lucru a fost clarificat de ministrul suedez al Migraţiei, Maria Malmer Stenergard, într-un tweet preluat şi susţinut de comisarul european pentru afaceri interne, Ylva Johansson, care a definit precizarea drept „o clarificare importantă şi oportună cu privire la propunerile UE privind migraţia”.

„Am aflat – a scris Stenergard – că au existat întrebări cu privire la cea mai recentă propunere a preşedinţiei suedeze privind regulamentul privind gestionarea azilului şi migraţiei. Să fiu clar: relocarea obligatorie nu a fost, nu este şi nu va fi în propunere”, a specificat ministrul.

Precizarea vine după ce o opoziţie fermă faţă de transferurile obligatorii a fost exprimată de unele ţări din Est, cu Polonia în frunte: „Nu există şi nu va exista un consens cu privire la transferul forţat al migranţilor în Polonia”, a scris ministrul de interne de la Varşovia, Mariusz Kaminski.

„Solidaritatea obligatorie este altceva”, a adăugat Stenergard, citând o parte din propunere despre care ministrul crede că a fost înţeleasă greşit. „Ţările de prima intrare au nevoie de sprijin în activitatea lor importantă de gestionare a frontierelor externe. Dar transferul obligatoriu este exclus”.

Scopul preşedinţiei suedeze este de a închide subiectul până la sfârşitul mandatului care expiră în iulie prin apariţia unei poziţii comune a celor 27 de state membre din Consiliul Afaceri Interne.