Minerii de la Crucea s-au adunat din nou în faţa sediului administrativ, unde îl aşteaptă pe ministrul Gerea

Câteva sute de mineri de la exploatarea de uraniu de la Crucea s-au adunat, vineri dimineaţă, în faţa sediului administrativ al sucursalei, unde protestează pentru a cincea zi consecutiv, ei aşteptând ca în zonă să ajungă ministrul Economiei, Andrei Gerea, căruia să-i prezinte revendicările lor.

Urmărește
247 afișări
Imaginea articolului Minerii de la Crucea s-au adunat din nou în faţa sediului administrativ, unde îl aşteaptă pe ministrul Gerea

Minerii de la Crucea s-au adunat din nou în faţa sediului administrativ, unde îl aşteaptă pe Gerea (Imagine: Ocav Ganea/Mediafax Foto)

Un grup de 20 de protestatari a fost desemnat să participe la discuţiile cu ministrul Economiei, minerii spunând că, dacă în urma negocierilor nu se ajunge la un rezultat favorabil, ei se vor bloca în subteran, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Ministrul Gerea urma să ajungă la Crucea la ora 10.00, însă până la ora transmiterii acestei ştiri acesta nu a venit.

Minerii de la Crucea s-au întâlnit, joi, cu autorităile judeţene, care le-au promis că vineri va ajunge acolo ministrul Andrei Gerea. Protestatarii spuneau că doresc să discute cu un oficial care să le poată asigura rezolvarea revendicărilor pe care le consideră minimale, atât cele legate de salarizare, asigurarea de bilete de tratament şi de schimbarea bazei de calcul a pensiilor, în condiţiile în care speranţa de viaţă a unui miner din acest domeniu este uşor peste 50 de ani.

Protestele la Exploatarea de Uraniu Crucea au fost declanşate luni dimineaţă, când minerii din primul şi al doilea schimb au refuzat să mai lucreze şi s-au adunat la sediul administrativ al unităţii, ei susţinând că lichidarea pe luna decembrie a fost mai mică decât în mod normal, diferenţa fiind de 200 de lei.

Directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului (CNU), Ioan Moraru, susţinea, luni, că minerii de la Crucea au primit toţi banii, suma despre care angajaţii spun că a fost diminuată fiind plătită ulterior, el spunând că nu înţelege care este rostul protestului.

Ioan Moraru afirma că minerii au primit iniţial cu 200 de lei mai puţin întrucât compania nu se putea încadra în fondul de salarii pentru anul 2014, dar că s-au pus cei 200 de lei la loc, fiind incluşi în lichidarea pe luna ianuarie a anului 2015.

El mai susţinea că minerii ar fi urmat să primească primă de Crăciun cuprinsă între 300 şi 500 de lei cu încadrarea în fondul de salarii, iar la sfârşitul anului trecut aceştia au primit primă de 500 de lei şi au fost respectate toate prevederile contractului colectiv de muncă, valabil până la 1 iulie 2015, astfel că nu înţelege care este motivul acestui protest.

Marţi după-amiază, directorul CNU, Ioan Moraru, directorul Sucursalei Suceava a companiei, Constantin Proboteanu, şi liderul sindical Mugurel Huţuleac le-au transmis oamenilor, printr-un anunţ lipit pe uşa sediului administrativ, că în privinţa revendicărilor salariale vor fi patru clase de salarizare pentru subteran, în baza contractului colectiv de muncă, iar în ceea ce priveşte solicitarea de acordare a cinci salarii medii pe companie la ieşirea la pensie conducerea propune să fie acordate trei salarii de încadrare.

În ceea ce priveşte solicitarea minerilor legată de modificarea bazei de calcul a pensiilor, conducerea CNU a răspuns că aceasta se va face în urma modificării Legii pensiilor, în privinţa solicitării de majorare de la 10 la 14 lei a alocaţiei de hrană, aceasta se va face în baza contractului colectiv de muncă, iar în ceea ce priveşte solicitarea privind acordarea de bilete de tratament, aceasta se va putea face doar prin modificarea legislaţiei.

La solicitarea minerilor de a primi prime de 800 de lei de Ziua Minerului, de Paşte şi de Crăciun, conducerea CNU a menţionat că se acordă sume între 300 şi 500 de lei pentru fiecare din cele trei sărbători. În ceea ce priveşte acordarea drepturilor salariale convenite şi neplătite, se precizează că a fost o eroare care urmează să fie corectată.

Miercuri, directorul CNU declara că a discutat din nou cu minerii protestatari, care "sunt mai liniştiţi, dar nu s-au resemnat" şi aşteaptă să discute cu reprezentanţi ai Guvernului.

"Ei cer schimbarea bazei de calcul a pensiilor, pentru că cei care au ieşit anul trecut la pensie primesc mai puţin decât cei care au ieşit la pensie acum 4-5 ani, vor bilete de tratament, dar este un act normativ din 2010 prin care acestea s-au tăiat şi vor creşterea alocaţiei de hrană, iar toate aceste revendicări nu se pot soluţiona de conducerea companiei, ci trebuie acte normative", explica Ioan Moraru.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici