Minerii de la exploatarea de uraniu Crucea au suspendat protestul

Minerii de la exploatarea de uraniu Crucea au suspendat, miercuri seara, protestul declanşat luni, după ce au primit asigurări că s-a creat cadrul legislativ pentru soluţionarea problemelor, ei urmând să revină la muncă joi dimineaţă.

Urmărește
212 afișări
Imaginea articolului Minerii de la exploatarea de uraniu Crucea au suspendat protestul

Minerii de la exploatarea de uraniu Crucea au suspendat protestul (Imagine: Radu Vioreanu/Arhiva Mediafax Foto)

Protestatarilor li s-a transmis că a fost creat cadrul legislativ pentru a se soluţiona problemele pentru care au declanşat protestul.

"Ni s-a spus că s-a creat cadrul legislativ şi că vom vedea mâine (joi - n.r.) în Monitorul Oficial", a spus unul dintre protestatari, care a adăugat că li s-a promis şi că în curând va fi numit un nou director, iar activitatea se va relua normal.

El a menţionat că, în urma acestui anunţ, minerii au decis să suspende protestele şi să revină de joi dimineaţa la muncă.

Minerilor li s-a promis că vor primi câte 300 de lei lunar în plus la salariu până în luna iunie, când se va putea modifica încadrarea în clasa salarială şi li se vor putea asigura majorările salariale convenite prin protocolul semnat în 30 ianuarie cu ministrul Energiei, Andrei Gerea.

Marţi seară, minerii au decis să nu renunţe la protest, după demisia directorului general al Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, şi a celui al sucursalei Suceava a CNU, Constantin Proboteanu, şi după promisiunea ministrului Energiei, Andrei Gerea, că vor primi o majorare de 300 de lei lunar. Astfel, acţiunea de protest a continuat în cursul zilei de miercuri.

Directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, a demisionat din funcţie, marţi, în urma unei întâlniri cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, Moraru susţinând că demisia sa nu are legătură cu discuţiile avute cu ministrul şi nici cu protestele minerilor de la Crucea.

Ulterior, şi-a anunţat demisia şi directorul sucursalei Suceava a CNU, Constantin Proboteanu, care a explicat că a luat această decizie întrucât nu poate să gestioneze situaţia în care s-a ajuns.

Potrivit lui Proboteanu, în mina Botuşana erau blocaţi 241 de mineri, din cei 457 de angajaţi direct productivi.

Ministrul Energiei, Andrei Gerea, declara, marţi, că reprezentanţii instituţiei sale le-au propus minerilor blocaţi în subteran la Crucea o majorare a salariilor de 300 de lei lunar până la rectificarea bugetară, solicitându-le minerilor să renunţe la protest.

În cadrul Comisiei de transporturi şi energie din Senat, Gerea declara că situaţia de la Crucea, unde minerii se aflau blocaţi în subteran, este generată de cei care urmează să se pensioneze şi "fac tărăboiul", sindicatele scăpând de sub control situaţia.

Luni dimineaţă, minerii de la Crucea au reluat protestele suspendate la sfârşitul lunii ianuarie, reclamând că nu li s-au mărit salariile şi nici nu li se alocă mai mulţi bani pentru norma de hrană.

În 30 ianuarie, după o săptămână de proteste ale minerilor de la EM Crucea, o delegaţie a Ministerului Energiei, IMM şi Mediului de Afaceri, condusă de ministrul Andrei Gerea, s-a ajuns la un acord, condiţiile fiind statuate în cadrul unui protocol semnat de toate părţile implicate.

Astfel, a fost agreată o nouă formulă de calcul al salariului pentru angajaţii din subteran şi pentru cei de la staţiile de preparare, în aşa fel încât minerii să beneficieze de creşterea veniturilor începând cu 1 februarie 2015.

"Aplicarea acestei măsuri permite apropierea salariilor de la exploatarea de uraniu de nivelul venitului mediu din sectorul mineritului. De asemenea, prin protocol a fost consfinţită respectarea în continuare a prevederilor contractului colectiv de muncă referitoare la acordarea primelor de Paşte, Ziua Mineritului şi de Crăciun", se preciza într-un comunicat al Ministerului Energiei transmis după semnarea protocolului.

Totodată, în urma discuţiilor s-au stabilit, printre altele, înaintarea către Ministerul Muncii a documentaţiei privind modul de calcul al pensiei, precum şi pregătirea documentaţiei în vederea efectuării de demersuri pentru modificarea prin HG a valorii mesei antidot, mai menţiona sursa citată.

Printre revendicările minerilor, pe care aceştia le consideră minimale, se numără cele legate de salarizare, asigurarea de bilete de tratament şi schimbarea bazei de calcul al pensiilor, în condiţiile în care speranţa de viaţă a unui miner din acest domeniu este uşor peste 50 de ani.

Exploatarea Minieră Crucea este singura exploatare de uraniu funcţională din ţară, având două puncte de lucru - Crucea şi Botuşana - unde lucrează peste 500 de angajaţi.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici