- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mihai Chiţac a fost eliberat din Penitenciarul Spital Jilava
Fostul general Mihai Chiţac a fost eliberat, luni după-amiază, din Penitenciarul Spital Bucureşti - Jilava, acesta declarând la ieşire că se va odihni câteva zile, după care va căuta clinica în care se va opera, care ar putea fi la Spitalul Fundeni din Capitală sau la Târgu Mureş.
Mihai Chiţac a fost eliberat din Penitenciarul Spital Jilava (Imagine: Mediafax Foto)
Întrebat cum se simte la ieşirea din penitenciar, Chiţac a răspuns: "Ca un om înainte de operaţie". Fostul general Chiţac a spus că intervenţiile la care urmează să fie supus - revascularizarea de miocard şi o coronarografie - prezintă un risc mărit în cazul său, pentru că are 80 de ani. El a adăugat că a fost afectat de emisiile toxice în urma accidentului nuclear de la Cernobâl, din 1986, unde a fost trimis la o săptămână de la catastrofă, în calitate de şef al trupelor chimice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Întrebat cum comentează decizia instanţei suprmeme de condamnare a sa la 15 ani de închisoare pentru omor deosebit de grav în cazul Revoluţiei din 1989, de la Timişoara, Chiţac a spus că procesul a fost o "mascaradă" şi că nu se simte vinovat de cele întâmplate atunci, adăugând că mai multe răspunsuri în acest caz pot fi aflate de la instanţa supremă.
De asemenea, Chiţac a spus că a fost tratat cu respect în penitenciar.
Mihai Chiţac a fost pus în libertate, luni, pentru a fi supus unor intervenţii chirurgicale, instanţa militară întrerupându-i executarea pedepsei pentru o perioadă de trei luni, din 29 decembrie 2008 până în 29 martie 2009.
Tribunalul Militar Teritorial Bucureşti i-a impus fostului general Mihai Chiţac să nu părăsească teritoriul României, să se prezinte în faţa instanţei de câte ori este citat, să nu îşi schimbe locuinţa fără încuviinţarea instanţei şi să nu deţină arme.
Totodată, instanţa militară va trimite adrese către Inspectoratul General de Poliţie - Poliţia de Frontieră, Direcţia Generală Paşapoarte, Poliţia Sectorului 2. Instanţa va cere Direcţiei Generale de Paşapoarte să nu îi elibereze un paşaport lui Mihai Chiţac.
Fostul general a fost încarcerat în Penitenciar Spital Jilava după ce instanţa supremă l-a condamnat definitiv la 15 ani de detenţie.
Acuzarea a recomandat, luni, instanţei militare să îl elibereze pe Mihai Chiţac din penitenciar, pentru a fi supus unor intervenţii chirurgicale, afecţiuni constatate de medicii legişti.
Medicii legişti au propus, în cazul în care Mihai Chiţac acceptă intervenţia chirurgicală de revascularizare miocardică, "întreruperea executării pedepsei pe o perioadă de două luni, de la data când este programat pentru internare, pentru realizarea intervenţiei chirurgicale (interval de timp care include şi perioada de convalescenţă postoperatorie)".
Potrivit expertizei, dacă Mihai Chiţac refuză intervenţia chirurgicală, acesta "nu se află în imposibilitatea executării pedepsei din punct de vedere medical, întrucât tratamentul medicamentos atât pentru patologia cardiovasculară, cât şi pentru celelalte afecţiuni, poate fi realizat în cadrul reţelei sanitare a ANP, cu respectarea indicaţiilor terapeutice".
Fostul general Mihai Chiţac are cardiopatie ischemică cronică, leziuni coronariene, stenoză pentru care există indicaţie de intervenţie chirurgicală de revascularizare miocardică. De asemenea, are hipertensiune arterială esenţială severă şi o stenoză aortică strânsă - cu indicaţie chirurgicală de protezare valvulară, insuficienţă cardiacă, leziuni aterosclerotice carotidiene minime, afecţiuni oftalmologice, diabet zaharat tip 2 incipient, adenom de prostată fără indicaţie chirurgicală (în 2000, când a fost încarcerat Chiţac în acest proces, IML recomanda operaţie de adenom de prostată, fiindu-i întreruptă executarea pedepsei, dar intervenţia nu a fost realizată - n.r.).
Recomandările terapeutice pentru afecţiunile cardiovasculare includ şi efectuarea a două intervenţii chirurgicale, de protezare valvulară aortică şi de revascularizare miocardică, care nu se pot realiza în cadrul reţelei sanitare a ANP. Pentru efectuarea acestor intervenţii chirurgicale este nevoie în prealabil de efectuarea unei coronarografii. Numai după efectuarea coronarografiei şi a celorlalte investigaţii necesare se poate decide tipul de intervenţie chirurgicală care se impune, potrivit expertizei INML.
Citeşte şi:
Instanţa a dispus efectuarea unei noi expertize în cazul lui Victor Athanasie Stănculescu
EXCLUSIV: Generalii Stănculescu şi Chiţac pot fi trataţi în reţeaua sanitară a ANP
Chiţac şi Stănculescu rămân cu condamnările de 15 ani de închisoare
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO