- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mii de credincioşi, la ceremonia de întronizare a noului Mitropolit al Moldovei (Galerie foto)
Mii de credincioşi au venit, duminică dimineaţă, la Iaşi, să se închine la moaştele Sfintei Parascheva, scoase în curtea Catedralei Mitroplitane, iar începând cu ora 9.00, ei au participat la Sfânta Liturghie care precede ceremonia întronizării noului mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan.
Mii de credincioşi, la ceremonia de întronizare a noului Mitropolit al Moldovei (Imagine: Mediafax Foto)
Înalt Preasfinţitul Mitropolit Teofan a fost întronizat, duminică, Arhiepiscop al Iaşilor şi Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, la Catedrala Mitropolitană din localitate, în prezenţa Patriarhului Daniel.
Programul ceremoniei a început cu Sfânta Liturghie, oficiată în Catedrala Mitropolitană de la 9.30, şi a continuat cu ceremonia întronizării noului Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, ce a început în jurul orei 12.00.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
Apoi, la 13.00, Patriarhul Daniel şi Mitropolitul Teofan, înconjuraţi de cei prezenţi la ceremonia de întronizare, au ieşit pe esplanada din faţa Catedralei Mitropolitane pentru a adresa un cuvânt de binecuvântare celor prezenţi.
Preşedintele Traian Băsescu a participat la ceremonia de întronizare a noului Mitropolit al Moldovei, şeful statului ajungând, duminică, în jurul orei 11.50, la catedrala Mitropolitană din Iaşi, unde a stat alături de preşedintele PDL Emil Boc şi de vicepreşedintele PDL Gheorhe Flutur.
Şeful statului a dat mâna cu oamenii şi a făcut fotgrafii cu tinerii care îl aşteptau de câteva ore în faţa hotelului Traian. Preşedintele Traian Băsescu nu a fost însoţit de soţia sa, Maria Băsescu, la evenimentul de la Iaşi.
Preşedintele Traian Băsescu a venit special pentru acest eveniment de la Cluj, sosind la Iaşi în cursul serii de sâmbătă. Cu acelaşi prilej, în Iaşi au venit şi liderii PDL Emil Boc, Elena Udrea şi Gheorghe Flutur, care, alături de candidatul PDL la primăria Iaşi, Dumitru Oprea, au ieşit, dimineaţă, pe Bulevardul Ştefan cel Mare, îndreptându-se spre Catedrala Mitopolitană.
Potrivit reprezentanţilor Jandarmeriei ieşene, în jur de 8.000 de credincioşi s-au perindat, încă de la primele ore ale dimineţii, pe la moaştele Sfintei Parascheva, scoase, în mod excepţional, în Curtea catedralei Mitropolitane, cu ocazia întronizării noului Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei.
Potrivit aceloraşi surse, echipajul unei ambulanţe a intervenit şi a acordat prim-ajutor unei călugăriţe care a leşinat în timpul SFintei Liturghii, din cauza căldurii şi a oboselii.
Vezi aici galerie foto de la întronizarea noului mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan.
Înalt Preasfinţitul Teofan Savu s-a născut la 19 octombrie 1959, în comuna Corbi, judeţul Argeş, într-o familie cu şapte copii, dintre care patru au intrat în monahism.
A urmat şcoala generală de opt ani în comuna natală şi a continuat studiile la Seminarul Teologic din Craiova (1974-1979), urmând apoi Institutul Teologic de Grad Universitar din Bucureşti (1980-1984).
Între 1986 şi 1990, a studiat la Institutul Teologic „Saint Serge” din Paris, obţinând titlul de doctor în teologie.
În anul 1984 a devenit monah la Schitul Crasna (Prahova), iar în 1985 a fost hirotonit ierodiacon şi ieromonah. Între anii 1987 şi 1990 a fost duhovnicul Mănăstirii „Acoperământul Maicii Domnului” din Bussy-en-Othe, Franţa, iar în 1990 s-a întors în ţară, fiindu-i încredinţată funcţia de secretar al Cabinetului Patriarhal până în 1991, când a fost ales episcop-vicar patriarhal.
A ocupat această funcţie până în anul 2000, îndeplinind în acelaşi timp mai multe atribuţii. A fost responsabil cu relaţiile externe bisericeşti, secretar al Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, responsabil cu probleme de învăţământ teologic universitar şi preuniversitar, coordonator al sectorului „Biserica şi Societatea”, coordonator al sectorului de caritate „Diaconia”.
Între 1992 şi 1997 a fost membru în Comitetul Central al Conferinţei Bisericilor Europene din Geneva, între 1995 şi 1997, membru în Adunarea Generală a Comisiei Ecumenice Europene „Biserica şi Societatea” – Bruxelles. A fost, de asemenea, corespondent naţional al Departamentului pentru Burse din cadrul Consiliului Ecumenic al Bisericilor.
În anul 2000 a fost ales Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei. În timpul slujirii ca Arhiepiscop al Craiovei, Înalt Preasfinţitul Teofan a iniţiat înfiinţarea Episcopiei de Severin şi Strehaia, a unor noi protopopiate, a Tipografiei Eparhiale, a Centrului de Pelerinaj, a Ocolului Silvic Eparhial şi a unor aşezăminte sociale.
În acelaşi timp cu exercitarea misiunii propriu-zise de Arhiepiscop al Craiovei şi Mitropolit al Olteniei, împlineşte, din încredinţarea Patriarhiei Române, responsabilitatea de Preşedinte al Comisiei canonice, juridice şi pentru disciplină a Sfântului Sinod. A fost Locum-tenens de Arhiepiscop al Arhiepiscopiei Ortodoxe Române din America şi Canada (2001), Locum-tenens de Episcop al Episcopiei Severinului şi Strehaiei (1 noiembrie 2003 – 25 aprilie 2004) şi Locum-tenens de Episcop al Episcopiei de Slatina (1 februarie – 25 martie 2008).
Printre alte ordine şi decoraţii, Înalt Preasfinţitul Teofan a primit, în anul 2000, Ordinul pentru Merit în grad de „Mare Cruce” din partea Preşedintelui României.
Scaunul de mitropolit al Moldovei şi Bucovinei a rămas vacant după ce, în 12 septembrie 2007, IPS Daniel a fost validat în funcţia de patriarh al Bisericii Ortodoxe Române. În data de 5 martie 2008, Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a ales pe Înalt Preasfinţitul Mitropolit Teofan al Olteniei în demnitatea de Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, care este, potrivit Regulamentului BOR, şi locţiitor al patriarhului.
Întronizarea noului mitropolit al Moldovei şi Bucovinei, ÎPS Teofan, care trebuia să aibă loc în 4 mai, a fost amânată pentru 8 iunie, din cauza stării de sănătate a Patriarhului Daniel,care, în 30 martie, a suferit o fractură dublă la glezna stângă, în timp ce urca treptele Reşedinţei patriarhale.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO