Un pachet de trei nopţi, cu masă festivă de Revelion, la o pensiune de două margarete, costă aproximativ 650 de lei de persoană. În cazul pensiunilor de patru margarete, pentru pachete de patru nopţi, cu masa festivă inclusă, preţurile ajung la 1.650 de lei de persoană, potrivit lui Emil Comşa, vicepreşedinte al Asociaţiei Naţionale de Turism Rural Ecologic şi Cultural (ANTREC), preşedinte al filialei din Alba. Locuri mai sunt, însă, foarte puţine.
”În zonele în care avem cele mai multe structuri clasificate, Valea Arieşului, Valea Aiudului şi Valea Sebeşului, gradul de ocupare de Revelion este de 100%, iar de Crăciun 85% şi poate urca în zilele următoare 95%. Avem câteva locaţii care s-au modernizat, au mici centre SPA, cu toate facilităţile, inclusiv sală de fitness şi piscine pentru copii şi adulţi. Avem toate condiţiile pentru ca turiştii să poată să petreacă confortabil în interior. Avem şi o atmosferă specifică sărbătorilor de iarnă, cu concerte de colinde, participarea la tradiţiile din familie, tăierea porcului şi prepararea produselor de porc. Transportul cu sania se plăteşte suplimentar”, a spus Emil Comşa.
Totodată, pentru a fi mai atrăgători, unii administratori de pensiuni din Arieşeni organizează excursii la obiectivele turistice din împrejurimi, precum Gheţarul de la Scărişoara, Groapa Ruginoasă, Stâna de Vale, Cetăţile Ponorului, Dealul cu Melci, Peştera Poarta lui Ionele sau Cheile Arieşului.
De asemenea, alţi proprietari le oferă turiştilor drumeţii, plimbări cu sania sau călare.
Singura staţiune de interes naţional din Alba, aflată la graniţa cu judeţul Bihor, este Arieşeni, unde se află mai multe pârtii de schi.
Totodată, un alt domeniu schiabil foarte frecventat din Alba, inclusiv de turişti străini, este cel din Munţii Şureanu, unde sunt pârtii de schi situate la cea mai mare altitudine din ţară.
În această zonă, locurile de cazare pentru Revelion au fost epuizate.
Pentru a putea ajunge la pârtiile de schi de la Şureanu, turiştii şi-au luat cazare la unităţi aflate la zeci de kilometri depărtare, pe Valea Sebeşului.
Masivul Şureanu se află în extremitatea sudică a judeţului Alba, aproape de limita cu Vâlcea şi Sibiu. Domeniul schiabil este alcătuit din 10 pârtii care însumează aproximativ 11 kilometri.
Amenajarea porneşte de la circa 1.700 de metri, iar altitudinea maximă ajunge până la 2.010 de metri, unde se află limita superioară a pârtiilor.
În afară de pârtiile amenajate, zona prezintă un deosebit potenţial pentru schi în afara pistei.
Domeniul Schiabil din Munţii Şureanu a fost inaugurat în anul 2009, în urma unei investiţii private. Aici există asistenţă Salvamont, şcoală de schi şi snowboard, centre de închiriere, restaurante şi câteva unităţi de cazare.