Mii de sindicalişti au protestat la Guvern. Protestatarii au atenţionat că se vor întoarce dacă Guvernul nu modifică Legea dialogului social - FOTO

Mii de sindicalişti "Cartel Alfa" au protestat marţi, în Piaţa Victoriei, nemulţumiţi că Executivul, deşi a promis că va schimba Legea dialogului social, în realitate "nu a modificat niciun cuvânt", aceştia aducând la miting un sicriu şi o cruce pe care scrie "Îngropăm dialogul social".

Urmărește
1234 afișări
Imaginea articolului Mii de sindicalişti au protestat la Guvern. Protestatarii au atenţionat că se vor întoarce dacă Guvernul nu modifică Legea dialogului social - FOTO

Mii de sindicalişti au protestat la Guvern. Protestatarii au atenţionat că se vor întoarce dacă Guvernul nu modifică Legea dialogului social (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Sindicaliştii au încheiat acţiunea de protest de marţi pe melodia "România, trezeşte-te", iar ultimul gest, înainte de a părăsi Piaţa Victoriei, a fost de a se întoarce cu spatele la clădirea Guvernului.

Aceştia au atenţionat că se vor întoarce să protesteze dacă Guvernul nu modifică Legea dialogului social, aşa cum a promis.

Protestul s-a încheiat fără incidente, iar sindicaliştii au plecat spre autocarele parcate pe Şoseaua Kiseleff, ei fiind însoţiţi de jandarmi.

În timpul protestului, mai multe echipaje de jandarmi, pompieri şi ambulanţe SMURD au staţionat în apropierea Pieţei Victoria, iar poliţişti de la Brigada Rutieră au dirijat traficul în zonă.

Protestatarii, veniţi din toate judeţele ţării, au scandat în timpul mitingului "Hoţii", "Jos cu mincinoşii" şi au cântat "Deşteaptă-te, române". Aceştia au afişat bannere pe care scria: "Nu umilinţei salariale. Stop abuzului", "Nu ne mai umiliţi! Ajunge!", "Vrem muncă decentă".

Sindicaliştii au cerut ca, până în 17 octombrie, comisiile de munca din Parlament să întocmească un raport privind modificarea Legii dialogului social, iar documentul să fie discutat în prima şedinţă de plen.

Preşedintele "Cartel Alfa", Bogdan Hossu, spunea că la protestul de la Guvern vor participa aproximativ 5.000 de sindicalişti. El preciza că orice persoană nemulţumită de condiţiile de muncă se poate alătura acţiunii.

Protestul sindicaliştilor "Cartel Alfa" a început în 29 septembrie, cu pichetarea zilnică a Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice.

Sindicaliştii solicită să se facă urgent patru schimbări în Legea dialogului social, respectiv modificarea reprezentativităţii şi a modului de aplicare universală a contractului colectiv de muncă, introducerea contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional, până la dezvoltarea contractelor colectiv de muncă sectoriale, dreptul la conflict de muncă şi protejarea minimală a reprezentanţilor sindicali, astfel încât să fie permis dialogul social, precum şi realizarea unor relaţii de muncă negociabile pentru salariaţi, "nu transformarea lor în sclavi moderni".

Acţiunile de protest se desfăşoară sub sloganul "Dreptul de a negocia nu se negociază! Ponta, respectă angajamentul şi modifică Legea dialogului social!".

Liderul "Cartel Alfa" a arătat, în 24 septembrie, că la trei ani de la aplicarea Legii 62/2011 privind dialogul social, adoptată la presiunea Consiliului Investitorilor Străini şi a Camerei de Comerţ Americane, efectele pentru salariaţi sunt dezastruoase, deoarece prin eliminarea contractului colectiv de muncă unic la nivel naţional, mai puţin de 30 la sută dintre salariaţi mai sunt astăzi acoperiţi de un contract colectiv de muncă.

El a precizat că, din cauza faptului că un contract colectiv de muncă nu se poate negocia pentru unităţi care au mai puţin de 21 de salariaţi, peste 1,2 milioane de salariaţi, adică un sfert din totalul angajaţilor români, nu au dreptul de a fi reprezentaţi, în condiţiile în care un contract de sector sau naţional nu mai este posibil.

Hossu a subliniat că toate aceste lucruri înseamnă de fapt "precarizarea locurilor de muncă", crearea unor condiţii inumane de muncă, salarii menţinute la nivel foarte scăzut, evaziune fiscală şi contribuţii fiscale plătite la nivelul salariului minim, toate acestea cu efecte asupra stării de sănătate a angajaţilor.

"Deşi în 2011, USL, deci şi premierul Victor Ponta, au semnat cu confederaţiile patronale şi sindicale că imediat ce vor ajunge la putere vor face modificări la Legea dialogului social, deşi există o declaraţie a primului ministru din 2013 că va modifica această lege, deşi la Congresul PSD din 2013 a scos o rezoluţie prin care se angaja să facă acest lucru, Guvernul nu a reuşit să facă nicio modificare, deşi tot Guvernul a arătat că, dacă vrea, poate modifica orice lege în două săptămâni", a mai spus preşedintele "Cartel Alfa", făcând referire la reducerea CAS şi la ordonanţa care a permis migraţia aleşilor locali.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici