Mii de persoane, la manifestările de redeschidere a Cetăţii Neamţului

Câteva mii de persoane au asistat, sâmbătă, la Târgu Neamţ, la evenimentul redeschiderii Cetăţii Neamţului, care a fost reabilitată printr-un program finanţat de UE, la acţiune participând şi ministrul Culturii, Theodor Paleologu.

Urmărește
912 afișări
Imaginea articolului Mii de persoane, la manifestările de redeschidere a Cetăţii Neamţului

Mii de persoane, la manifestările de redeschidere a Cetăţii Neamţului (Imagine: Wikipedia)

Ministrul Culturii, Theodor Paleologu a tăiat panglica inaugurală a cetăţii împreună cu primarul oraşului, Decebal Arnăutu, şi cu preşedintele Consiliului Judeţean Neamţ, Vasile Pruteanu, la eveniment participând câteva mii de persoane.

Totodată, conducerea Primăriei Târgu Neamţ a înmânat titlurile de cetăţean de onoare al oraşului ministrului Culturii, Theodor Paleologu, preşedintelui Fondului de Mediu, Vlad Marcoci, fostului ministru al Integrării Anca Boagiu, preşedintelui Consiliului Judeţean Neamţ, Vasile Pruteanu, aceştia primind şi câte o plachetă a oraşului şi o sticlă cu coniac în formă de buzdugan.

În interiorul Cetăţii Neamţului s-au prezentat câteva fragmente din piesa de teatru "Apus de Soare", în interpretarea actorilor Teatrului "Mihai Eminescu" din Botoşani, iar în cetate mai mulţi actori ai teatrelor din Botoşani şi Piatra Neamţ erau costumaţi cu haine de epocă.

Potrivit organizatorilor, duminică este aşteptat la Târgu Neamţ Patriarhul Daniel, care ar urma să oficieze slujba de sfinţire a paraclisului din interiorul Cetăţii Neamţului.

Cetatea Neamţului a fost închisă pentru vizitare din iunie 2007, în vederea realizării lucrărilor de reabilitare printr-un proiect Phare în valoare de 2, 5 milioane de euro. Zidurile au fost refăcute în întregime, iar camerele, paraclisul, sala de arme sau "Neagra temniţă" au recăpătat valoare prin refacerea podelelor şi arcadelor.

Construcţia Cetăţii Neamţului a fost începută de Petru I, în secolul XIV, şi terminată de Ştefan cel Mare, când au fost întărite forturile cetăţii şi s-a construit podul suspendat, iar în anul 1866 cetatea a fost declarată monument istoric.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici