Mii de persoane, aşteptate la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare sărbătoare populară

Mii de persoane sunt aşteptate, sâmbătă şi duminică, la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare sărbătoare populară în aer liber din România, târgul urmând să cuprindă spectacole de muzică uşoară şi populară, un concert al trupei Voltaj, petreceri, focuri de tabără şi focuri de artificii.

Urmărește
1255 afișări
Imaginea articolului Mii de persoane, aşteptate la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare sărbătoare populară

Mii de persoane, aşteptate la Târgul de Fete de pe Muntele Găina, cea mai mare sărbătoare populară (Imagine: Catalin Cadan/Mediafax Foto)

Târgul de Fete este organizat atât în Avram Iancu, localitatea de la poalele Muntelui Găina, cât şi pe un platou de pe munte aflat la o altitudine de aproape 1.500 de metri, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Manifestările au debutat, sâmbătă, în localitatea Avram Iancu, unde a avut loc o paradă a portului cu sute de participanţi care au îmbrăcat costume populare tradiţionale din zona Ardealului, dar şi din alte zone ale ţării.

Deschiderea oficială a sărbătorii a fost făcută de către tulnicăresele din Avram Iancu, tulnicul fiind un simbol al Ţării Moţilor, dar şi al Târgului de Fete. La prânz a început finala Festivalului concurs "Cultură pentru Cultură", la care participă câştigătorii locurilor întâi de la toate secţiunile de concurs din zonele Blaj, Sebeş, Ocna Mureş şi Munţii Apuseni, iar de la ora 16.00 este programat un spectacol folcloric.

Directorul Centrului de Cultură "Augustin Bena" Alba, Daniela Floroian, a declarat, sâmbătă, corespondentului MEDIAFAX, că Târgul de Fete "este atât un brand al judeţului Alba, cât şi al întregii ţări", iar organizatorii încercă să păstreze tradiţia acestei sărbători vechi de sute de ani.

"Este o nedeie frumoasă (n.r. - petrecere populară) cu o vechime considerabilă, o dovadă a păstrării tradiţiilor noastre româneşti. Presupunem că vechimea sărbătorii este cu mult înainte de prima atestare documentară din 1816. În prima zi manifestările se desfăşoară în Avram Iancu, iar seara se urcă pe Muntele Găina, unde Târgul de Fete continuă sâmbătă seară şi duminică. Ca în fiecare an invitaţia noastră este: Hai pe Muntele Găina! Hai pe muntele dragostei!" a mai spus Daniela Floroian.

Manifestările de pe Muntele Găina încep sâmbătă seară, în jurul orei 20.00, cu spectacole de muzică uşoară, iar de la ora 21.00 este programat un concert al trupei Voltaj, urmat apoi de discotecă în aer liber, focuri de tabără şi focuri de artificii.

Duminică dimineaţă, tot pe Muntele Găina, va avea loc un ceremonial solemn la Crucea Iancului, cu o slujbă Te Deum, după care oficialităţile prezente la eveniment vor depune coroane de flori.

Pe Muntele Găina va avea loc şi un târg al meşterilor populari, dar şi un spectacol folcloric cu nume mari ale muzicii populare româneşti precum Veta Biriş, Nicolae Furdui Iancu, Traian Jurchelea, Mirela Mănescu şi Ancuţa Matei, precum şi ansambluri reprezentative din judeţele Alba, Cluj, Hunedoara, Bihor şi Arad, zone din care în vechime veneau participanţii la târg.

Şi în acest an organizatorii se aşteaptă la mii de participanţi la Târgul de Fete, iar mulţi dintre ei să înnopteze pe munte, astfel încât a fost pregătită o zonă specială de campare cu toalete ecologice, apă şi alte utilităţi specifice.

De asemenea, manifestările vor fi monitorizate de peste 200 de poliţişti şi 70 de jandarmi care vor acţiona pentru fluidizarea circulaţiei, dar şi pentru asigurarea liniştii şi ordinii publice în zona în care se desfăşoară manifestările.

Târgul de Fete de pe Muntele Găina, care este organizat de Consiliul Judeţean Alba, Centrul de Cultură "Augustin Bena", Consiliul Local şi Primăria Avram Iancu, este considerat cea mai mare sărbătoare tradiţională româneasca în aer liber, fiind programat în fiecare an în cea mai apropiată duminică de data de 20 iulie, praznicul Sfântului Ilie.

Bătrânii povestesc că pe Muntele Găina nu s-au vândut fete niciodată, fiind vorba de altceva: o sărbătoare a tuturor moţilor, în care tineri, fete şi băieţi, joacă, petrec, cântă, fac cunoştinţă feciorii cu fetele din locuri depărtate, pentru ca apoi, mulţi din ei să se căsătorească.

Târgul de Fete de pe Găina este menţionat prima dată în anul 1816, dar se pare că este mult mai vechi. Potrivit unor relatări istorice, la Târgul de Fete au participat, în decursul timpului, personalităţi importante precum împăratul austriac Franz Joseph I, în timpul unei vizite în Transilvania, în 1852, primul-ministru al României din perioada interbelică, Ionel I. C. Brătianu, pentru vizita acestuia fiind amenajată o tabără de corturi sau regele României Ferdinand I, în 1924, în prezenţa căruia s-a sfinţit "Crucea Iancului".

Manifestările sunt organizate pe Muntele Găina, pe un platou situat la o altitudine de 1.486 de metri, într-o zonă aflată la limita dintre judeţele Alba, Arad, Bihor şi Hunedoara.

"Târgul de Fete" a fost înregistrat în urmă cu câţiva ani la OSIM, ca marcă înregistrată a Consiliului Judeţean Alba.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici