- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (12.07.2011, 22:46)
- Aurelia Alexa , Aurelia Alexa ,
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Millennium Building face plângere la CEDO în cazul deciziei instanţei privind Cathedral Plaza
Millennium Building Development, dezvoltatorul Cathedral Plaza, va face o nouă plângere la CEDO, solicitând despăgubiri statului român în urma verdictului Curţii de Apel Suceava, care a menţinut decizia de anulare a autorizaţiei de construcţie a clădirii.
Urmărește
495 afișări
Millennium Building face plângere la CEDO în cazul deciziei instanţei privind Cathedral Plaza (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
"Dezvoltatorul Cathedral Plaza denunţă faptul că decizia Curţii de Apel Suceava a fost nedreaptă deoarece a revizuit o decizie definitivă şi irevocabilă invocând normele dreptului comunitar, care însă nu pot fi aplicate retroactiv, având în vedere că România nu era membru al UE la momentul obţinerii autorizaţiei de construcţie", se arată într-un comunicat al Millennium Building Development remis, marţi, agenţiei MEDIAFAX.
Millennium Building Development a precizat că autorizaţia de construcţie pentru Cathedral Plaza a fost emisă în februarie 2006, de către Primăria Sectorului 1, iar România a aderat la UE în ianuarie 2007.
ULTIMELE ȘTIRI
-
LIVE UPDATE. Alegeri în SUA. Americanii își votează astăzi noul Președinte. Kamala Harris și Donald Trump duc o luptă strânsă pentru Casa Albă și Congres
-
Netanyahu plănuieşte să-i concedieze şi pe şefii IDF şi Shin Bet - surse
-
Noul ministru al Apărării din Israel are origini româneşti. Cine este Israel Katz
-
Protestatarii încep să se adune la Ierusalim şi Tel Aviv după ce Gallant a fost demis
"Considerăm că sistemul juridic românesc este inconsecvent şi neprofesionist, prin urmare ne vom adresa instanţelor internaţionale. Avem de-a face cu un atac la dreptul de proprietate al unui investitor. Suntem surprinşi că Monseniorul Robu, în loc să propovăduiască adevărul, are o atitudine distructivă şi rău-intenţionată. De asemenea, suntem şocaţi că Monseniorul Robu îşi instigă acum enoriaşii la violenţă, chemându-i să demonteze Cathedral Plaza, uitând că, iniţial, şi-a dat în scris acordul pentru ridicarea clădirii de 19 etaje, în forma în care este ea acum. De ce, în 19.11.1999, când a semnat acest document, monseniorul nu şi-a consultat enoriaşii, pe care ulterior i-a instigat împotriva proiectului?", se întreabă reprezentanţii Millennium Building Development.
Dezvoltatorul Cathedral Plaza precizează că, deşi iniţial, proiectul prevedea construirea unei clădiri cu înălţimea de 17 metri, acesta a fost modificat la sugestia Monseniorului Robu, care a preferat o dezvoltare pe verticală şi a cerut, în plus, acces pentru enoriaşii săi la piaţa publică din faţa Cathedral Plaza. Astfel, s-a ajuns la o clădire de 75 de metri înălţime (19 etaje), aceasta fiind forma în care se regăseşte în prezent.
"Subliniem că această clădire a fost deja intabulată şi a intrat în circuitul civil, iar decizia Curţii de Apel Suceava este cu atât mai surprinzătoare cu cât are ca obiect o clădire care era deja finalizată", se mai arată în comunicat.
Curtea de Apel Suceava a respins, luni, contestaţia în anulare formulată de firma care dezvoltă Cathedral Plaza în procesul cu Arhiepiscopia Romano-Catolică din Bucureşti (ARCB), astfel că decizia prin care a fost sistată construcţia Cathedral Plaza a rămas valabilă.
Astfel, Curtea de Apel Suceava a menţinut decizia Tribunalului Dâmboviţa, care sistase construcţia Cathedral Plaza întrucât lipseau autorizaţiile legale. Decizia Tribunalului Dâmboviţa fusese contestată la Curtea de Apel din Ploieşti, care a hotărât în favoarea dezvoltatorilor imobiliari, iar apoi Arhiepiscopia Romano-Catolică Bucureşti şi Primăria Capitalei au formulat o cerere de revizuire care a fost admisă de Curtea de Apel Suceava.
Cathedral Plaza, clădirea de birouri ridicată în apropierea Catedralei Sfântul Iosif din Capitală, a fost construită în baza unei autorizaţii ilegale, astfel că trebuie demontată de urgenţă, a declarat, marţi, arhiepiscopul Ioan Robu, care a cerut implicarea primarului general în acest sens.
Avocaţii care au reprezentat ARCB în instanţă au declarat că, în prezent, situaţia Cathedral Plaza este identică oricărei construcţii ridicate ilegal pe domeniul public.
"În acest moment, primarul general al Capitalei este cel care trebuie să constate această situaţie şi să dispună desfiinţarea construcţiei ridicate ilegal", a declarat avocatul bisericii în acest caz, Ofelia Bârsan. Aceasta a adăugat că aşteaptă implicarea lui Sorin Oprescu, dar şi a Guvernului, pentru a decide exproprierea terenului pe care se află construcţia.
Avocaţii ARCB au comentat şi declaraţia unuia dintre managerii dezvoltatorului imobiliar, conform căreia clădirea a fost deja intabulată şi vândută. Daiana Voicu, director al dezvoltatorului imobiliar Willbrook International, declara, luni seară, pentru MEDIAFAX, că imobilul a fost deja intabulat, astfel că decizia Curţii de Apel Suceava este, pentru companie, una tardivă. Potrivit Daianei Voicu, imobilul "este gata, este racordat la utilităţi, se fac ultimele finisaje şi urmează cât de curând să fie inaugurat", fiind deja parţial închiriat către beneficiari care "se pregătesc să se mute".
"Noi nu am văzut vreun act prin care acest imobil să fi fost intabulat. În plus, am solicitat înscrierea în cartea funciară a tuturor menţiunilor instanţelor care s-au pronunţat în multiplele cauze care au vizat construcţia, astfel că ni se pare imposibil ca el să fi fost intabulat legal. Dacă totuşi acest lucru s-a întâmplat, vom ataca în instanţă decizia de intabulare", a mai spus Ofelia Bârsan.
Citește pe alephnews.ro: Greșesc sau nu sondajele americane? Care sunt cele 3 scenarii în care ar putea câștiga Kamala Harris alegerile din SUA
Citește pe www.zf.ro: Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Citește pe www.zf.ro: Firma din România care face bani din ce aruncă românii la coş a deschis cea mai modernă fabrică din UE
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Rezultatele din șapte state swing vor decide Președintele SUA. Republicanii susțin că Trump va lua Pennsylvania, care are cele mai multe voturi electorale
Dezastru în industria auto: Producătorul german de piese auto Schaeffler a anunţat că dă afară 4.700 de persoane. În septembrie, gigantul german a trimis înştiinţări de şomaj tehnic angajaţilor de la fabrica din Braşov
Se adună nori de criză. Un uriaş magazin din China, pe care unul dintre cei mai bogaţi oameni din lume a vrut să îl umple ochi cu haine, genţi şi pantofi de milioane de euro, acum stă gol şi abandonat. Să fie acesta primul semn că şi în buzunarele bogaţilor a început să bată vântul?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Cum e ca socru Ion Țiriac! Sorana Cîrstea, iubita fiului său, a dezvăluit latura mai puțin ştiută a magnatului
PROSPORT.RO
Ce s-a ales de averea Ronei Hartner. Motivul pentru care fiica ei nu a primit o moștenire prea mare
CANCAN.RO
„Eu sunt Ilinca”. Soția lui George Simion anunță o surpriză editorială în podcast-ul lui Codin Maticiuc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe