- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (23.10.2015, 21:14)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mii de pelerini, în prima zi a hramului Catedralei patriarhale
Mii de pelerini au venit, vineri, încă de la primele ore ale dimineţii, să se închine la moaştele Sfântului Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor, ale împăraţilor Constantin şi Elena şi ale Sfinţilor Trei Ierahi, în prima zi de pelerinaj cu ocazia hramului Caterdralei patriarhale.
Urmărește
1788 afișări
Mii de pelerini, în prima zi a hramului Catedralei patriarhale
Pelerinajul a început după mai multe procesiuni, una cu moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, alta cu moaştele Sfinţilor împăraţi Constantin şi Elena, acestea două întâlnindu-se la Crucea Brâncoveană de la baza Colinei Patriarhiei, unde a avut loc întâmpinarea moaştelor celor Trei Ierarhi, Vasile cel Mare, Grigore Teologul şi Ioan Gură de Aur, aduse la Bucureşti de la Mănăstirea "Sfântul Pavel" din Muntele Athos.
Soborul de preoţi care conducea procesiunea, urmat de credincioşi, a fost întâmpinat de PF Daniel la altarul de vară de lângă Catedrala Patriarhală.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Cum te menții în formă de sărbători? Antrenor de fitness: „Dacă mâncăm cumpătat, nu o să dezvoltăm probleme, nu o să ne îngrășăm”
-
Şedinţa de plen a Camerei Deputaţilor va fi luni, la ora 9.00. Va fi ales preşedintele Camerei
-
Scandalul taxelor. Trump ameninţă cu preluarea controlului asupra Canalului Panama
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
Raclele cu moaştele sfinţilor au fost depuse spre închinare într-un baldachin nou de pe Colina Patriarhiei unde vor rămâne spre închinare până miercuri.
Delegaţia Bisericii Ortodoxe din Grecia condusă de Înaltpreasfinţitul Părinte Pavlos, Mitropolit de Drama, a ajuns la Bucureşti în joi seară, aducând cu ei racla cu moaştele Sfinţilor Trei Ierarhi.
În cuvântul adresat de PF Daniel pelerinilor veniţi la hramul Catedralei Patriarhale Bucureşti, acesta a explicat misiunea sfinţilor ierarhi, "învăţători, rugători şi ocrotitori ai ortodoxiei".
"Prezenţa în aceste zile de sărbătoare, la Bucureşti, în perioada 23 - 28 octombrie, a moaştelor Sfinţilor Trei Ierarhi, alături de moaştele Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou şi ale Sfinţilor Împăraţi Constantin şi Elena, este o mare binecuvântare pentru noi toţi: ierarhi, cler, vieţuitori ai mănăstirilor, credincioşi pelerini din România şi din străinătate, dar şi un semn de comuniune frăţească între ortodocşii greci şi ortodocşii români, între Grecia şi România, între Sfântul Munte Athos, aparţinând Patriarhiei Ecumenice, şi Patriarhia Română. De asemenea, această comuniune a sfinţilor este şi un prilej de a marca două aniversări importante din viaţa Bisericii Ortodoxe Române: împlinirea a 130 de ani de la recunoaşterea Autocefaliei (aprilie 1885) şi 90 de ani de la ridicarea Bisericii Ortodoxe Române la rangul de Patriarhie (februarie 1925)", a spus PF Daniel.
El a arătat că modelul Sfinţilor Trei Ierarhi este şi astăzi actual.
"Într-o lume dezorientată, lipsită de repere, Sfinţii Trei Ierarhi oferă modele autentice care ne arată cum să fim cu adevărat creştini, indiferent de poziţia socială sau de rangul deţinut. În primul rând, ei sunt model pentru toţi slujitorii Bisericii, care trebuie să le urmeze pilda în apărarea credinţei şi căutarea sfinţeniei. Dar ei sunt şi modele pentru conducătorii comunităţilor locale şi ai popoarelor, care pot învăţa de la ei responsabilitatea pentru apărarea şi promovarea demnităţii persoanei umane, creată după chipul lui Dumnezeu. Ei sunt modele pentru teologi de-a dialoga cu valorile culturii perene şi ale ştiinţelor universului, oferindu-ne profunde explicaţii despre sensul vieţii şi despre creaţia lui Dumnezeu, despre modestie şi prietenie, despre dreptate şi generozitate, despre viaţa pământească trecătoare, ca timp şi loc de căutare a vieţii cereşti netrecătoare. Dacă păcatul, ca existenţă umană egoistă şi posesivă, produce violenţă, certuri şi războaie, Sfinţii Trei Ierarhi ne învaţă să trăim în pace, să ne rugăm, să iubim pe semenii noştri şi să-i ajutăm, spre a moşteni viaţa veşnică în lumina lui Hristos, în iubirea Preasfintei Treimi şi în bucuria sfinţilor", a mai spus patriarhul.
Printre pelerini, o femeie de aproape 50 de ani povestea tuturor celor din jur că este deja la pelerinajul cu numărul 500, arătând că a fost la procesiuni şi în ţară, şi în străinătate.
"Poate vi se pare mult, dar să ştiţi că am cel puţin 10 - 15 pelerinaje pe an, nu lipsesc de la marile sărbători în pofida programului destul de încărcat pe care îl am. Îmi place să particip la aceste pelerinaje pentru că de fiecare dată simt o încărcare duhovnicească pe care nu v-o pot explica în cuvinte. Încerc să învăţ şi copii să respecte zilele sfinţilor, dar nu vă pot spune că am mult succes, poate mai târziu", a explicat femeia.
Au fost şi pelerini care au spus că au trecut pe la Catedrală încă de joi, de teamă că poate vineri sau în zilele următoare nu vor reuşi să stea la coadă.
"Am fost şi ieri, era ora prânzului. Să ştiţi că era coadă în biserică la racla Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştiului. Nu mi-a venit să cred că erau la coadă vreo 40 de persoane care aşteptau să se închine sfântului, dar şi altor icoane din Catedrala patriarhală. Azi am venit mai mult să mă uit, nu cred că mai pot să stau la coadă, dar, cine ştie, poate mâine", spunea un bărbat.
Ca la fiecare pelerinaj, credincioşii poartă cu ei sacoşe încărcate cu haine ale celor de acasă pe care vor să le atingă de racle pentru ca moaştele sfinţilor să îi ajute cu sănătate şi putere.
Printre pelerinii veniţi de dimineaţă, erau şi trei tinere care povesteau cu veselie că astăzi au dat "un gol la şcoală" ca să vină să se închine sfinţilor pentru a le ajuta la examene.
"Nu mergem chiar la toate procesiunile, dar astăzi am venit, am preferat să lipsim de la şcoală ca să venim la biserică, în speranţa că vom putea să ne închinăm în linişte. Dar se vede că, la fel ca noi, au gândit şi cei peste 1.000 de oameni care au venit încă de la primele ore ale dimineţii", a spus una dintre fete.
Pelerinajul la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, Ocrotitorul Bucureştilor (prăznuit la 27 octombrie), organizat ca în fiecare an la Patriarhie, se va desfăşura până pe 28 octombrie.
Sâmbătă, de la ora 9.30, va avea loc Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala patriarhală, iar duminică, de la ora 9.30, Sfânta Liturghie arhierească va fi oficiată la Altarul de vară de lângă Catedrala patriarhală.
Luni, 26 octombrie, de la ora 9.30, Înaltpreasfinţitul Părinte Pavlos (Pavel) de Drama va oficia Sfânta Liturghie, împreună cu alţi ierarhi din ţară şi străinătate, preoţi şi diaconi, la Altarul de vară de lângă Catedrala patriarhală.
Marţi, 27 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou, între orele 7.00 - 8.30, în Catedrala Patriarhală va fi oficiată Sfânta Liturghie pentru credincioşii care doresc să se împărtăşească. În continuare, de la ora 9.30, Preafericitul Părinte Patriarh Daniel va oficia Sfânta Liturghie solemnă, împreună cu un sobor de ierarhi români şi greci, preoţi şi diaconi, la Altarul de vară.
De asemenea, marţi, 27 octombrie, la ora 19.00, la Sala Radio din Bucureşti va avea loc etapa finală a celei de a opta ediţii a concursului coral naţional de muzică bisericească intitulat Lăudaţi pe Domnul, organizat de Patriarhia Română în parteneriat cu Societatea Română de Radiodifuziune. La acest eveniment, invitaţi speciali sunt Corul de copii Radio, dirijor Voicu Popescu, şi actriţa Ana Calciu.
Miercuri, 28 octombrie, la sărbătoarea Sfântului Ierarh Iachint de Vicina, la ora 7.00, va fi oficiată Sfânta Liturghie arhierească în Catedrala patriarhală, urmată de slujba de Te Deum în deschiderea şedinţei solemne a Sfântului Sinod.
Citește pe alephnews.ro: PSD, PNL și UDMR își împart ministerele. Cine conduce România?
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Blake Lively a depus o plângere legală împotriva lui Justin Baldoni. Actorul este acuzat de hărțuire sexuală și de orchestrarea unei campanii de defăimare împotriva ei
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe