- Home
- Social
- SUCEAVA, (04.03.2015, 10:49)
- Tiberiu Bujdei
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Minerii de la exploatarea de uraniu Crucea continuă protestul în subteran
Minerii de la exploatarea de uraniu Crucea continuă, miercuri dimineaţă, protestul în subteran în mina Botuşana şi susţin că nu reiau lucrul până când nu se va respecta protocolul semnat de ministrul Energiei, Andrei Gerea, prin care li se majorează salariile.
Urmărește
96 afișări
Minerii de la exploatarea de uraniu Crucea continuă protestul în subteran (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Potrivit unor protestatari, minerii se află tot în mină şi doresc să fie pus în aplicare protocolul semnat în 30 ianuarie cu ministrul Energiei, Andrei Gerea.
”Până nu li se dă ce s-a semnat pe hârtie nu încep lucrul. Una au spus şi alta au făcut”, a afirmat sursa citată.
Minerii urmează însă să discute, în cursul zilei de miercuri, dacă vor accepta propunerea ministrului Andrei Gerea prin care să primească în plus câte 300 de lei la salariu până în luna iunie, iar apoi, după rectificarea bugetară, să fie modificată salarizarea potrivit prevederilor din protocol.
ULTIMELE ȘTIRI
-
REZULTATE PARȚIALE. Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Călin Georgescu intră în turul 2
-
Rezultate parţiale 90% din secţiile de votare: Călin Georgescu continuă să fie pe primul loc. Bătălie pentru locul doi între Ciolacu şi Lasconi
-
Primele declaraţii ale candidaţilor după exit-poll-uri. Ciolacu: Rezultatul ne confirmă că am făcut ceea ce trebuie pentru ţară / George Simion anunţă victoria deşi exit-poll-urile îl dau pe 4 / Lasconi: Speranţa este vie în România
-
Cine este Călin Georgescu, surpriza de la alegerile prezidenţiale 2024, turul I
"Se discută dacă să se mulţumească cu cei 300 de lei promişi şi cu conducerea companiei schimbată”, a mai spus unul dintre protestatari.
Marţi seară, minerii au decis să nu renunţe la protest, după demisia directorului general al Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, şi a celui al sucursalei Suceava a CNU, Constantin Proboteanu, şi după promisiunea ministrului Energiei, Andrei Gerea, că vor primi o majorare de 300 de lei lunar.
"Oamenii sunt foarte revoltaţi şi sunt foarte porniţi. Ei vor să se respecte ceea ce s-a semnat de ministru", a spus unul dintre protestatari.
El a menţionat că minerii nu pot crede ceea ce a promis ministrul Energiei, în condiţiile în care acesta nu şi-a respectat semnătura de pe protocolul încheiat în 30 ianuarie.
"Săptămâna trecută a spus că se vor da 150 de lei, după care a spus că nu se poate da nimic până în aprilie-mai, iar acum că vor fi daţi 300 de lei. El a spus că se rezolvă şi nu s-a rezolvat nimic", a afirmat acesta.
El a declarat că niciodată minerii nu au fost atât de uniţi şi de hotărâţi şi nu vor să renunţe la dreptul câştigat.
"Unii au rămas în mină, alţii sunt pe afară. S-au strâns la Botuşana şi continuă acolo să stea. Nu vor deloc să renunţe", a spus unul dintre angajaţii EM Crucea.
Directorul general al Companiei Naţionale a Uraniului, Ioan Moraru, a demisionat din funcţie, marţi, în urma unei întâlniri cu ministrul Energiei, Andrei Gerea, Moraru susţinând că demisia sa nu are legătură cu discuţiile avute cu ministrul şi nici cu protestele minerilor de la Crucea.
Ulterior, şi-a anunţat demisia şi directorul sucursalei Suceava a CNU, Constantin Proboteanu, care a explicat că a luat această decizie întrucât nu poate să gestioneze situaţia în care s-a ajuns.
El a menţionat că a coborât în mină la cei care sunt blocaţi în sectorul Botuşana şi că aceştia rămân fermi pe poziţie că acceptă doar ceea ce s-a stabilit prin protocolul încheiat cu ministrul Andrei Gerea.
Potrivit lui Proboteanu, în mina Botuşana erau blocaţi 241 de mineri, din cei 457 de angajaţi direct productivi.
Ministrul Energiei, Andrei Gerea, a declarat, marţi, că reprezentanţii instituţiei sale le-au propus minerilor blocaţi în subteran la Crucea o majorare a salariilor de 300 de lei lunar până la rectificarea bugetară, solicitându-le minerilor să renunţe la protest.
În cadrul Comisiei de transporturi şi energie din Senat, Gerea a declarat că situaţia de la Crucea, unde minerii se află blocaţi în subteran, este generată de cei care urmează să se pensioneze şi "fac tărăboiul", sindicatele scăpând de sub control situaţia.
Luni dimineaţă, minerii de la Crucea au reluat protestele suspendate la sfârşitul lunii ianuarie, reclamând că nu li s-au mărit salariile şi nici nu li se alocă mai mulţi bani pentru norma de hrană.
În 30 ianuarie, după o săptămână de proteste ale minerilor de la EM Crucea, o delegaţie a Ministerului Energiei, IMM şi Mediului de Afaceri, condusă de ministrul Andrei Gerea, s-a ajuns la un acord, condiţiile fiind statuate în cadrul unui protocol semnat de toate părţile implicate.
Astfel, a fost agreată o nouă formulă de calcul al salariului pentru angajaţii din subteran şi pentru cei de la staţiile de preparare, în aşa fel încât minerii să beneficieze de creşterea veniturilor începând cu 1 februarie 2015.
"Aplicarea acestei măsuri permite apropierea salariilor de la exploatarea de uraniu de nivelul venitului mediu din sectorul mineritului. De asemenea, prin protocol a fost consfinţită respectarea în continuare a prevederilor contractului colectiv de muncă referitoare la acordarea primelor de Paşte, Ziua Mineritului şi de Crăciun", se preciza într-un comunicat al Ministerului Energiei transmis după semnarea protocolului.
Totodată, în urma discuţiilor s-au stabilit, printre altele, înaintarea către Ministerul Muncii a documentaţiei privind modul de calcul al pensiei, precum şi pregătirea documentaţiei în vederea efectuării de demersuri pentru modificarea prin HG a valorii mesei antidot, mai menţiona sursa citată.
Printre revendicările minerilor, pe care aceştia le consideră minimale, se numără cele legate de salarizare, asigurarea de bilete de tratament şi schimbarea bazei de calcul al pensiilor, în condiţiile în care speranţa de viaţă a unui miner din acest domeniu este uşor peste 50 de ani.
Exploatarea Minieră Crucea este singura exploatare de uraniu funcţională din ţară, având două puncte de lucru - Crucea şi Botuşana - unde lucrează peste 500 de angajaţi.
Citește pe alephnews.ro: SURSE: Nicolae Ciucă demisionează din funcția de lider al partidului PNL, după EXIT POLL
Citește pe www.zf.ro: Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Citește și: Minerii de la exploatarea de uraniu Crucea nu renunţă la protest şi cer respectarea protocolului
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
EXIT POLL Alegeri prezidențiale 2024, turul 1: Marcel Ciolacu – 25%, Elena Lasconi 18%, Călin Georgescu 16%, George Simion 15%
Cutremur pe piaţa imobiliară: ”Preţurile se vor duce la cer în perioada următoare. Realitatea e că cei care nu îşi vor mai permite să cumpere vor sta cu chirie, cum se întâmplă şi în străinătate“ VIDEO
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
De nerecunoscut! Cum a ajuns să arate Maria Sharapova, la 5 ani de la retragerea din tenis GALERIE FOTO
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe