Miliardarii lumii îi lasă pe scoţieni fără locuri de muncă. Pământurile britanicilor, atracţie pentru bogaţi

Din ce în ce mai mulţi magnaţi internaţionali cumpără cele mai frumoase proprietăţi din Scoţia, problema este însă că pe pământurile noilor proprietari s-a interzis vânătoarea, iar asta îi privează pe locuitori de venituri.

Urmărește
1714 afișări
Imaginea articolului Miliardarii lumii îi lasă pe scoţieni fără locuri de muncă. Pământurile britanicilor, atracţie pentru bogaţi

Castel din Scoţia

Dealuri sălbatice, mlaştini, insule. De-a lungul secolelor, peisajul scoţian a cucerit artişti, scriitori, muzicieni, realizatori de film: întinderile sale largi şi moşiile sale străvechi atrag acum noi proprietari, care sunt atenţi la mediul înconjurător, în căutarea unui colţ de paradis unde să restabilească echilibrul naturii.

Un regim fiscal generos asupra investiţiilor străine, abundenţa de spaţiu şi preţurile relativ scăzute au transformat regiunea autonomă care alcătuieşte partea de nord a Marii Britanii într-o destinaţie populară pentru miliardarii internaţionali.

Antreprenorul danez Anders Holch Povlsen, un magnat care se numără printre cei mai bogaţi bărbaţi din lume şi care conduce holdingul de modă Bestseller (în 2019, şi-a pierdut 3 dintre cei 4 copii în atacul de la Colombo, Sri Lanka), are cam 90.000 de hectare în Scoţia, devenind primul proprietar privat de teren din Marea Britanie.

Ecosistem original, dar nici chiar aşa!

Au urmat surorile Sigrid şi Lisbet Rausing, moştenitoarele imperiului Tetra Pak, cu aproximativ 40.000 de hectare, şi alţi câţiva antreprenori bogaţi, care în întinderile Scoţiei au văzut oportunitatea de a implementa proiecte ecologice, precum Camille şi Christopher Bentley, californiani, care în 2020, pentru 11 milioane de lire sterline, aproximativ 13 milioane de euro, au cumpărat moşia Kildrummy, de 2.200 de hectare, de lângă Highlands.

Cu excepţia lui Donald Trump, care în Aberdeenshire are un complex hotelier masiv cu teren de golf şi un hotel de lux în apropiere de Ayr, mulţi alţi investitori intenţionează să restabilească terenurile pe care le-au cumpărat la starea lor naturală prin resălbăticie, restabilind ecosistemul original al regiunii şi interzicerea altor practici, oricât de vechi ar fi acestea, cum ar fi vânătoarea. Tendinţa, evidenţiată de un sondaj recent Reuters şi de un documentar BBC, deşi lăudabilp din punct de vedere ecologic ar putea avea implicaţii negative pentru populaţie: mai puţină vânătoare înseamnă mai puţin turism, iar mai puţin turism înseamnă mai puţine locuri de muncă.

Este o problemă pe care guvernul autonom intenţionează să o limiteze printr-o nouă lege privind proprietatea asupra terenurilor care va fi introdusă în 2023. În prezent, 57% din terenurile rurale din Scoţia sunt în mâini private. Pentru Mairi McAllan, ministrul mediului, „scopul este să se ajungă la o formulă de proprietate mai variată, cu proiecte comunitare care să permită populaţiei să folosească terenul din zona lor”. Este important, a spus el, ca Scoţia să ajute la atenuarea efectelor schimbărilor climatice, dar este, de asemenea, important să ajute comunităţile.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici