- Home
- Social
- IAŞI, GALAŢI, CLUJ-NAPOCA, ALBA IULIA, TIMIŞOARA, (24.01.2019, 15:40)
- Tatiana Pascovschi , Petre Mazilu , Vasile Magradean , Ioana Sfârlea , Adriana Mit
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Mii de oameni s-au prins în Hora Unirii în marile oraşe din Transilvania şi Moldova | GALERIE FOTO, VIDEO
Mii de oameni au participat, joi, la ceremoniile religioase şi la paradele militare organizate în marile oraşe din ţară pentru marcarea a 160 de ani de la Mica Unire. La Cluj-Napoca, lideri PSD şi PNL şi-au dat mâna în Hora Unirii, iar la Iaşi a fost rememorat momentul jurământului lui A. I. Cuza.
Urmărește
755 afișări
Iaşi
Manifestările dedicate Micii Uniri, de la Iaşi, au început cu un scurt moment artistic al actorului Dumitru Florescu, care l-a interpretat pe domnitorul Alexandru Ioan Cuza, urmat de discursuri ale reprezentanţilor Bisericilor Ortodoxe Romano-catolice, precum şi a oficialităţilor locale. Mii de oameni au venit, joi, în Piaţa Unirii, la evenimentele care marchează Unirea Principatelor.
Mitropolitul Moldovei şi al Bucovinei, ÎPS Teofan, le-a vorbit oamenilor despre importanţa momentului istoric de acum 160 de ani.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
„Au trecut 160 de ani de la momentul sacru al Unirii Moldovei cu Ţara Românească. Atunci Alexandru Ioan Cuza rostea jurământul de credinţă zicând: <Jur în numele Sfintei Treimi şi în faţa ţării mele că voi păzi cu sfinţenie drepturile şi interesele patriei>. Aceasta este orbita în care marele voievod a aşezat naţiunea română: Dumnezeu şi tara” a spus ÎPS Teofan.
Episcopul Diecezei Romano-Catolice, PS Petru Gherghel, a punctat, în discursul său, că Mica Unire de la Iaşi, din 1859, a fost unul dintre evenimentele care au dus la „desăvârşirea statului român”.
„Este un bun prilej de a ne exprima recunoştinţa faţă de făuritorii Unirii de la 1859 şi de a privi cu emoţie la trecutul nostru. Fără Unirea de la 1859 nu ar fi existat perioada plină de înnoiri. Nu ar fi existat actul independenţei de la 1877 şi Marea Unire de la 1918, ce a consfinţit desăvârşirea statului român”, a spus PS Petru Gherghel.
Primarul municipiului Iaşi, Mihai Chirica, a vorbit despre importanţa Iaşului în făurirea Unirii şi despre faptul că România are nu doar o capitala administrativă la Bucureşti, dar şi o capitală istorică la Iaşi.
„Trăim sub impresia lăsată de anul Centenar, un an de glorie al României, dar şi un început de pagină de istorie pe care o scriem noi. Iaşul a devenit capitala istorică a României. De azi, România are o capitală administrativă la Bucureşti şi una istorică la Iasi” a punctat Mihai Chirica.
Preşedintele Consiliului Judeţean Iaşi Maricel Popa a fost întâmpinat cu huiduieli din partea mai multor ieşeni, dar acesta şi-a ţinut discursul până la final.
Toţi participanţii s-au prins în Hora Unirii, la finalul evenimentelor organizate la Iaşi.
Galaţi
Sute de gălăţeni au participat la manifestările dedicate împlinirii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române în ciuda ploii, a frigului şi a poleiului. Oamenii, reprezentanţi ai instituţilor, ai partidelor politice şi simpli cetăţeni, au participat la slujba oficiată de preoţi într-o biserică din oraş în memoria Domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi a mamei sale, iar apoi s-au strâns în Hora Unirii în jurul statuii marelui om de stat.
La prânz, la biserica Vovidenia din Galaţi a avut loc un Te Deum în memoria Domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi a mamei sale. Apoi, ceremoniile s-au mutat la statuia domnitorului aflată pe una dintre cele mai vechi străzi din oraş, unde au avut loc trecerea în revistă a Gărzii de Onoare, prezentarea onorului, intonarea imnului de stat al României, depuneri de coroane şi tradiţionala horă a unirii.
Manifestarea s-a încheiat la Casa Cuza Vodă unde autorităţile şi personalităţile locale au susţinut alocuţiuni, au participat la discuţii şi au inaugurat expoziţia „Personalităţile Unirii Principatelor de la 1859”.
În zonele în care au fost organizate ceremonii, traficul rutier a fost interzis. Timp de două ore, pe o arteră a oraşului nu au circulat maşini, interdicţia afectând şi autobuzele şi troleibuzele societăţii locale de transport public.
Alba
Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită, joi, la Alba Iulia, cu un spectacol artistic şi cu Hora Unirii. Puţini localnici au îndurat frigul de afară, iar între puţinii participanţi s-au numărat oficialităţi, politicieni, reprezentanţi ai unor asociaţii patriotice şi câşiva oameni din oraş.
Manifestarea de la Alba Iulia s-a desfăşurat în faţa statuii lui Mihai Viteazul din Cetatea Alba Carolina, aproape de Sala Unirii, care este închisă în această perioadă pentru continuarea lucrărilor de renovare.
Au fost citite mesajele premierului Viorica Dăncilă şi ale ministrului de Interne Carmen Dan, iar despre importanţa evenimentului a vorbit istoricul Dragoş Ursu, de la Muzeul Naţional al Unirii din Alba Iulia.
„Ne-am adunat astăzi aici, având în minte amintirea vie a Centenarului, să omafiem 150 de ani de de la Unirea Principatelor Române, numită pe nedrept Unirea cea Mică pentru că actul de la 1859 nu a fost cu nimic mai prejos decât ce s-a întâmplat la 1918 la Sala Unirii, pentru că acel act a reprezentat momentul fondator al României, a reprezentat începutul unei poveşti de succes în care românii au devenit, în mai puţin de şase decenii, dintr-o naţiune strivită între imperii, o naţiune puternică, capabilă să-şi croiască un destin propriu într-un context internaţional favorabil”, a spus istoricul.
Evenimentul a continuat cu un scurt spectacol artistic prezentat de elevi ai Colegiului Militar „Mihai Viteazul” şi ai Liceului de Muzică şi Arte Plastice „Regina Maria” din Alba Iulia şi s-a încheiat cu Hora Unirii în care s-au prins toţi participanţii.
Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită şi în municipiul Sebeş, cu o zi înainte, pe 23 ianuarie. Aici au avut loc o conferinţă omagială susţinută de istoricul Mircea-Gheorghe Abrudan, cercetător la Institutul de Istorie Naţională „George Bariţiu" Cluj-Napoca şi lansarea volumului „Ioan Lupaş, Prăbuşirea monarhiei austro-ungare şi importanţa istorică a zilei de 1 Decembrie 1918", îngrijit de Mircea-Gheorghe Abrudan. Pentru ziua de 24 ianuarie, Primăria Sebeş a pregătit un spectacol folcloric extraordinar, în cooperare cu Centrul de Cultură „Augustin Bena" şi Consiliul Judeţean Alba.
Cluj
Zeci de persoane, printre care oficialităţi locale din partea PNL, dar şi parlamentari PSD şi PNL, ori simpli cetăţeni, s-au prins, joi, într-o Horă a Unirii în faţa Prefecturii Cluj şi a bustului lui Alexandru Ioan Cuza, la finalul ceremoniei de sărbătorire a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române.
Ceremonia a avut loc, joi dimineaţă, în faţa bustului domnitorului Alexandru Ioan Cuza şi a inclus o slujbă religioasă oficiată de Mitropolitul Clujului, ÎPS Andrei Andreicuţ, discursul prefectului Ioan Aurel Cherecheş şi depunerea de coroane, urmate de o scurtă paradă militară şi de intonarea Imnului Europei.
La final, câteva zeci de persoane s-au prins într-o Horă a Unirii în faţa Prefecturii Cluj şi a bustului lui Alexandru Ioan Cuza, din care nu au lipsit preşedintele Consiliului Judeţean Cluj, Alin Tişe, viceprimarul Dan Tarcea şi deputatul Sorin Moldovan, membri PNL, alături de deputaţii PSD Horia Nasra şi Cornel Itu.
Programul zilei de 24 Ianuarie mai cuprinde un spectacol de muzică populară şi dansuri populare, în Piaţa Unirii, iar seara, în Piaţa Avram Iancu, va fi un foc de artificii.
De asemenea, accesul la patinoarul din Piaţa Unirii va fi gratuit în ziua Unirii Principatelor.
Timiş
Unirea Principatelor Române a fost sărbătorită şi la Timişoara, lângă monumentului lui Alexandru Ioan Cuza, amplasat în faţa sediului Inspectoratului de Poliţie Timiş. Ploaia i-a făcut pe localnici să vină într-un număr mic la manifestările organizate.
Pentru început, a fost oficiată o slujbă religioasă, apoi reprezentanţii autorităţilor locale şi judeţene au susţinut discursuri, iar în final au depus coroane de flori la monumentul lui Alexandru Ioan Cuza.
Manifestările s-au încheiat cu o defilare militară, pe muzică de fanfară, iar apoi mai mulţi timişoreni, precum şi poliţişti, soldaţi sau reprezentanţi ai autorităţilor locale au încins Hora Unirii, în faţa sediului IPJ Timiş.
În acest an, de la manifestările organizate pentru a marca Unirea Principatelor Române au lipsit primarul Timişoarei, Nicolae Robu, preşedintele Consiliului Judeţean Timiş, Călin Dobra, dar şi prefectul judeţului Timiş, Eva Andreaş, care şi-au trimis înlocuitori la eveniment.
Citește pe alephnews.ro: Fostul general al Ucrainei a declarat că „al treilea război mondial a început oficial”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Putin susține că Rusia a lansat o rachetă balistică asupra Ucrainei ca răspuns la loviturile asupra teritoriului rus cu rachete americane și britanice
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36