Mii de credincioşi au participat la slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală - FOTO

Mii de credincioşi au participat la slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală, unde, la miezul nopţii, patriarhul Daniel a oferit clerului şi credincioşilor Lumina Sfântă adusă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Urmărește
759 afișări
Imaginea articolului Mii de credincioşi au participat la slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală - FOTO

Mii de credincioşi au participat la slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală (Imagine: Marius Dumbrăveanu/Mediafax Foto)

Slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală a început la miezul nopţii şi a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de preoţi.

"Fiecare dintre noi suntem chemaţi să fim în jurul nostru martori şi slujitori ai păcii şi bucuriei lui Hristos Cel înviat, mai ales în spitale, orfelinate, închisori, azile de bătrâni şi case în care se află oameni în suferinţă şi sărăcie, întristare şi singurătate. Să arătăm în jurul nostru lumină din lumina Învierii lui Hristos; să privim faţa fiecărui om în lumina Învierii lui Hristos, ca pe o sfântă lumânare de Paşti aprinsă în lume de iubirea lui Hristos pentru oameni. Să înălţăm rugăciuni şi pentru toţi românii care se află departe de ţară, printre străini, ca să păstreze credinţa creştină ortodoxă strămoşească şi să cultive iubirea faţă de valorile noastre spirituale şi culturale româneşti", a spus PF Daniel, în Pastorala intitulată "Învierea lui Hristos -Lumina Bucuriei Veşnice".

Patriarhul Daniel a arătat că lumânările de Paşte simbolizează lumina lui Hristos înviat împărtăşită oamenilor, iar ouăle roşii sau încondeiate simbolizează "viaţa frumoasă trăită în iubire smerită şi sfântă, care este mai tare decât păcatul şi moartea".

"Crucea unită cu lumânarea de Înviere arată biruinţa lui Hristos Cel răstignit şi înviat asupra răutăţii demonilor, dar şi biruinţa iubirii Sale răstignite asupra urii, invidiei şi violenţei celor care L-au răstignit", a adăugat patriarhul Daniel.

Întâistătorul Bisericii Ortodoxe Române a adăugat că forma concisă a troparului Învierii este salutul pascal "Hristos a înviat!/ Adevărat a înviat!", pe care-l adresăm unii altora în această perioadă.

"Salutul pascal este o mărturisire de credinţă, care arată că adevărul Învierii lui Hristos a fost primit de noi pentru a-l transmite mai departe lumii; astfel fiecare creştin ortodox devine un vestitor al Învierii Domnului, urmând pildei femeilor mironosiţe şi Sfinţilor Apostoli, care L-au întâlnit pe Hristos Cel înviat", a completat PF Daniel.

Patriarhul a încheiat Pastorala de Paşte cu urarea de pace, bucurie, sănătate şi mântuire pentru toţi creştinii ortodocşi.

"Fie ca pacea şi bucuria aduse de Hristos - Domnul apostolilor şi femeilor mironosiţe în ziua Învierii Sale să umple inimile şi casele tuturor, ca împreună să preamărim bogăţia iubirii şi milostivirii lui Dumnezeu pentru oameni prin cuvântul bun şi fapta cea bună.Ne rugăm lui Dumnezeu ca Sfintele Sărbători de Paşti să vă aducă tuturor ani mulţi cu pace şi bucurie, sănătate şi mântuire, adresându-vă totodată salutul pascal: Hristos a înviat!", a spus patriarhul Bisericii Ortodoxe Române.

Credincioşii care au participat la slujba de Înviere la Catedrala Patriarhală şi la celelalte biserici din Bucureşti au primit Lumină Sfântă adusă la Bucureşti de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Şi în bisericile din ţară a fost oferită preoţilor şi credincioşilor ortodocşi Lumina Sfântă, aceasta fiind preluată, sâmbătă seară, de delegaţii ale eparhiilor.

În bisericile ortodoxe, slujba de Înviere a început în jurul orei 23.00, în interiorul lăcaşurilor de cult. Învierea Mântuitorului nu a fost însă proclamată în interiorul bisericii, ci în afara acesteia, pentru că, spun preoţii, ea priveşte pe toţi oamenii.

La miezul nopţii, preotul a ieşit din biserică şi a chemat credincioşii cu îndemnul "Veniţi de luaţi Lumină!". În multe locuri, lumina este împărţită credincioşilor împreună cu bucăţele de pâine stropite cu vin, denumite Paşti.

După ce lumânările oamenilor au fost aprinse, alaiul, avându-l în frunte pe preot, a înconjurat biserica de trei ori, cântând "Hristos a înviat din morţi, cu moartea pe moarte călcând, şi celor din morminte viaţă dăruindu-le". Apoi, preotul a intrat din nou în biserică, unde continuă slujba de Înviere, care durează până în jurul orei 03.00.

Credincioşii aduc la biserică, în noaptea Învierii, ouă vopsite, cozonac, pască, friptură şi alte preparate de Paşte, pe care preoţii le sfinţesc. După slujbă, se dă dezlegarea la dulce, care marchează încheierea postului, astfel că merindele sfinţite vor putea fi mâncate.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici