Mihai Necolaiciuc, arestat şi în al treilea dosar dezbătut miercuri - 2 -

Mihai Necolaiciuc va fi arestat şi în al treilea dosar dezbătut miercuri, Judecătoria sectorului 1 confirmând şi în această cauză legalitatea măsurii preventive dispuse în cazul fostului director al CFR.

Urmărește
8 afișări

Cu puţin timp înainte de pronunţarea deciziei în acest dosar, o altă instanţă a Judecătoriei sectorului 1 a confirmat legalitatea măsurii arestării preventive dispuse în cazul lui Necolaiciuc în alte două cauze.

Şi în cel de-al treilea dosar, instanţa a constatat îndeplinită procedura de audiere a lui Necolaiciuc şi a respins susţinerile făcute de avocaţii acestuia.

Necolaiciuc a primit firesc deciziile celor două instanţe, avocatul său Gheorghiţă Mateuţ declarând, la ieşirea din sala de judecată, că fostul şef al CFR se aştepta la aceste verdicte.

Pronunţarea deciziilor s-a făcut, conform Codului de procedură penală, în şedinţă publică, însă magistraţii nu au fost de acord ca în sală să se filmeze sau să se fotografieze.

Fostul director al CFR, singur în boza acuzaţilor, a fost păzit de şase ofiţeri SIAS. În sală s-a aflat, atât pe parcursul dezbaterilor cât şi cu ocazia pronunţării, soţia acestuia, care imediat după ce instanţa a anunţat deciziile a plecat de la sediul Judecătoriei împreună cu avocaţii soţului său. Aceasta nu a dat nicio declaraţie jurnaliştilor.

Avocatul Mateuţ a mai spus că, în perioada următoare, "ar putea urma cereri de eliberare sub control judiciar", precum şi eventuale audieri la DNA ale lui Necolaiciuc.

Celelalte două dosare în care a fost confirmată măsura arestării preventive în cazul lui Mihai Necolaiciuc au fost judecate de aceeaşi instanţă.

Magistraţii Judecătoriei sectorului 1 Bucureşti au dezbătut, miercuri, trei din cele patru dosare în care procurorii au cerut arestarea fostului director al CFR Mihai Necolaiciuc, judecarea celui de-al patrulea fiind amânată pentru 27 aprilie.

După ce a fost adus în ţară, miercuri după prânz, Necolaiciuc a fost dus direct la Judecătoria sectorului 1, pentru confirmarea mandatelor de arestare emise pe numele său.

Fostul director general al Companiei Naţionale a Căilor Ferate Române (CN CFR) Mihai Necolaiciuc, extrădat, miercuri, din Statele Unite ale Americii, este judecat, în lipsă, pentru prejudicierea companiei feroviare cu 70 de milioane de euro.

Într-unul din cele patru dosare, în 16 februarie 2009, procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) l-au trimis în judecată pe Mihai Necolaiciuc pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice.

Alături de el sunt judecaţi Mihail Gabriel Misir, fost director comercial al CN CFR, pentru abuz în serviciu contra intereselor publice, Viorica Olăeru, fost director al Direcţiei Economice, Dragoş Vasile Vlăduţ, fost şef al Serviciului Aprovizionare, Ilie Vlăduţ, fost funcţionar la Serviciul Aprovizionare, Alexandru Nicolae, fost director al Bazei de Aprovizionare Basarab şi coordonator achiziţii la Serviciul Aprovizionare, toţi acuzaţi de complicitate la abuz în serviciu contra intereselor publice.

Potrivit rechizitoriului, în perioada 2002 - 2003, Mihai Necolaiciuc, în calitate de director general al CN CFR, a semnat 23 de comenzi de achiziţii de piese pentru instalaţii feroviare către SC General Com Electrica SA Bucureşti. Aceste comenzi ar fi fost semnate cu încălcarea prevederilor legale şi în lipsa oricăror documente care să ateste necesitatea şi oportunitatea achiziţiei, furnizorul nefiind neautorizat de Autoritatea Feroviară Română, precum şi fără a fi derulate proceduri de achiziţii publice şi fără încheierea unor contracte prevăzute de lege.

Ulterior, Necolaiciuc a semnat personal, în mod nelegal, instrumente de plată în valoare totală de 55.676.765.698 de lei vechi, reprezentând contravaloarea unor mărfuri "inutile şi cumpărate la suprapreţ", şi a acceptat semnarea nelegală de către alte persoane a unor instrumente de plată. În demersul său, Necolaiciuc a fost ajutat de subordonaţii săi Mihail Gabriel Misir, Viorica Olăeru, Vlăduţ Dragoş Vasile şi Nicolae Alexandru.

În această modalitate, CN CFR a fost prejudiciată cu suma de 71.628.080.358 de lei vechi, pentru care compania s-a constituit parte civilă în cauză.

De asemenea, în perioada 2002-2003, Mihai Necolaiciuc a semnat patru comenzi către SC Nurelo Prest Com SRL Târgu Jiu (furnizor neautorizat AFER), cu încălcarea prevederilor legale şi în lipsa oricăror documente care să ateste necesitatea şi oportunitatea achiziţiei. Comenzile au fost semnate fără derularea unor proceduri de achiziţii publice şi fără încheierea unor contracte prevăzute de lege.

Ulterior, în mod nelegal, Necolaiciuc a semnat instrumente de plată în valoare totală de 25.230.049.630 de lei vechi, acceptând plăţi pentru întreaga cantitate de marfă furnizată, reprezentând "contravaloarea unor mărfuri inutile şi cumpărate la suprapreţ". Pentru unele cantităţi de mărfuri nu au existat comenzi scrise, însă CN CFR le-a recepţionat şi plătit. Necolaiciuc a fost ajutat de subordonaţii săi Mihail Gabriel Misir, Vlăduţ Dragoş Vasile, Vlăduţ Ilie şi Nicolae Alexandru.

În această modalitate, CN CFR a fost prejudiciată cu suma de 61.909.121.680 de lei vechi. În vederea recuperării prejudiciului, procurorii au dispus aplicarea sechestrului asigurător asupra a două imobile (teren şi clădire, pensiune agroturistică situată în Buşteni, judeţul Prahova) aparţinând lui Vlăduţ Ilie. Celelalte bunuri imobile, precum şi sume de bani din conturile bancare ale inculpaţilor au fost indisponibilizate în alte două dosare penale aflate pe rolul Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti.

Mihai Necolaiciuc s-a sustras de la urmărirea penală pe tot parcursul acesteia, cu ocazia anchetelor anterioare desfăşurate în alte două dosare penale, astfel că Judecătoria sectorului 1 Bucureşti a emis mandate naţional şi european de arestare şi de urmărire internaţională.

Necolaiciuc a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupţie în alte două dosare penale.

La 1 februarie 2008, procurorii DNA l-au trimis în judecată pe Mihai Necolaiciuc, director general al CN CFR în perioada iulie 2000 - octombrie 2003, pentru şapte infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, cu consecinţe deosebit de grave şi trei infracţiuni de utilizare a creditelor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate, care au produs companiei un prejudiciu de peste 18 milioane de euro.

Într-un alt dosar, în 24 iunie 2008 procurorii l-au trimis în judecată pe Mihai Necolaiciuc pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată şi utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate. Alături de el sunt judecaţi Mihail Gabriel Misir şi Viorica Olăeru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici