Video Mihai Bucurenciu şi naşul lui Adi Minune, scoşi din închisoare pentru a fi "cărţi vii" în Herăstrău - GALERIE FOTO, VIDEO

Nouă deţinuţi ai Penitenciarului Jilava, între care şi omul de afaceri Mihai Bucurenciu şi Aurel Pârvu, fost viceprimar al comunei Ştefăneştii de Jos şi naş al lui Adrian Minune, au fost aduşi, vineri, în Parcul Herăstrău din Capitală, unde şi-au povestit trecutul din postura de "cărţi vii".

Urmărește
1472 afișări

Cei nouă deţinuţi, cu pedepse cuprinse între doi şi zece ani de închisoare, au fost aduşi în parc în cadrul unei acţiuni intitulate "Biblioteca vie" şi organizate, la nivel naţional, de Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), care a urmărit, în principal, eliminarea prejudecăţilor legate de deţinuţi, închisori şi angajaţii acestora.

Deţinuţii au avut rolul unor ”cărţi vii” şi au putut fi "împrumutaţi" de trecători, pentru câte 30 de minute, timp în care şi-au putut spune povestea vieţii lor şi cum au ajuns la închisoare.

Omul de afaceri Mihai Bucurenciu a declarat, pentru MEDIAFAX, că dacă trecutul lui ar fi o carte, atunci cel mai potrivit titlu ar fi "Afaceri, afaceri, condamnare".

Bucurenciu a povestit că viaţa lui a luat o turnură neaşteptată după ce Valentin Răducan i-a furat din portbagajul maşinii bani şi bijuterii în valoare de aproximativ 500.000 de dolari. Suspectul a fost atunci prins şi sechestrat de mai mulţi apropiaţi ai lui Bucurenciu, însă a reuşit să evadeze şi a anunţat Poliţia. În urma procesului, cunoscut sub numele de "Dosarul Portbagajul", au fost condamnate mai multe persoane, iar Bucurenciu a primit zece ani de închisoare.

"Este o carte vorbită, care reprezintă, în principal, conţinutul dosarului în care am fost condamnat zece ani. În 2000 am fost condamnat la zece ani fără să dau nicio declaraţie, am stat ascuns prin mai multe ţări. E foarte greu să dai cu piciorul la libertate şi să ajungi la puşcărie, care este iadul pe pământ. În 2009 am revenit în România pentru că am vrut să îndrept nedreptăţile. Cu toate că a urmat un nou proces, în urma căruia am primit trei ani cu suspendare, Curtea Supremă a hotărât în cinci minute că trebuie să execut zece ani", a spus Mihai Bucurenciu.

El a susţinut că bărbatul care i-a furat banii şi bijuteriile din portbagaj, urmărit internaţional de autorităţile române, a fost prins în SUA pentru infracţiuni electronice, însă a fost eliberat după ce a făcut o înţelegere cu FBI.

Un alt deţinut adus să joace rolul de "carte vie" în Parcul Herăstrău a fost Aurel Pârvu, fost viceprimar în comuna Ştefăneştii de Jos şi naş al cântăreţului de manele Adrian Minune.

Pârvu a fost condamnat la cinci ani de închisoare pentru complicitate la înşelăciune şi spălare de bani, fapte comise în 2011.

"Cartea mea poate fi intitulată «Viaţa e făcută şi cu bune şi cu rele»", a spus Pârvu pentru MEDIAFAX. Acesta a explicat că a avut "nefericita întâmplare de a ajunge la închisoare la Jilava, unde nu e o viaţă bună". Acesta a menţionat că de când este închis a fost vizitat de primarul localităţii Ştefăneştii de Jos, în timp ce finul său, Adrian Minune, nu a fost niciodată în vizită şi nici nu i-a trimis vreodată pachet.

Acţiunea a făcut parte dintr-un proiect intitulat "Biblioteca vie" şi s-a numit "Priveşte-mă ca pe un om, citeşte-mă ca pe o carte", fiind organizată, concomitent, de toate penitenciarele din ţară, iar la aceasta participând, în total, aproximativ 200 de deţinuţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici