Mii de credincioşi participă la slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală

Mii de credincioşi participă la slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală, unde la miezul nopţii Preafericitul Părinte Patriarh Daniel a oferit clerului şi credincioşilor Lumina Sfântă adusă de la biserica Sfântului Mormânt din Ierusalim.

Urmărește
79 afișări
Imaginea articolului Mii de credincioşi participă la slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală

Mii de credincioşi participă la slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală (Imagine: Bogdan Stamatin/Mediafax Foto)

Slujba de Înviere de la Catedrala Patriarhală a început la miezul nopţii şi a fost oficiată de Preafericitul Părinte Patriarh Daniel, înconjurat de un sobor de preoţi. Credincioşii veniţi la Catedrala Patriarhală au putut urmări slujba şi pe un ecran de mari dimensiuni amplasat în curtea sfântului lăcaş.

Patriarhul Daniel le-a spus credincioşilor că Sfintele Paşti, ca sărbătoare a Învierii lui Hristos, ne îndeamnă la pocăinţă, iertare, fapte bune şi viaţă sfântă, iar astăzi, când în jurul nostru vedem multe semne ale morţii fizice şi spirituale, trebuie să ne rugăm să nu pierdem speranţa şi bunătatea sufletului.

"Sărbătoarea Învierii lui Hristos nu este numai pomenire şi mărturisire a adevărului Învierii lui Hristos, ci şi vedere duhovnicească sau icoană profetică a învierii de obşte a tuturor oamenilor din toate timpurile şi din toate popoarele. Credinţa puternică în Învierea lui Hristos este în Ortodoxie şi credinţă puternică în învierea tuturor oamenilor. De aceea, Crezul pe care îl mărturisim în Biserică se încheie cu aceste cuvinte" «Aştept învierea morţilor şi viaţa veacului ce va să fie»", a spus PF Daniel, patriarhul Bisericii Ortodoxe Române, în începutul pastoralei.

PF Daniel a mai spus că Sărbătoarea Sfintelor Paşti este numită "Sărbătoarea sărbătorilor", iar icoana Învierii lui Hristos se află imprimată pe prima copertă a Sfintei Evanghelii şi se oferă credincioşilor spre a fi cinstită şi sărutată.

Lumânările pe care le poartă în mâini clerul şi credincioşii în noaptea de Paşti, când ies din biserică şi stau în afara bisericii, sunt simbolul luminii pe care Învierea lui Hristos o aduce în lume pentru lumea întreagă.

Întâistătătorul BOR a mai spus că Sfintele Paşti, ca sărbătoare a Învierii lui Hristos, îi îndeamnă pe oameni la pocăinţă şi iertare, la fapte bune şi viaţă sfântă.

În finalul pastoralei, Preafericitul Daniel le-a adresat tuturor creştinilor "părinteşti doriri de sănătate şi mântuire, pace şi bucurie, dimpreună cu salutarea pascală: Hristos a înviat!".

Credincioşii care au participat la slujba de Înviere la Catedrala Patriarhală şi la celelalte biserici din Bucureşti au primit Lumină Sfântă adusă la Bucureşti de o delegaţie a Patriarhiei Române, condusă de PS Varsanufie Prahoveanul, episcop vicar al Arhiepiscopiei Bucureştilor.

Şi în bisericile din ţară a fost oferită preoţilor şi credincioşilor ortodocşi Lumina Sfântă, aceasta fiind preluată, sâmbătă seară, de delegaţii ale Eparhiilor de la PS Varsanufie Prahoveanul, pe Aeroportul Otopeni.

După Slujba Învierii, oficiată în întregime afară, va fi săvârşită Sfânta Liturghie după Utrenia Duminicii Sfintelor Paşti.

Preafericitul Părinte Patriarh Daniel i-a îndemnat pe credincioşi să rămână până la sfârşitul Slujbei pentru a-i binecuvânta şi a-şi arăta dragostea față de credința lor.

Cei care vor rămâne până la sfârşitul Liturghiei din noaptea de Paşti, adică până la orele trei dimineaţa, la ieşirea din Biserică vor primi Sfintele Paşti şi un ou roşu ca semn de binecuvântare şi preţuire pentru îndelunga răbdare, fidelitate şi împreună rugăciune.

În acest an, ortodocşii, catolicii şi protestanţii sărbătoresc împreună Sfintele Paşti.

În Catedrala "Sfântul Iosif" din Bucureşti, celebrarea din Noaptea Sfântă a început la ora 23.00 şi a fost prezidată de Înaltpreasfinţitul Ioan Robu, Arhiepiscop Mitropolit de Bucureşti.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici