- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mii de credincioşi s-au înghesuit pentru apa sfinţită în ziua de Bobotează
Mii de credincioşi s-au înghesuit vineri, pentru apa sfinţită în ziua de Bobotează. Credincioşii şi preoţii consideră că apa sfinţită în această zi are o putere deosebită, pentru că a fost sfinţită printr-o îndoită chemare a Sfântului Duh, iar sfinţirea are loc chiar în ziua în care Mântuitorul s-a botezat în apele Iordanului.
Un preot oficiaza slujba se sfintire a apei în Bistriţa (Imagine: Cristina Sabău/Mediafax Foto)
La Bobotează se sfinţesc toate apele, iar preotul se duce la o apă unde va arunca crucea. Mai mulţi bărbaţi se aruncă în apă ca să o aducă înapoi, iar cel care va scoate crucea din apă va avea noroc tot anul.
Sărbătoarea Bobotezei este cunoscută atât în Biserica Ortodoxă, cât şi în Biserica Romano-Catolică. Botezul Domnului este amintit încă din secolul al II-lea d.Hr, de Sfântul Clement Alexandrinul şi în secolul al III-lea de Sfântul Grigorie Taumaturgul. Începând cu secolul al IV-lea, cuvântări dedicate acestei sărbători găsim atât la părinţii răsăriteni, cât şi la cei din Apus.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
-
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Preşedinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot şi pune ştampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăţi că exişti
-
Istoria alegerilor prezidenţiale din România: de la căderea comunismului la democraţia europeană
-
Alegeri prezidenţiale 2024, primul tur. Unde se pune ştampila şi cum arată buletinul de vot
În Constanţa, mii de credincioşi au venit pe faleza Cazinoului pentru a lua apă sfinţită
După oficierea slujbei religioase, mulţi dintre credincioşi nu au avut răbdare să aştepte şi s-au înghesuit să primească sticlele cu apă sfinţită, jandarmii fiind nevoiţi să ţină gardurile metalice care îi împrejmuia pentru a nu fi dărâmate.
În îmbulzeală o fetiţă s-a sperit şi a fost scoasă din mulţime de jandarmi, care i-au dat să bea apă pentru a-şi reveni.
Jandarmii i-au asigurat însă pe oameni că sticlele cu apă sfinţită sunt suficiente pentru toată lumea.
Ceremonia religioasă prilejuită de sărbătoarea Botezului Domnului a avut loc pe faleza Cazinoului din Constanţa şi a fost oficiată de Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, împreună cu un sobor de preoţi.
În timpul slujbei, unei femei i s-a făcut rău, ea primind îngrijiri medicale de la echipajul unei ambulanţe aflate la faţa locului, după care a fost transportată la Spitalul Judeţean Constanţa pentru investigaţii suplimentare.
După slujbă, Arhiepiscolul Tomisului s-a urcat într-o şalupă pneumatică pentru a aruncat în mare trei cruci din lemn, pe care aproximativ 30 de tineri au încercat să le aducă la mal.
Din cauza valurilor destul de puternice, şalupa în care se afla IPS Teodosie a întâmpinat dificultăţi în ajunge în larg, arhiepiscopul fiind chiar lovit de un val. În cele din urmă, barca pneumatică a depăşit zona respectivă cu ajutorul scafandrilor, IPS Teodosie reuşind să arunce crucile în larg.
Aproximativ 30 de tineri aflaţi pe două ambarcaţiuni au sărit după cele trei cruci care au fost recuperate de trei tineri, care le-au adus la mal. Unul dintre cei trei tineri a reuşit să prindă crucea pentru a treia oară.
Ceremoniile religioase au început încă de joi, când Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, a oficiat, la Catedrala "Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel" din Constanţa, împreună cu un sobor de preoţi şi diaconi, Sfânta Liturghie, iar apoi slujba de sfinţire a apei.
Arhiepiscopia Tomisului a pregătit pentru sărbătoarea Botezului Domnului 70.000 de sticle cu apă sfinţită.
Mitropolia Iaşi a pregătit 12 tone de apă sfinţită
Aproximativ 1.500 de credincioşi au mers la Catedrala Mitropolitană din Iaşi pentru a lua agheasmă, reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei pregătind, de Bobotează, 12 tone de apă sfinţită pentru enoriaşi.
Slujba religioasă a început în jurul orei 9.00 şi a fost oficiată pe esplanada Catedralei de un sobor format din 15 preoţi, în frunte cu Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei, IPS Teofan.
O parte dintre credincioşi s-au adunat încă de la ora 6.00 în curtea Catedralei, aceştia aşteptând peste şase ore până au putut lua agheasmă.
Mitropolia Moldovei şi Bucovinei a pregătit 12 butoaie de agheasmă de câte o mie de litri, apa fiind sfinţită la finalul sfintei liturghii de către IPS Teofan.
Din cauza temperaturilor ridicate, crucea amplasată în curtea Mitropoliei nu a mai fost confecţionată din gheaţă, ca în alţi ani, ci din crengi şi flori, acestea fiind aşezate pe un schelet metalic.
"Este importantă semnificaţia crucii şi nu materialul din care este făcută", a explicat purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, preotul Constantin Sturzu.
Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Iaşi, Mihai Cojocariu, a declarat că nu au fost semnalate incidente pe parcursul ceremonialului religios.
"Vom avea mai mulţi jandarmi în curtea Catedralei pe tot parcursul zilei, pentru că oamenii vin în continuare să ia apă sfinţită", a mai spus Mihai Cojocariu.
Aproape 10.000 de vase din plastic cu apă sfinţită, împărţite la Catedrala Mitropolitană din Cluj
Aproape 10.000 de vase din plastic cu apă sfinţită au fost împărţite credincioşilor care s-au adunat în faţa Catedralei Mitropolitane Ortodoxe din Cluj-Napoca, pentru a asista la slujba de Bobotează oficiată de Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ.
Peste 3.000 de credincioşi au asitat, vineri, la slujba de Liturghie oficiată, în Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, de un sobor de zece preoţi în frunte cu Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, şi, ulterior, la slujba de Sfinţire Mare a Apei, care s-a desfăşurat în faţa lăcaşului de cult.
Pentru cei care au asitat la slujbe, dar şi pentru aceia care au venit mai târziu în faţa catedralei au fost pregătite aproape 10.000 de recipiente din plastic sub forma unor urcioare, de 0,7 litri, cu apă sfinţită. Acestea au fost sfinţite în Ajunul Bobotezii, de preoţii catedralei şi au fost împărţite vineri, existând şi persoane care au luat mai multe ulcioare.
Unui bătrân i s-a făcut rău din cauza oboselii, astfel încât jandarmii care au asigurat ordinea au chemat o ambulanţă, iar echipajul medical i-a acordat acestuia tratament medical.
Mitropolitul Clujului, IPS Andrei Andreicuţ, a declarat că apa sfinţită este "un vehicul purtător de Duh Sfânt".
"Slujba de Sfinţire cea mare a apei a fost alcătuită în istorie de Sfântul Sofronie, patriarhul Ierusalimului, care sfinţea apa în râul Iordanului. În amintirea acestui fapt, sfinţim şi noi apa şi credem că apa devine, prin sfinţire, un vehicul purtător de Duh Sfânt. De aceea creştinii duc apa la casele lor şi o folosesc cu sfinţenie în momente importante", a spus IPS Andrei.
De asemenea, câteva sute de credincioşi greco-catolici au participat, vineri, în Catedrala episcopală "Schimbarea la Faţă" din Cluj-Napoca la slujba de Liturghie celebrată de episcopul Eparhiei de Cluj-Gherla, PS Florentin Crihălmeanu, urmată de rânduiala Sfinţirii Mari a Apei.
PS Florentin a binecuvântat apoi, cu apă sfinţită, biserica şi pe toţi credincioşii prezenţi.
În Catedrala greco-catolică a fost marcată şi împlinirea a 15 ani de când PS Florentin a fost consacrat episcop, la Roma, de către fostul Papă Ioan Paul al II-lea.
Cruce de gheaţă, sfinţită de Bobotează la Mănăstirea Piatra Fântânele din Pasul Tihuţa
O cruce de gheaţă de 3,5 metri înălţime a fost sfinţită, vineri, de Bobotează, la Mănăstirea Piatra Fântânele din Pasul Tihuţa, la slujbă asistând peste două sute de localnici şi turişti care îşi petrec începutul de an la Castelul Dracula.
Potrivit măicuţei Sanda Moldovan de la Mănăstirea Piatra Fântânele, gheaţa a fost adusă de părintele duhovnic, protosinghelul Gavril Horţ, de la un localnic din cătunul Iliuţa Bozghii şi apoi cioplită.
"Crucea are circa 3,5 metri, e în curtea mănăstirii. A fost sfinţită de părintele duhovnic Gavril Horţ şi de părintele Ştefan Iloaie de la Mitropolia Clujului. De dimineaţă a fost mai frig, acum (la prânz - n.r.) a ieşit soarele şi nu ştim cât va rezista. La slujbă au fost peste două sute de oameni", a spus măicuţa Sanda Moldovan.
La Mănăstirea Piatra Fântânele mai este şi o cruce din fier, ridicată în 2010 pe cheltuiala Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud şi în care instituţia a investit peste trei sute de mii de euro. Crucea este înălţată în apropierea mănăstirii, are o înălţime de 31 de metri, dintre care 25 de metri structura metalică şi şase metri platforma de beton. Ea este vizibilă şi pe timpul nopţii, datorită sistemului de iluminat cu leduri.
În mănăstirea ortodoxă cu hramul "Naşterea Maicii Domnului" sunt peste 20 de măicuţe care au venit de la Văratec şi s-au stabilit aici în anul 1995. Atunci, mănăstirea a fost reînfiinţată, după ce în anul 1960 fusese transformată în parohie. Piatra de temelie a mănăstirii a fost pusă în anul 1928 de către episcopul Nicolae Ivan de la Cluj.
Totodată, mii de bistriţeni au participat, vineri, la slujbele religioase oficiate de preoţi pentru sfinţirea apei în ziua de Bobotează, credincioşii luând acasă apă sfinţită pe care o vor folosi ca leac, dar şi pentru a-şi stropi locuinţele şi vitele.
Credincioşii de pe văile Someşului Mare, Sălăuţei, Ilişuei, dar şi de pe Valea Bârgăului au ieşit pe malurile râurilor în care preoţii au scufundat crucile. În unele localităţi, tinerii s-au aruncat în apă ca să le recupereze, iar cei care au reuşit consideră că vor avea noroc pe tot parcursul anului.
Preoţii au îndemnat credincioşii, în predicile rostite de Bobotează, să păstreze apele curate fiindcă acestea sunt considerate sursa vieţii.
În Bistriţa-Năsăud, de sărbătoarea Botezului Domnului s-au înregistrat temperaturi pozitive, cu excepţia Pasului Tihuţa, unde acestea au coborât sub zero grade Celsius.
5.000 de credincioşi au asistat la slujba de Bobotează, în centrul Sibiului
Aproximativ 5.000 de credincioşi au asistat la slujba de Bobotează oficiată în Piaţa Mare din Sibiu, de către un sobor de preoţi conduşi de Mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, peste 7.000 de litri de apă sfinţită fiind pregătiţi pentru sibieni.
Potrivit reprezentanţilor Mitropoliei Ardealului, Liturghia s-a oficiat, vineri, în toate bisericile din municipiul Sibiu, iar la finalul acesteia credincioşii au pornit către centrul oraşului.
În Piaţa Mare, un sobor de preoţi conduşi de Mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, a oficiat slujba de sfinţire a Agheasmei Mari, iar la finalul acesteia credincioşilor le-a fost împărţită apă sfinţită, atât îmbuteliată în sticluţe, în prealabil, de către Mitropolia Ardealului, cât şi din butoaiele aduse în zona centrală.
În total, peste 7.000 de litri de apă sfinţită au fost pregătiţi pentru credincioşi.
Apa sfinţită va putea fi luată de către sibieni pe toată durata săptămânii viitoare, de la Catedrala Mitropolitană din oraş, unde reprezentanţii Mitropoliei Ardealului au pregătit un recipient cu agheasmă.
Potrivit reprezentanţilor Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Sibiu, ca în fiecare an, credincioşii s-au înghesuit în Piaţa Mare pentru a lua apă sfinţită, dar nu s-au înregistrat incidente, măsurile de ordine fiind asigurate de 30 de jandarmi.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
CANCAN.RO