Mii de oameni au participat la o procesiune pentru salvarea monumentelor de cult, în Capitală - VIDEO, GALERIE FOTO

Aproximativ 5.000 de persoane au participat, duminică, la o procesiune organizată în Capitală, pe traseul Catedrala "Sfântul Iosif" - Palatul Victoria, pentru salvarea lăcaşurilor de cult.

Urmărește
166 afișări
Imaginea articolului Mii de oameni au participat la o procesiune pentru salvarea monumentelor de cult, în Capitală - VIDEO, GALERIE FOTO

Mii de oameni au participat la o procesiune pentru salvarea monumentelor de cult, în Capitală (Imagine: Anita Vizireanu/Mediafax Foto)

Procesiunea, condusă de clerici catolici în frunte cu arhiepiscopul mitropolit de Bucureşti, Ioan Robu s-a încheiat fără incidente, în Piaţa Victoriei.

GALERIE FOTO

Arhiepiscopul mitropolit de Bucureşti, Ioan Robu, şi ceilalţi preoţi care l-au însoţit au dat citire, în faţa sediului Guvernului, unor texte bisericeşti şi s-au rugat.

Alături de clerici, în faţa sediului Guvernului au venit fostul senator Marius Marinescu, membru PRM, şi fostul deputat Codrin Ştefănescu. Europarlamentarul Corneliu Vadim Tudor a participat la debutul marşului, dar nu a mai ajuns la sediul Guvernului cu participanţii la procesiune, Marinescu afirmând că acesta urmează să plece spre Bruxelles, la ora 15.00, cu un avion. Întrebat de ce Gigi Becali, celălalt trimis al PRM în Parlamentul European, a lipsit de la procesiunea de duminică, Marinescu a răspuns că şi acesta se află la Bruxelles.

Pe traseul de la Catedrala "Sfântul Iosif" la sediul Guvernului participanţii la procesiune au purtat în mâini însemne bisericeşti şi mesaje împotriva construcţiei ridicate în imediata apropiere a Catedralei "Sfântul Iosif", dar şi împotriva autorităţilor care au avizat ridicarea acestei clădiri.

"Facem aceasta spre a ne exprima protestul pentru modul în care este tratată Biserica Catolică de către autorităţile statului. Cerem dreptate în cazul Catedralei «Sfântul Iosif», Bisericii Armeneşti şi al tuturor monumentelor istorice agresate în Capitală şi în întreaga ţară, puse în grav pericol", declara arhiepiscopul mitropolit de Bucureşti, Ioan Robu.

Video Stirileprotv.ro

Înainte de plecarea în marş, credincioşii catolici au participat la slujba de la Catedrala "Sfântul Iosif", singurul lăcaş de cult romano-catolic din Bucureşti unde, duminică, a fost celebrată Sfânta Liturghie. Toate celelalte biserici romano-catolice din Arhidieceza de Bucureşti - Oltenia, Muntenia şi Dobrogea - au fost închise, duminică, în semn de protest faţă de "distrugerea monumentelor istorice şi de cult".

"După numeroase procese câştigate de către Arhiepiscopia Romano-Catolică în faţa colosului de 19 etaje, aflat în vecinătatea Catedralei «Sfântul Iosif», după ce autorizaţia de construire a acestuia fusese declarată nelegală de judecătorii din Târgovişte, pe data de 25 iunie, instanţa de la Ploieşti a permis continuarea lucrărilor, sfidând dreptatea şi punând în pericol una dintre valorile istorice ale României", preciza Arhiepiscopia Romano-Catolice Bucureşti într-un comunicat de presă.

Peste 50 de persoane au protestat, duminica trecută, în faţa Catedralei "Sfântul Iosif" din Capitală, faţă de decizia instanţei în cazul construcţiei "Cathedral Plaza", cerând autorităţilor să înceteze abuzurile asupra patrimoniului, să demoleze clădirea şi să amenajeze în locul ei un parc.

Protestul a fost organizat de Grupul Civic Bucureşti, Fundaţia EcoCivică şi asociaţiile "EcoAssist" şi "Salvaţi Bucureştiul". Organizatorii au spus că vor protesta în fiecare duminică, până când autorităţile vor lua "o decizie rezonabilă" în cazul construcţiei Cathedral Plaza.

Curtea de Apel Ploieşti a admis recursurile declarate de primarul sectorului 1 Bucureşti şi firma Millenium Building Development împotriva sentinţei Tribunalului Dâmboviţa de anulare a autorizaţiei de construcţie.

Reprezentanţii Arhiepiscopiei Romano-Catolice Bucureşti analizează căi de atac excepţionale în cazul deciziei instanţei care permite continuarea lucrărilor la Cathedral Plaza şi iau în calcul inclusiv posibilitatea de a se adresa Curţii Europene pentru Drepturile Omului.

Proiectul vizează construirea lângă Catedrală - considerat monument istoric - a unui imobil cu patru niveluri la subsol, cu garaje pentru 200 de maşini, parter şi 19 etaje, de 75 metri înălţime. Pentru această construcţie, Primăria Sectorului 1 a emis o autorizaţie de construcţie la 24 februarie 2006, lucrările fiind începute la 9 martie 2006.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici